044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Коштовні камені: як не купити підробку?

Погодьтеся, дуже неприємно буде несподівано дізнатися, що вставкою у Вашій золотій прикрасі слугує не дорогоцінний камінь, а звичайний шматок скла. Але ж така ситуація зовсім не рідкість, якщо Ви ставитеся до придбання прикрас трохи легковажніше, ніж належить.

Можливо, Ви і зараз носите каблучку із штучною вставкою і навіть не здогадуєтесь про це. Як же уникнути подібної ситуації?

Перевіряйте документи

Одним з найважливіших документів для будь-якого дорогоцінного каменю (рубіна, смарагду, сапфіру) є сертифікат. Щоправда, його наявність, особливо якщо висновок виданий престижним гемологічним центром, може дещо збільшити вартість кристалу. Тому сертифікати відповідності замовляються продавцями тільки на найдорожчі камені, покупці яких хочуть бути впевнені в якості та автентичності свого блискучого придбання. За бажанням і приватна особа може звернутися до гемологічної лабораторії і замовити експертизу, тільки ось обійдеться вона, як мінімум, в 20 доларів.

Фахівці не радять купувати діамант, якщо до нього не додається сертифікат, який має серйозну інвестиційну значимість. У документі чітко відображаються характеристики каменю, запевнені незалежними експертами.

Відомі випадки, коли замість бірюзи покупцеві пропонували звичайну пластмасу, а замість коралу - дешеву мушлю. Ми вже не говоримо про поширену практику видачі фіанітів за діаманти. Іноді в магазинах продаються прикраси з камінням, назви яких ставлять у глухий кут навіть фахівців. Наприклад, розкішне ім'я «Чорна зірка» може належати звичайній роговій обманці, а одного разу виявлений на вітрині кварц-діопсид якимось чином поєднав в собі одразу два абсолютно різних мінерали.

Кажуть, що зовсім скоро банки будуть працювати з діамантами, як із предметами застави, і сертифікати тут будуть відігравати суттєву роль. Однак в більшості випадків це стосується неоправлених діамантів.

Купуючи в магазині прикрасу з діамантом, Ви швидше за все побачите тільки один документ - бірку.

Уважно читайте бірки

Здавалося б, хіба є в цьому щось складне - ретельно розглянути бірку? А на ділі виявляється, що покупець бачить на цьому міні-документі те, що хоче побачити, а не те, що там написано насправді. І звинувачувати його в цьому складно, маленькі хитрощі дозволяють успішно приховати від погляду «непотрібні» деталі.

Наприклад, якщо на бірці в графі «назва каменю» зазначено РУБІН та додані маленькі букви Сz, це означає, що перед Вами не природний кристал, а звичайний пофарбований фіаніт. Справа в тому, що фіаніти за кордоном називають кубиками цирконію, що абсолютно правдиво, але не дуже помітно позначається на бирці.

Є і ще одна аналогічна пастка, коли замість «синтетичний сапфір» пишуть «сапфір вир.», Останнє скорочення означає «вирощений». Жоден юрист не скаже, що Вас обдурили навмисно, але некоректне написання найменування каменю видно одразу.

Навіть співробітники ювелірних магазинів іноді потрапляють в халепу, і, як наслідок, вводять в оману покупців. Тому не покладайтеся на слова консультантів, які допомагають вибрати Вам прикрасу, сподівайтеся тільки на себе.

Не піддавайтеся на видиму красу каменю

Природний камінь просто в силу свого походження не може бути ідеальним. Під час купівлі прикрас зі вставками, зверніть максимум уваги на забарвлення і структуру каменю. Багато каміння (бірюза, бурштин, змійовик) цінуються найбільше за їх неоднорідне забарвлення, зумовлене вкрапленнями інших мінералів.

Для аквамарину характерні включення, схожі на білі хризантеми, що розпустилися. Вдивляючись вглиб гірського кришталю, Ви побачите легкий серпанок. Лазурит володіє яскравим насиченим синім кольором, який не можуть передати підробки.

Абсолютно чистий камінь, якщо, звичайно, це не розкішний дорогоцінний кристал, повинен викликати цілком законну підозру. Спробуйте притиснути його до щоки: пластмасова або скляна імітація швидко нагріється, а натуральний камінь довгий час залишатиметься прохолодним.

Купуйте прикраси тільки в перевірених магазинах

Мабуть, це має стати Вашим головним правилом. Ювелірний магазин, що піклується про свою репутацію, ніколи не піде на обман своїх покупців. І варто відмовитися від придбання золотих виробів з дорогоцінними вставками за кордоном. Туреччина, Китай, Таїланд, Індія - дійсно, тут Ви можете купити ювелірну прикрасу за низькою ціною, але, виявивши на батьківщині підробку, Ви навряд чи повернетеся здавати її шахраям.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →