044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Привіт із минулого: вінтажні прикраси знову в моді

Не усяка брошка з бабусиних засіків це вінтаж. Як і не слід плутати вінтаж із антикваріатом. Вінтажні речі, як дороге витримане вино, мають свій вік і особливий шарм.
Привіт із минулого: вінтажні прикраси знову в моді

Зміст:

  1. Розбираємось, що таке вінтаж
  2. Які вироби вважаються вінтажними?
  3. Види вінтажних прикрас
  4. Особливості вінтажних прикрас
  5. Різниця між вінтажем та вінтажним стилем
  6. Як правильно вибирати вінтажну прикрасу?
  7. Як відрізнити справжній вінтажний виріб від репліки?
  8. Як правильно носити прикраси?
  9. Як правильно зберігати вінтажні вироби?

Поєднання двох епох в образі – це контрастно та оригінально. Саме тому сучасні fashion-блогери женуться за вінтажними сережками, піджаками, окулярами, а імениті дизайнери вводять вінтажні елементи у нові колекції.

Мода на вінтаж не означає, що настала ера бабусиних аксесуарів і можна діставати з засіків будь-яку річ. Вінтаж - це не всі старовинні прикраси. А лише ті, які мають певний вік та стиль.

Оригінальний вінтаж - не про буденність. Це про рідкість та ексклюзивність. Такі прикраси треба вміти вибирати та знати, де їх шукати.

Які каблучки, брошки, сережки вважаються вінтажними? Як зрозуміти, що перед вами оригінальна вінтажна прикраса, а не підробка? Як органічно комбінувати вінтаж із сучасним одягом? Про це вам підкаже ЮК у новій статті.

Читайте також: Прикраси Стародавнього Єгипту: які прикраси носили фараони?

Розбираємося, що таке вінтаж

Розбираємося, що таке вінтаж

Слово "vintage" спочатку використовувалося у виноробстві для позначення рідкісних витриманих вин. Вінтажним називали рік, в якому незвичайні кліматичні умови надавали вину особливий смак і аромат. Згодом це слово перейшло і у світ моди, позначаючи "стиль минулого".

Традиційно прикрасу прийнято вважати вінтажною, якщо їй понад 20 років. Все, що старше — антикваріат, а молодше — сучасність. У вінтажному одязі та аксесуарах найбільше цінується їхня відповідність певній епосі. Тому виріб може бути виконаний не з дорогоцінних металів, але при цьому коштувати дуже дорого.

Світові центри вінтажу – Франція, Ніцца, Мадрид. В останньому є навіть ціла вулиця з вінтажними речами на будь-який смак.

Які вироби вважаються вінтажними?

Не всі старовинні прикраси коректно називати “вінтажними”. Такі аксесуари мають відповідати наступним вимогам:

  • Рідкісність та ексклюзивність. Це річ зі світу високої моди, будь то тренч від Burberry чи жакет від Chanel, за якою можна визначити певну епоху;
  • Вінтажна річ – це завжди бренд чи ексклюзивна ручна робота;
  • Вінтаж не те саме, що антикваріат. Історики моди зараховують до вінтажу лише ті аксесуари, які були виготовлені між вікторіанською епохою та Першою світовою, закінчуючи 90-ми роками минулого століття. Проте вже зараз віковий кордон стирається. Наразі у моді сумки Fendi та Dior початку 2000-х, які світові магазини вже позиціонують як вінтажні.

Тренди останніх років серед вінтажних речей: броши Chanel, масивні кліпси від Yves Saint Laurent, брендові окуляри, де на фурнітурі видно логотип, класичні тренчі Burberry, костюми, піджаки.

Види вінтажних прикрас

Види вінтажних прикрас

Вінтажні аксесуари вирізняються масивністю і складною структурою. При цьому для їх виготовлення використовували не тільки дорогоцінні метали. Аксесуари оздоблювали також бісером, склом, порцеляною, деталями на тканинній основі.

А ви знали, що...

Найцінніші і найдорожчі аксесуари Chanel були зроблені "кабошонами" зі скла Gripoix.

На вінтажних аксесуарах найчастіше зустрічаються портретні малюнки, у вигляді флора та фауна, героїв легенд і казок.

Види вінтажних прикрас:

  1. Брошки. Зазвичай виконані у вигляді барельєфних портретів, квітів, комах, тварин, птахів, музичних інструментів. Вироби щедро інкрустовані камінням та візерунками.
  2. Браслети. Моделі з дорогоцінних металів зазвичай прикрашені листяним візерунком, кольоровим камінням і кабошонами. В основному це складні багатошарові форми з візерунчастою поверхнею, або барвисті різнокольорові моделі. Наприклад, одна частина виробу може бути без малюнка, а інша – прикрашена кольоровими квітковими орнаментами.
  3. Сережки та кліпси. Вінтажні сережки і кліпси відрізняються масивністю, використанням яскравих каменів, кольорових емалей, перлів. Зараз в моді круглі кліпси, кліпси-кільця, геометричні форми у вигляді птахів або квітів.
  4. Кулони, підвіски, медальйони зазвичай стилізовані під старовину, складаються з великої кількості дрібних, складно переплетених між собою елементів. Можуть включати велике каміння, фаянс, фініфть. Елегантно виглядають вінтажні кулони-камеї у вигляді об'ємного жіночого профілю. Він може бути вирізаний з перламутру, порцеляни, виробного каменю. Вінтажні медальйони найчастіше представлені у формі "книжечки" з фото всередині.
  5. Каблучки. Вінтажні каблучки в основному масивні, оздоблені крупним камінням і складними візерунками.

Особливості вінтажних прикрас

Якщо ви збираєтесь придбати вінтажні аксесуари, слід враховувати такі їх особливості:

  • Ексклюзивність виробництва;
  • Використання масивних дорогоцінних та напівдорогоцінних каменів;
  • Наявність оригінальних та незвичайних форм/узорів;
  • Переважання тваринної та квіткової тематики.

Камені у вінтажних прикрасах переважно оброблені як кабошони: мають опуклу, гладку поверхню без граней. По периметру камінь може бути усіяний дрібними камінчиками або бісером.

Ще один відмінний елемент вінтажних аксесуарів – камея. Це опуклий відбиток тварини чи людини. В такій прикрасі мінерали в основному використовуються для фону. Камея має форму овалу, у деяких випадках – кола.

Різниця між вінтажем та вінтажним стилем

Різниця між вінтажем та вінтажним стилем

Вінтажні аксесуари і прикраси у вінтажному стилі — не одне й теж саме. Перші характеризуються ексклюзивністю та поважним віком. Другі - штучно стилізовані "під старовину". Для прикрас у вінтажному стилі характерно:

  • Навмисне зістарення золота та срібла;
  • Наявність великих каменів для обробки “кабошон”;
  • Вставки перлів;
  • Безліч дрібних узорів;
  • Наявність ажурних елементів з дорогоцінного металу.

Вінтажні прикраси треба ще вполювати, аби знайти оригінал. А ось аксесуар у вінтажному стилі не має такої рідкості. Його можна придбати на будь-якій барахолці.

Як правильно вибирати вінтажну прикрасу?

Як правильно вибирати вінтажну прикрасу?

Купити вінтажні речі можна у спеціальних магазинах, або на “блошиних” ринках. Проте перш ніж йти в такі місця, потрібно набити око, розбиратися у моді попередніх епох, матеріалах, фурнітурі.

Порада від ЮК: Звертайте увагу на маркування виробу. Крупні ювелірні бренди завжди ставлять свої знаки якості. Найбільш цінний той виріб, що має маркування, а також відноситься до відомої брендової колекції. Він буде дорожчим, зате і його ціна з часом буде тільки зростати.

Кожну прикрасу потрібно обов'язково перевіряти: вага, тавро, постачальник. Фурнітура має бути міцною і не розхитаною. Звіряти брошки, підвіски, кліпси можна за каталогами.

Як відрізнити справжній вінтажний виріб від репліки?

Розпізнати не оригінальну прикрасу можна за двома параметрами: вага та обробка виробу. Якщо раптом ви помітили, що брошка занадто легка, варто насторожитися. Швидше за все, це сучасна біжутерія, яка виготовлена з полегшеного алюмінієвого сплаву.

Щодо обробки металу, то раніше майстри використовували для полірування спеціальні щітки, схожі на зубні. Обробляли виріб вручну, тому задня поверхня кліпс або кольє в основному має матову поверхню.

Як правильно носити вінтажні прикраси?

Як правильно носити вінтажні прикраси?

Усі вінтажні прикраси вимагають знання міри. Якщо ви одягаєте велику брошку, її достатньо доповнити каблучкою або браслетом. Головне – не переборщити з кількістю прикрас. Вироби з одного вінтажного набору краще носити на максимальній відстані один від одного. Комбінуйте вироби в такому порядку: одна прикраса низ, а інша - верх. Наприклад, кліпси + браслет, брошка + браслет або каблучка.

Також у моді такі тандеми: сучасні + вінтажні прикраси або вінтажні прикраси з різних епох. Наприклад, брошка з 40-х, а кліпси з 90-х.

Все ще не знаєте, з чим носити вінтажні прикраси? Є один лайфхак! Біла сорочка, жакет або однотонна сукня стануть відмінним фоном для будь-якої прикраси.

Вінтажні прикраси зазвичай перебирають на себе всю увагу, тому одяг виступає нейтральним фоном. Не перевантажуйте образ - вибирайте тканини у монокольорі або з неактивним принтом. Під одяг із щільних матеріалів підійдуть важкі прикраси - з емаллю та камінням.

Брошки – одні з найпопулярніших вінтажних аксесуарів. Ними можна прикрашати як одяг, так і сумки, пояс. Брошка у такому разі виступає самостійним елементом декору і не потребує додаткової прикраси.

Масивні вінтажні брошки краще використовувати в ролі основної прикраси і не одягати з кольє чи сережками. Ефектно доповнити образ можна за допомогою довгого однотонного плаття або костюма.

Стильним рішенням під білу сорочку буде брошка-камея на комірі + аксесуари з перлів.

Вінтажні кулони/медальйони найкраще носити зі строгими водолазками або з сукнею з v-подібним вирізом.

Порада від ЮК: Найяскравіші образи створюються на контрасті. Наприклад, сміливо комбінуйте кліпси 60-х з оверсайзними піджаками, джинсами-кльош.

Як правильно зберігати вінтажні вироби?

Як правильно зберігати вінтажні вироби?

Вінтажні вироби делікатні у носінні і потребують дбайливого догляду, враховуючи їх солідний вік. Чотири базові правила:

  1. Не мочити виріб і не допускати його контакту з парфумерією;
  2. Уникати касання з жирними кремами та іншими косметичними засобами;
  3. Якщо на виріб потрапила волога, необхідно просушити аксесуар тканиною або феном;
  4. Зберігати вінтаж слід окремо від інших виробів. Найкраще - в спеціальній скриньці або в оксамитовому мішечку.
Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →