044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Продовжіть життя своєму золотому ланцюжку

Як би нам не хотілося, щоб прикраси служили вічно, час невблаганний. Золото покривається подряпинами, мікроскопічні поглиблення забруднюються, замочки і кріплення оправи слабшають. З усіх золотих виробів ланцюжки найбільш схильні до зовнішніх впливів, і для продовження терміну їх служби доводиться докладати зусилля. Втім, якщо діяти з розумом, забезпечуючи регулярний догляд і звертаючись до майстра при виявленні найменшого дефекту, ланцюжок збереже свою міцність і зовнішній вигляд протягом довгих років.

Догляд за золотими ланцюжками

Золотий ланцюжок, постійно стикаючись зі шкірою, «обростає» нальотом у вигляді тонкої жирової плівки з налиплим на неї пилом. Очевидно, що блищати така прикраса вже не буде, а значить, її естетичні властивості помітно знижуються. Уникнути цього допомагає чистка золотих виробів, яка може бути ручною або автоматичною.

Ручна чистка

Процес чищення золотого ланцюжку не займає багато часу і сил, не вимагає ніяких особливих навичок і знань про особливості чистки. Виріб необхідно просто помістити в мильний розчин, отриманий завдяки змішуванню теплої води і м'якого миючого засобу, що застосовується для миття посуду. Після відмочування ланцюжок слід потерти пальцями, а потім промити під проточною водою і обсушити серветкою з мікрофібри, яка не залишає слідів і дрібних частинок.

Після очищення ланцюжок рекомендується відполірувати, використовуючи будь-який м'який матеріал, наприклад, замшу або оксамит. Щоб уникнути появи на поверхні металу розводів, рухи під час полірування повинні бути не круговими, а поступальними. Існує спеціальна ювелірна косметика, що дозволяє швидко і гарантовано домогтися потрібного ефекту в домашніх умовах.

Автоматичне чищення

Ручна чистка допомагає не завжди, і тоді на допомогу приходять побутові або професійні прилади. Власний ультразвуковий очищувач, пароочисник або іонний пристрій є лише у справжніх любителів золотих виробів, чия колекція нараховує десятки прикрас. Всім іншим доведеться віднести свої ланцюжка в майстерню, де ювелірним виробам із золота швидко повернуть колишній блиск і пишність.

Коли ремонт - єдиний вихід

Обрив ланок ланцюжка пояснюється їх поступовим витончення і розтягуванням. Золото - досить м'який метал, тому деформація будь-якого золотого ланцюжка - питання часу. Найчастіше рвуться ланцюжки, на яких носять кулони, що не підходять за вагою. Ще одна причина швидкого зносу прикраси - необережне поводження. На ніч і перед купанням ланцюжок слід знімати, причому не кидати як попало, а дбайливо укладати на горизонтальну поверхню в розправленому вигляді або підвішувати на спеціальну підставку. Неодноразове порушення правил поводження з виробом із золота гарантовано призведе до його псування.

Щоб запобігти обриву, ювеліри радять регулярно перевіряти зовнішній вигляд ланок, особливо тих, що знаходяться у самому замку - саме в цьому місці на ланцюжку виявляється максимальне навантаження. Найбільше проблем пов'язано з елементами, що об'єднують ланцюжок і замок. Якщо ж ланцюжок, незважаючи на всі запобіжні заходи, все-таки порвався, звертайтеся в майстерню, що займається ремонтом ювелірних виробів.

На вартість і тривалість ремонту впливають такі чинники:

  • Складність плетіння. Чим більш хитромудре виконання ланцюжка, тим важче підібратися до ушкодженої ланки.
  • Розмір прикраси. З одного боку, ланцюжок з великими ланками паяти набагато легше, ніж витончений ланцюжок, створений з найтоншого золотого дроту. З іншого - великі елементи прогріваються нерівномірно і довго, що може позначитися на якості припою.
  • Технології виготовлення виробу. Пустотілі ланцюжки складніші і, відповідно, дорожчі в ремонті, ніж цільні. У деяких випадках ювеліри відмовляються від ремонту пустотілих прикрас через його проблемності. Основна проблема - попадання припою всередину ланки. Ланцюжки з плетіннями «змійка» і «перлина» ремонтуються за допомогою лазера.

Зазвичай золотий ланцюжок можна привести в початковий стан за 10-30 хвилин. Для прикрас, які потребують особливого підходу та кількох пайок, може знадобитися до 3 днів.

Після ремонту можна замовити родування ланцюжку. Покриття позбавить виріб навіть найбільш глибоких подряпин, подарує йому новий блиск і сяйво. Родій характеризується високою відбивною здатністю і підвищеною міцністю - ці властивості передаються і золотій прикрасі.

Не поспішайте викидати свій улюблений ланцюжок, якщо він потьмянів або порвався! Висока здатність ланцюжків із золота до відновлення свого зовнішнього вигляду і цінова доступність ремонту можуть повернути до життя, здавалося б, безповоротно зіпсуту прикрасу.
 

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →