044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Топаз - камінь, що іскриться на сонці.

Топаз - надзвичайно красивий дорогоцінний камінь, який часто використовується в ювелірних прикрасах. Цей камінь був названий на честь острова Топазіо у Червоному морі.

Є й інше пояснення: «топаз» від санскритського - вогонь, камінь, що іскриться на сонці. Топази відомі людству з давніх-давен - вироби з топазу, пластинки-леза, що використовувалися в побуті і ритуальних обрядах, були знайдені на розкопках стоянки первісних людей на Уралі.

Топаз - один із дванадцяти каменів з нагрудника первосвященика, згадуваного в Біблії. Ці камені за переказами прикрашали палати Пресвітера Іоанна, і одяг Люцифера до його вигнання з Раю.

Про топазах пише Пліній-старший в «Природній історії». У Стародавній Індії топаз шанували нарівні з алмазом і рубіном як один з найбільш цінних каменів.

Велику популярність топази набули в Середньовіччі, коли хрестоносці привозили золотисто-зелені топази в подарунок своїм дамам серця з далеких походів.

Лілові топази слугують прикрасою ордену Золотого Руна, який і нині вважається в Європі однією з найбільш престижних нагород.

Безбарвні, що переливаються на сонці камені легко переплутати з діамантами. Відомий камінь Браганца в формі курячого яйця вагою в 1680 карат, що прикрашає португальську королівську корону: довгий час його приймали за незвичайних розмірів діамант.

Топаз - дуже поширений ювелірний камінь і використовується в ювелірній справі вже багато століть. Твердість 8,0 за шкалою Мооса, щільність 3,5 г/см3. Топаз чудовий, хоча важкий в обробленні камінь. Для нього використовують діамантове і смарагдове огранювання. Рідше з нього виготовляють кабошони, застосовують різьблення по каменю. Також топаз є улюбленим колекційним каменем.

Часто топази облагороджують, надаючи їм більш вигідного забарвлення або знебарвлюючи їх. Зрозуміло, облагороджений топаз цінується менше, ніж природний аналог з такими ж характеристиками.

Родовищем каменю вважається Урал, де були знайдені пластинки з топазу, які відносять до стоянки людини в період неоліту. Нині саме на Уралі, в мінералогічному заповіднику озера Ільмень, ведеться основний видобуток топазів. У природі топаз часто зустрічається у вигляді призматичних кристалів, іноді дуже великих.

Незважаючи на своє уральське походження, топаз також зустрічається і в Бразилії, де одного разу був знайдений самородок вагою 5 тонн. Також деякі шахти України відомі як місця видобутку топазів. Наприклад, в 1965 році в одній з шахт був знайдений самородок вагою 117 кг.

Крім вищевказаних родовищ топазу, він також зустрічається на острові Шрі-Ланка, що здавна славиться своїми дорогоцінними каменями.

Прекрасні винні топази знаходять в Пакистані і Афганістані. Яскраві жовто-золотисті до кольору міцного чаю топази добувають в Мексиці і США.

У нашій країні добре відомі і популярні винний або чайний і блакитний топаз, обидва з Волині.

На Волині видобувається і прекрасний поліхромний топаз, в якому блакитні зони плавно або різко переходять в винно-коричневі.

За кордоном, в торгівлі, блакитний топаз поділяють на:

  • небесно-блакитний (Sky Blue Topaz) - найсвітліший блакитний топаз, схожий на аквамарин. Це звичайний, необлагороженний блакитний топаз;
  • швейцарський блакитний (Swiss Blue Topaz) - темніший, ніж небесно-блакитний, але все ще схожий на насиченого кольору блакитний аквамарин. Буває необлагороженним.
  • лондонський синій (London Blue Topaz) - це вже не голубий, а світло-синій, зазвичай із зеленуватим відтінком топаз, практично завжди отримується шляхом сильного опромінення світлого або безбарвного топазу. Схожий не сапфір, але його «видає» характерний відтінок.
  • максі-топаз (Maxy Blue Topaz) - синій до темно-синього, звичайно зеленуватого відтінку. Опромінений дуже сильно. Тому і занадто темний.

Дивно, але темні, явно «допрацьовані» топази за кордоном дуже популярні, хоча і коштують стільки ж, як і світло-блакитні.

Топаз на ювелірному ринку.

Топаз - це мінерал, який дарує ювелірним вставкам майже всі кольори, крім чисто зеленого.

На світовому ринку найбільш цінними вважаються рідкісні червоні і фіолетові (від блідо-лілових до темно-фіолетових), потім рожеві, потім винно-жовті топази інтенсивного забарвлення, потім густого чайного кольору і блакитні, безбарвні.

Як вдало купити топаз?

Перш ніж заперечувати твердження продавця про те, що перед Вами саме топаз, слід знати, що відтінки топазу вельми різноманітні. Зустрічаються фіолетові, рожеві, золотисті топази, а також кристали із зонами різного кольору - поліхромні топази. Але найбільше поширені топази без кольору. Вартість їх також різна: безбарвні топази дуже поширені і відносно недорогі, а прозорі блакитні камені цінуються дуже дорого. Насичено-жовтий (і іноді - рожевий) топаз із Бразилії називають імперіалом.

Відрізнити топаз від підробки можна досить легко. Потрібно взяти кристал в руки і прислухатися до своїх відчуттів. Камінь повинен викликати відчуття чогось слизького і прохолодного.

Ще один дієвий спосіб перевірити справжність топазу - потерти його вовняною тканиною. Камінь наелектризується і стане притягувати до себе легкі предмети, на зразок волосся або обривку газетного паперу.

Топази вкрай чутливі до дії світла - фіолетові і золотисті топази після довгого перебування на яскраво освітленій вітрині можуть стати безбарвними. Цікаво, що блакитні камені більш стійкі до висвітлення. Однак якщо Ваш топаз трохи посвітлів, то він легко поверне собі колишню насиченість кольору, якщо покласти його в темне місце.

Димчастих, димчасто-коричневих і димчасто-золотистих топазів не буває: в торгівлі димчасто-сірі камені називають раухтопазом, але це - менш дорогі кварци, які іноді продаються дуже дорого за ціною природних топазів.

Магічні властивості.

Топаз має свої лікувальні властивості. Топаз лікує безсоння, нервові розлади і печінку, притупляє напади астми.

Корисний при захворюваннях хребта, анемії і епілепсії. Також топаз допомагає підвищити ефективність різних методів лікування під час хронічних захворювань.

Як й інші дорогоцінні камені, топаз захищає людину від божевілля і лихого ока, повертає здоровий сон. Вважається, що чоловіки, які носять топаз, будуть наділені мудрістю, розумом і розважливістю, а жінкам він принесе красу і плодючість.

Топаз надає своєму власнику кмітливість, об'єктивність і лібералізм в міркуваннях і діях, привертає дружбу і прихильність оточуючих, приносить багатство і визнання, сприяє його успіху і оптимізму.

Видатні топази:

  1. Найбільший кристал топазу вагою 271 кг. знайдений в Фазенда-ду-Фуніл, Мінас-Жерайс, Бразилія.
  2. Величезні кристали топазу знайдені в 1967 р на Волині (Україна) - 100 ... 150 кг.
  3. Одні з найбільших кристалів цього мінералу були знайдені в Україні (117 кг.) І в Бразилії (166 кг.).
  4. У Гірському музеї зберігається дуже великий (11ґ 28ґ 19 см.) кристал топазу ювелірної якості масою близько 10 кг. з центральною частиною блакитного кольору і коричнево-рожевими бічними.
  5. Велика колекція топазів зберігається в Смітсонівському інституті (Вашингтон, США). Серед них - можливо, найбільший в світі огранований топаз «Бразильська принцеса» в 22.892,5 ct з Бразилії.
  6. Топаз представлений в музеї природної історії в Лос-Анжелесі (США).
  7. Там же є видатні зразки топазу-імперіалу: огранований камінь вагою 30,0 ct з Бразилії і бездоганний 8-ми см. (527 ct) кристал.
     
Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →