044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Як вибрати натільний хрестик?

Хрещення - найважливіше таїнство в житті кожної людини, яка сповідує християнство. Для немовляти, яке очікує обмивання в купелі, немає жодної різниці, який саме хрестик батюшка одягне йому на шию. Батьки, як правило, вважають за краще купити недорогий символ віри, оскільки побоюються, що дитина може його втратити. При хрещенні у свідомому віці бажано відповідально підійти до вибору хрестика. Вважається, що він буде з Вами все життя.

Втім, часта зміна натільного хреста не вважається гріхом. Принаймні православні священики так відповідають на запитання щодо заміни старого хрестика на новий: «Якщо він Вам сподобався, купіть і носіть із задоволенням».

Дорогоцінна основа і декор

З якого матеріалу повинен бути виконаний хрестик? Жодних суворих церковних канонів щодо цього немає. Він може бути дерев'яним, металевим, срібним або золотим. Природно, останній краще, оскільки золото - біоінертний матеріал, який не викликає алергії. Крім того, на відміну від інших металів золото не окислюється і не темніє. Для того, щоб привести золотий хрестик в належний вигляд після довгого носіння, досить протерти його серветкою, змоченою у водному розчині прального порошку і нашатирного спирту.

Вартість виробів із золота не так велика, як може здатися. Сьогодні можна купити золоті натільні хрести від 300 гривень. Чим більше вага прикраси, тим вище його ціна. Використання дорогоцінних вставок: смарагдів, діамантів, рубінів здорожує виріб і одночасно робить його більш ефектним. Думка про те, що хрест потрібно носити так, щоб його не бачили сторонні, дещо застаріла. Та це й неможливо, коли на вулиці спекотне літо, а знімати хрестик, які багато хто вважає своїм особистим оберегом, не хочеться.

Увага на форму

Найпоширеніша форма натільних хрестів - восьми- і чотирикутна. Причому перші повністю відповідають православним канонам, другі - католицьким. Однак православні християни можуть носити хрести і з одного поперечиною (чотирикутний). На «правильному» хрестику виштампувано або вигравірувано з одного боку - розп'яття, з іншого - слова «Спаси і Збережи». Священики сприймають і хрестики без розп'яття і написів. Поперечини можуть бути чітко прямокутними, перетворюватися на кінцях в трилисник або краплю.

Чоловікам і хлопчикам рекомендуємо вибирати прості, лаконічні хрести без додаткового декору. Для жінок і дівчаток не важко купити хрестик з красивим гравіюванням, різнокольоровими золотими вставками, кольоровими каменями. Розмір хрестика для дитини не повинен перевищувати 2 см., для дорослого буде цілком достатньо вироби довжиною 4 см.

Хрестики нестандартної форми (вигнуті, круглі, декоровані квітами і пелюстками) - витончена прикраса, і нічого більше. Хоча насправді набагато важливіше, що відчуває власник хрестика, надягаючи його. Якщо Ви відчуваєте, що він гріє душу, не звертайте уваги на поради і косі погляди. Тільки Ви знаєте наскільки цінною є Ваша віра в Бога.

Купили хрестик в церковній крамничці? Швидше за все, він вже освячений. Уточніть цей момент, оскільки друге освячення цій прикрасі вже не потрібне. Хрестик, куплений в ювелірному магазині, потребує того, щоб його освятили. Інакше він залишиться звичайною прикрасою, яка не має жодного сакрального значення.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →