044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Цитрин: Топ-5 цікавих фактів про сонячний камінь

Чим рятуватись від листопадової хандри, коли так не вистачає тепла? Простий і дієвий спосіб - яскравими прикрасами. Тим паче, що символом самого похмурого місяця осені став самий сонячний камінь - цитрин.
Цитрин: Топ-5 цікавих фактів про сонячний камінь

Кращий антидепресант - той, який без хімії і шкоди для здоров'я. І якнайкраще на цю роль підходить цитрин. Цей сонячний камінь притягує удачу і не залишає шансів поганому настрою.

Яскраво-жовтий колір цитрину бадьорить не менше, ніж ранкова кава! Езотерики кажуть, що камінь розкриває енергію чарівності і красномовства, притягує до свого власника удачу, повертаючи в трикратному розмірі зроблене добро.

Чим знаменитий цитрин, чому його прозвали «самоцвітом купців» і картярів, де був знайдений найбільший екземпляр каменю - про це і не тільки читайте нижче в нашій статті.

Історія сонячного каменю

Історія сонячного каменю

Ви здивуєтесь, але свою популярність цитрин отримав тільки в XVII столітті, оскільки спочатку його вважали топазом. Самоцвіт зовні дуже схожий на лимон через своє яскраве жовте забарвлення - звідси і поява назви (від латинського «citrus» - «лимон»).

А ось в народі камінь прозвали «самоцвітом купців». За повір'ям він нібито притягує гроші, якщо брати його з собою.

Цитрин високо цінувався в Греції і Римі. Його вважали коштовним каменем, чи не філософським. Вироби з цитрином носили тільки багатії і знать.

З давніх-давен цитрин також вважався покровителем всіх азартних людей. Люди вірили в те, що він притягує удачу до свого власника навіть у ризикованих справах. Тому в Європі каблучки з цитрином носили професійні картярі та шулери.

Місцезнаходження цитрину

Топ-5 країн з найбільшими родовищами цитрину: Бразилія, Колумбія, Конго, Мадагаскар, Росія (Урал).

А ви знали, що...

Найбільший в світі цитрин важить 2258 каратів і знайдений в Бразилії. Для порівняння, в прикрасах використовуються цитрини до 25 каратів!

У Південній Африці в природі зустрічається унікальний симбіоз цитрину і аметисту - "Кактус-кварц". Поверхня каменю схожа на колючки, які утворюють дрібні відростки кристалів.

Фізико-хімічні властивості цитрину

Фізико-хімічні властивості цитрину

Цитрин належить до сімейства кварцу і знаменитий своїм унікальним лимонно-цитрусовим забарвленням. Мінерал може набувати різні відтінки жовтого (від світло-лимонного до медового і коричневого) в залежності від кількості алюмінію і заліза в складі.

Природний цитрин часто плутають з топазом. Однак, від топазу його відрізняє одна специфічна властивість - діхромізм (самоцвіт змінює відтінок під різними кутами зору).

Майже всі цитрини на ювелірному ринку - це штучно оброблені. Мінерал набуває жовтий, медовий або помаранчевий колір шляхом проколювання при температурі 500°C.

А ви знали, що...

Найдорожчий колір цитрину - «мадейра» (золотисто або коричнево-помаранчевий). Саме таким за кольором було відоме португальське вино, яке робили на острові Мадейра.

Цитрин - досить твердий камінь (7 за шкалою Мооса). Якщо провести цитрином по склу, він залишить на ньому подряпину.

Попри те, що цитрин називають «сонячним каменем», сам він не любить яскравого світла. Під прямими променями сонця камінь вицвітає і може втратити свій відтінок.

Як відрізнити штучний самоцвіт від натурального? Дуже просто. У останнього аристократичний блідий окрас без червонуватого відтінку.

Лікувальні властивості цитрину

Лікувальні властивості цитрину

З давніх-давен цитрин вважали провідником життєвої енергії, яка пригнічує неврози, врівноважує психіку. Сонячна енергія каменю бадьорить і заряджає хорошим настроєм.

Літотерапевти радять носити камінь всім дівчатам, які мріють про швидке поповнення. Еліксир, настояний на цитрині, сприяє очищенню й омолодженню організму. Також є думка, що цитрин допомагає при заїканні.

Магічні властивості цитрину

На думку езотериків, цитрин розвиває парапсихологічні здатності, зокрема може передбачити майбутнє.

Камінь протегує всім, хто займається ручною працею. Вважається, що мінерал додає чарівності і красномовства своєму власникові, тому рекомендується його носити політикам, громадським діячам.

Якщо надіти камінь на мізинець, то він принесе успіх в бізнесі, а якщо на середній/вказівний - допоможе набути й зміцнити авторитет.

Кому підходить камінь

Кому підходить камінь

Найбільше камінь підходить тим знакам, кому протегує Меркурій (Дівам, Ракам, Левам, Скорпіонам). Близнюкам цитрин допомагає в фінансових справах, Водоліям - в подорожах, в Овнах розкриває красномовство, а до Терезів притягує вигідні знайомства.

Камінь розвиває ділові якості, гнучкість мислення, допомагає сконцентруватися, тому є покровителем бізнесменів, банкірів, а також тих, чия професія пов'язана з азартом і ризиком.

А ви знали, що...

За традицією, у слов'ян прикраси з цитрином дарують на 13-ту річницю весілля.

Прикраси з цитрином

Завдяки багатому калейдоскопу жовтих відтінків, цитрин ефектно виглядає в будь-якому металі і однаково підходить як брюнеткам, так і блондинкам. У такої прикраси немає вікових обмежень.

Найчастіше прозорі кристали обробляють діамантовою огранкою, а каламутні - плоскою або кабошоном.

Цитрин сам по собі яскравий і самодостатній камінь, тому найчастіше використовується "соло". Розкішно виглядає тандем цитрину і діамантів, а яскраво, по-літньому - мікс цитринів + аметистів + сапфірів.

Цитрин у золоті - яскрава вечірня класика. Камінь огортає виріб теплим сяйвом, підкреслюючи красу і благородство жовтого металу.

Прикраси з цитрином

Характеристики цитрину дозволяють використовувати його в різних формах і композиціях. Наприклад, у формі серця, квітів, пелюсток, сонця. Жовтий камінь користується попитом і в чоловічих аксесуарах. Перстень з цитрином і діамантовим розсипом - гідний аксесуар для респектабельних чоловіків.

А ви знали, що...

У 2015 році актриса Анджеліна Джолі разом з американським ювеліром Робертом Прокопом створили унікальне намисто Jolie Citrine Necklace. Центральним елементом намиста є цитрин в огранці «груша» вагою 177 карата. Його доповнюють 64 ретельно відібраних цитрина в обідку з жовтого золота.

Хочемо запропонувати вам наші ТОП-прикраси з цим сонячним каменем:

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →