044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Як вибрати натільний хрестик: про найголовніше

Хрестик - дуже особиста, сакральна прикраса, яка не терпить до себе зневажливого ставлення. У такому виробі немає місця випадковим деталям, адже кожен елемент має свій особливий сенс.
Як вибрати натільний хрестик: про найголовніше

Зміст:

  1. Види хрестиків та їх значення
  2. Чи можна дарувати натільний хрестик?
  3. Як вибрати хрестик на подарунок?
  4. Золотий хрестик або срібний?
  5. Яку вибрати форму хрестика?
  6. Православний і католицький хрест: як відрізнити?
  7. Символіка православних хрестів
  8. Де купити натільний хрестик?
  9. Як носити хрестик?
  10. Як доглядати за натільним хрестом?
  11. Як освятити хрестик?
  12. Що робити, якщо ви знайшли хрестик?

Побачити хрест на шиї/у вухах сьогодні не рідкість, навіть якщо його власник не релігійна людина. У сучасних реаліях традиції носіння хрестика стали більш розпливчастими. Одні надягають хрестик в якості головної святині, яка свідчить про їхню віру, в той час як інші бачать в ньому звичайну прикрасу. Є й ті, хто носять хрестоподібні сережки більш фривольно, а ось сам хрестик - відповідно до всіх православних канонів. Тут уже кожен вирішує індивідуально, тим більше що асортимент виробів це дозволяє.

Сьогодні хрестики представлені в різних техніках обробки: з чорнінням, позолотою, ажурними вставками, мереживним плетінням, з глянцевою і матовою емаллю, а також з різнобарвною інкрустацією. Зустрічаються моделі, повністю всипані діамантами, або точково по центру/обідку виробу.

Кожна деталь у хрестику має свій особливий глибинний сенс. Тому, щоб не образити почуття інших віруючих, потрібно розбиратися в базових речах. Що означає символіка на хрестах, як підібрати хрестик на подарунок і на хрестини - про найголовніше читайте нижче в нашій статті.

Види хрестиків та їх значення

Є три основні категорії, до яких відносять сучасні хрестики:

  1. Православні;
  2. Католицькі;
  3. Декоративні.

Поділ на перші дві групи відбувся ще в XVII столітті. Католицькі священики в своєму вченні робили акцент на стражданнях Христа, його самопожертви в ім'я спасіння людей. У той час як православні надали цьому більш «позитивне» трактування. А саме - смерть і воскресіння Христа як перемога Духа над тілом, над людським злом.

Види хрестиків та їх значення

Читайте також: Чим відрізняється православний хрест від католицького?

Православні

Найчастіше православні хрести мають шести; - або восьмикінечну форму, рідше - «каплевидну» (чотирикутну), «трилисник». Над головою Христа розміщується перекладина з ініціалами І.Н.Ц.І. Усього перекладин три: на центральній зображені руки Спасителя, на нижній - ноги. Остання символізує дорогу до Бога - від гріхопадіння людини до її очищення через покаяння.

Для православних не так важлива форма хреста, як зображення на ньому. Акцент робиться на візерунках, написах, декоративних елементах. Деякі моделі прикрашають пишним рослинним орнаментом.

Католицькі

Католицькі вироби представлені більш стриманим дизайном. Як правило, це чотирикутна форма, на якій розміщуються дві перекладини з фігурою Христа. Іноді під нижньою малюють череп, який символізує голову Адама (символ спокутування гріхів людських).

Є й інший різновид - латинський хрест, який особливо популярний на Заході. На такому виробі немає малюнків, декору, за винятком поодиноких інкрустацій. Хрест складається з довгої вертикальної і короткої горизонтальної перекладин.

Декоративні

На відміну від традиційних, декоративні хрести щедро інкрустують камінням, покривають однотонною і кольоровою емаллю, ускладнюють композицію візерунками, писаним орнаментом, нестандартними деталями, гравіюванням.

У колекції ювелірного інтернет-магазину «Ювелірна Карта» зібрані класичні золоті хрестики з розп'яттям і без, пустотілі з камінням по обідку або по всій поверхні виробу, фігурні з візерунками.

Чи можна дарувати натільний хрестик?

Дарувати хрестик коханим - завжди гарний знак. Церква це всіляко заохочує. Таким подарунком ви бажаєте їм Божого захисту. До того ж, такий жест - негласне свідчення того, наскільки важлива для вас ця людина.

Чи можна дарувати натільний хрестик?

Дружина може піднести хрестоподібну підвіску чоловікові як знак любові і відданості проголошеним клятв.

Як вибрати хрестик на подарунок?

У носінні декоративних моделей немає суворих правил. Стильні хрестоподібні підвіски дарують на Новий рік, 8 березня і, звичайно, на День народження. А ось православний хрестик прийнято дарувати на хрестини, Різдво, або на день ангела. Хороша прикмета, якщо день хрестин збігається з великим церковним святом.

Три важливі принципи, якими слід керуватися при виборі:

  1. Розмір хрестика краще підбирати пропорційно параметрам тіла. На худорлявому тілі масивний хрест буде виглядати зухвало;
  2. Вибір декору повинен відповідати загальному призначенню виробу. Православний хрест з крупними яскравими каменями в якості символу віри буде відштовхувати віруючих;
  3. Декоративний хрестик повинен підходити по стилю (вечірній, casual ітд), але не перетягувати на себе всю увагу.

Універсальний варіант - моделі з комбінованого металу 585-ї проби з акуратним декором. Гладкі кулони-хрестики без виступаючих елементів більш зручні для повсякденного носіння.

Вибір хрестика на хрестини

Для немовляти, яке очікує обмивання в купелі, немає жодної різниці, який саме хрестик батюшка одягне йому на шию. За новонародженого це рішення приймають хресні батьки.

За церковними канонами найсприятливіший час для хрестин - 8 або 40 день життя новонародженого.

Дитячий хрестик - прикраса з особливим символізмом. Вона просякнута чистотою. Хрестик для дитини - важливий оберіг, "провідник", який єднає дитину з Богом. Вибираючи виріб для немовляти, слід врахувати деякі нюанси:

  • Дитячий хрестик повинен бути вдвічі менше дорослого (десь 2 см в довжину);
  • Аби не подряпати/травмувати дитину, вибирайте моделі з круглими кінцями без гострих деталей;
  • Оптимальна вага виробу - до 1,5 грама;
  • Золото і срібло - менш алергенні для малюка, ніж мідь, бронза;
  • В якості першого ланцюжка краще вибирати шнурок. При всій спритності малюка його важче порвати.

Жіночі та чоловічі натільні хрестики

При хрещенні у свідомому віці бажано відповідально підійти до вибору хрестика. Вважається, що він буде з вами все життя.

Втім, часта зміна натільного хреста не вважається гріхом. Принаймні православні священики так відповідають на запитання щодо заміни старого хрестика на новий: «Якщо він вам сподобався, купіть і носіть з задоволенням».

Що стосується розміру вробу, то особливої різниці між натільними хрестиками для чоловіків і жінок немає. В середньому їх розмір становить 3-4 см.

А ось в плані декору є деякі відмінності. Композиція чоловічих виробів простіша і масивніша. Чоловічим хрестам притаманні чіткість і лаконічність ліній. Перекладини чоловічих хрестів можуть бути виконані у формі крапель або пелюсток, але вся композиція в цілому виглядає простіше. У якості декору використовуються поодинокі великі камені, наприклад, діаманти, сапфіри, що перетворює хрестик в аксесуар, здатний підкреслити статус і багатство чоловіка.

У жіночих виробах ювеліри більше грають з фактурою. Наприклад, можуть використовуватися кілька видів золота, однотонна/кольорова емаль + дорогоцінні камені. Жіночі хрестики мають більш різноманітну палітру інкрустацій, візерунків.

Золотий хрестик або срібний?

Золотий хрестик або срібний?

Жодних суворих церковних канонів щодо цього немає. Звісно, краще купувати золотий хрестик, оскільки жовтий аурум - біоінертний матеріал, який не викликає алергії. До того ж, такий метал не окислюється і не темніє.

Золотий хрестик виглядає пишно і святково. Вироби в сріблі більш лаконічні. Вони стримано переливаються на світлі. Втім, декому саме це в них і подобається.

Сріблу приписують сильні захисні властивості. Вважається, що оберіг з цього металу найкраще захищає від пристріту.

Порада від ЮК: Для щоденного носіння краще вибирати аурум 585-ї проби або срібло. Ці метали найменш алергенні, довше зберігають свій первинний вигляд і рідко деформуються.

Яку форму вибрати?

Найпоширеніша форма натільних хрестів - восьми- і чотирикутний. Перші повністю відповідають православним канонам, другі - католицьким.

На традиційному православному хресті викарбувано з одного боку - розп'яття, з іншого - слова «Спаси і Збережи». Католицькі віруючі віддають перевагу хрестикам без розп'яття і написів. Перекладини можуть бути прямокутними, або перетворюватися на кінцях в трилисник або краплю.

Чоловікам і хлопчикам краще вибирати прості, лаконічні хрести без додаткового декору. Для жінок і дівчаток підійде хрестик з красивим гравіюванням, різнокольоровими золотими вставками, кольоровими каменями.

Хрестики нестандартної форми (вигнуті, круглі, з прямокутною основою і заокругленим верхом, декоровані квітами, краплями і пелюстками) - витончена прикраса і нічого більше. Набагато важливіше, що відчуває власник хрестика, надягаючи його. Якщо ви відчуваєте, що він гріє душу, не звертайте уваги на поради. Тільки ви знаєте, наскільки велика ваша віра в Бога.

Круглі і овальні форми хреста пом'якшують образ, надають йому делікатність. Контрастний чорний фон зробить хрестик більш помітною деталлю.

Православний і католицький хрест: як відрізнити?

Це одне з найбільш поширених питань, яке так само часто залишається без відповіді. Головна різниця криється в маленьких деталях, які мають великий символізм. Про них і піде мова нижче.

Гравіювання

У православних і католиків на хрестах гравірується один і той самий напис («Ісус з Назарета Цар Юдейський»), різниця лише в мові написання.

На православних хрестах напис пишеться по-слов'янськи «I.Н.Ц.I.», а на католицьких - по-латині «INRI». І ще, на православних хрестах є слова «Спаси і Збережи».

Розп'яття

У католиків Христос зображений мучеником (з кров'ю на руках/ногах, в терновому вінку). Так він повинен нагадувати людям про те, яку ціну заплатив за їх спасіння.

У православній традиції ця символіка має більш «позитивний» посил - перемогу Духа над тілом, очищення та відродження при переході в небесний світ.

Цвяхи

Ще одна важлива деталь - кількість цвяхів на хресті. Якщо ноги Спасителя прицвяховані до стовпа двома цвяхами - хрест православний. У католиків є своя святиня - три цвяхи, що зберігаються у Ватикані. Відповідно, на католицькому розп'ятті ноги Христа схрещені, а на православному - розташовані поруч одна біля одної.

Символіка основних православних хрестів

Символіка основних православних хрестів

Сьогодні в християнстві найбільш поширені такі види хрестів: чотирикутний хрест, шести; - восьми. Перший відноситься до західної традиції. А ось в православ'ї зустрічаються хрести всіх трьох форм.

Восьмикінечний хрест

Один з найдавніших. Хрест складається з трьох перекладин: над найдовшою середньою знаходиться верхня коротка, а в ногах Христа - маленька коса.

Кінці хреста символізують 8 етапів в історії людства, де останній - шлях в Царство Боже. Верхній край перекладини - дорога в вічне царство, відкрите Христом.

Шестикутний хрест

Фігура з 6 кінцями має нижню перекладину (під нахилом), яка уособлює внутрішні ваги кожної людини, її боротьбу з гріховними помислами. Перекладина як втілення шляху людини від гріха до покаяння. Нижній кінець - тяжкість від не розкаяння, а верхній - очищення в покаянні.

«Каплевидний» хрест

Кінці хреста зображені у формі крапель. Вони символізують кров розіп'ятого Христа, яку він пролив за гріхи людства.

«Трилисник»

Перекладини такого хреста прикрашені напів круглими листочками. Іноді їх інкрустують дрібними камінцями.

Латинський чотирикутний хрест

Це класика католицизму. Горизонтальна перекладина розташовується ближче до початку вертикальної. Подовжена нижня частина хреста символізує стійкість і терпіння Христа в служінні людям.

Де купити натільний хрест?

У ювелірному інтернет-магазині ЮК зібрані класичні канонічні, а також сучасні декоративні хрестики різного дизайну. У нашому асортименті є декоративні хрестики з діамантами, канонічні з розп'яттям (восьмикінечні хрести), з біблійними написами, з рослинним орнаментом («каплевидний», «трилисник»). Всі моделі високої якості з акуратним опрацюванням кожної деталі.

Вбудований фільтр в каталозі допоможе визначити межі допустимої ціни, поставити галочку біля бажаного металу, каміння, форми вставки. Наявність фото і детальний опис характеристик золотих виробів полегшить процес вибору.

Як носити хрестик?

Як носити хрестик?

За церковними канонами хрестик носять поверх одягу тільки священики. Решта віруючих повинні його ховати від сторонніх очей. Носиться такий виріб без інших підвісок і кулонів.

У тандемі з вечірньою сукнею канонічний хрестик буде виглядати безглуздо, навіть якщо таким чином ви хочете підкреслити свою релігійність. Для вечірнього виходу краще вибирати декоративні хрести з яскравими каменями.

Як доглядати за натільним хрестом?

Для того, щоб привести золотий хрестик в належний вигляд після довгого носіння, досить протерти його серветкою, змоченою у водному розчині прального порошку і нашатирного спирту.

Щоб виріб довгі роки сяяв як новенький, хоча б раз на місяць промивайте його в мильному розчині. Спершу занурте хрестик на 1 годину в теплу воду, а потім сполосніть і промокніть м'якою ганчіркою.

Як освятити хрестик?

Після проведення обряду освячення хрестик набуває сакрального значення. За традицією хрестик освячується один раз. Цей ритуал займає до 15 хвилин - ви можете прийти до початку служби і попросити батюшку провести обряд.

Куплений в церковній лавці хрестик, швидше за все, вже освячений. Другий раз святити його не потрібно.

Що робити, якщо ви знайшли хрестик?

Ніхто не застрахований від втрати хрестика, особливо якщо він носиться на тонкому ланцюжку. Якщо ви знайшли хрестик в людному місці, повісьте його на гілку найближчого дерева або покладіть на лавочку - раптом господар знайдеться. Також можна залишити записку або написати в соцмережах оголошення про знахідку.

Чи варто залишати хрестик собі - питання спірне. Згідно з повір'ями, знаходити хрестик - недобра прикмета. Нібито разом з ним вам можуть передаватися гріхи й нещастя попереднього володаря. Езотерики кажуть, що хрестоподібні підвіски часто використовуються в чорній магії - наприклад, аби накликати біду на іншу людину.

Священики радять відносити хрестик в храм. Наприклад, його можна пожертвувати якійсь іконі. Якщо плануєте залишити хрестик собі, тоді виріб потрібно обов'язково посвятити.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →