044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

У чому різниця між морськими і річковими перлами: 8 головних відмінностей

Сьогодні практично всі перли, які ми бачимо в прикрасах, вирощують на спеціальних фермах. Через це морські і річкові перли часто схожі зовні. Як їх не переплутати - читайте в статті.
У чому різниця між морськими і річковими перлами: 8 головних відмінностей

Зміст:

  1. Види перлів: розбираємося в поняттях
  2. Етапи вирощування морських і річкових перлів
  3. Як відрізнити морські перли від річкових?
  4. Які перли краще - морські чи річкові?
  5. Уважно читаємо інформацію на бірці

Нетлінна класика, символ чистоти, ніжності та елегантності - це все перли. Вони не старіють. Прикраси з цим граціозним каменем з часом лише набувають нових інтерпретацій в образі. Раніше перли вважали статусною прикрасою і одягали в основному на урочисті заходи. Сьогодні їх спокійно носять у повсякденному житті з худі і футболками. Це той випадок, коли каблучки з перлами, або будь це сережки, намисто, отримують нове дихання в кожному новому сезоні.

Історія перлів як коштовності сумна і нескінченно красива. Втручання людини в сферу проживання молюсків спричинило загибель цілого покоління раковин-жемчужниц. Після заборони на видобуток молюсків (в 50-х роках XX століття), японські підприємці винайшли більш гуманний метод і стали вирощувати перли на окремих фермах. Вони стали більш доступними, але заразом і з цим не такими унікальними як натуральні екземпляри, створені природою.

Культивовані морські та річкові перли часто зовні схожі. І все ж, всупереч деякій спорідненості, кожен з них має свої унікальні риси. Які перли краще - морські чи річкові? Які прикраси з перлами більш довговічні? Про це і не тільки читайте в новій статті від ЮК.

Читайте також: Перли: 7 маловідомих фактів про культову прикрасу

 Пер

Види перлів: розбираємося в поняттях

Перлина - "дитя" природи, яка з'являється на світ в раковині молюска. Будь-яку комаху, піщинку, яка потрапляє всередину, молюск сприймає як "чужака" і затягує шарами перламутру. Так народжується біла кулька під назвою "перлина".

Морські перли утворюються в устриці, а прісноводні - у річковій мушлі. В залежності від видів молюсків, а також особливостей води, перлини мають дещо відмінні один від одного властивості.

Морські перли

Сьогодні практично всі перли, які ми бачимо в прикрасах, є культивованими. Їх вирощують в природних умовах на спеціальних фермах.

Для створення морських перлів в дітородні органи молюска вводять 1-3 невеликі кульки, які далі обростають перламутром. Гарний глибокий шар перламутру утворюється навколо кульки протягом 1,5-2 року.

Річкові перли

Річкові перли

При створенні річкових перлів кулю-імплантат поміщають в мантію молюска. Одна мідія виробляє приблизно від 12 до 20 каменів в річковій/озерній воді. Для формування якісної перлини потрібно до 3-х років. Однак, у зв'язку з високим попитом деякі культиватори відмовляються витримувати такі терміни і вирощують кульку не довше 1 року. Через це на ринку нерідко зустрічаються річкові перли з тонким шаром перламутру і деякими дефектами.

Дикі перли

Це натуральні перли (океанічні, морські, річкові), які формуються в молюсках без втручання людини. Сьогодні дикі перли рідко зустрічаються на ювелірному ринку через офіційну заборону на видобуток. З цієї причини більшість перлин, які в магазинах видають за "натуральні", в дійсності є культивованими.

Зустріти в прикрасах дикі перли - рідкість, хіба що в старовинних авторських, дизайнерських, або в спеціалізованих магазинах. Цінність їх велика, тому задоволення це не з дешевих.

Штучні перли

Це імітація натуральних перлів із пластику, скла або фарфору. Часто такі намистини мають дефекти, нерівності та погану міцність. Єдина перевага - досить низька ціна в порівнянні з натуральними каменями.

Етапи вирощування морських і річкових перлів

Етапи вирощування морських і річкових перлів

Процес вирощування перлів вимагає постійного контролю. По мірі зростання раковину потрібно періодично перевертати, аби вона не стала плоскою.

Три ключові етапи вирощування морських і річкових перлів:

  1. Культиватор вводить кульку в раковину молюска;
  2. Раковину кладуть у водойму з ідеальним pH і температурою;
  3. По мірі зростання раковину періодично перевертають.

Як відрізнити морські перли від річкових?

Попри зовнішню схожість, морські і річкові перли мають принципові відмінності. І це стосується не тільки їх способу вирощування. Придивившись до перламутру, можна швидко визначити вид каменів. А ми вам в цьому допоможемо.

Форма

Місце проживання молюска безпосередньо впливає на форму перлини. Річкові перли переважно неправильної форми з нерівними краями. Морські перли теж не ідеально рівні, але в більшості випадків круглі або каплевидні.

Увага! Ідеально круглі перли - вірна ознака того, що вони не натуральні. Сережки з культивованими перлами з однієї пари можуть відрізнятися за формою.

Примітно, що раніше більш цінувалася кругла форма перлів. Зараз же навпаки в трендах перли неправильної форми.

Ціна

Морські перли дорожчі за річкові, оскільки вимагають більших витрат на утримання та догляд. А ось річкові вигідніші з точки зору виробництва. У річковій мушлі можна розмістити 10 і більше ядер перламутру, а в морській - до 3-х.

На вартість прикрас впливає і зовнішній вигляд перлів. Морські перли, в порівнянні з річковими, більш рівні, яскраві та світлі.

Товщина перламутрового шару

У морських перлів перламутровий шар більш тонкий. Останній виростає за 1,5 року всього до 2 мм. А ось річкова кулька майже повністю покрита перламутром. .

Чистота поверхні

Морські перли гладкі і округлі. Якщо доторкнутися до річкових, їх текстура більш шорстка.

Колір

Білий, кремовий, золотистий, зелений, синій і навіть чорний - і це ще не вся палітра морських перлів.

Колір

Палітра перлів налічує понад 100 відтінків. Одні з найрідкісніших - рожеві перли (такі отримують раз на 13 500 примірників)!

Морські перли найчастіше однотонні, але дуже насичені. Річкові екземпляри рідко бувають яскравими. В основному це всі відтінки білого і кремового. Іноді на їх поверхні можна побачити ледь помітні плями. Колір морських перлин більш рівномірний.

Блиск

Річкові кульки мають м'який матовий блиск, а морські - більш яскравий, грайливий на світлі. На інтенсивність блиску значно впливає хімічний склад води. У морських водоймах перламутр наростає швидше через велику концентрацію солей. Це позитивно впливає на якість перлів.

Розмір

Річкові перли характеризуються своїми невеликими габаритами. Розмір одного каменю становить приблизно 6-8 мм. Морський мінерал крупніший - від 10 до 20 мм.

Довговічність

Річкові перли не так яскраво світяться як морські, зате вирізняються зносостійкістю. Прикраси з річковими перлами - оптимальний варіант на кожен день. Через тонкий перламутр у морських каменів швидко стирається верхній шар. Довговічність виробу залежить від акуратності носіння.

Які перли кращі - морські чи річкові?

Перли будь-якого походження - благородна і універсальне прикраса. Купувати морські або річкові перли, скоріше, справа смаку і, звичайно ж, фінансових можливостей. Хоча річкові перли і не можуть зрівнятися з морськими за блиском, вони мають не менш приємний м'який блиск і що, важливо, демократичну ціну. Ювеліри активно використовують морські і річкові перли в прикрасах усіх типів: в каблучках, сережках, кулонах і браслетах.

У ювелірному інтернет-магазині Ювелірна Карта ви можете купити сережки з перлами класичного і сучасного зразка. Для наречених і юних модниць є грайливі моделі з метеликами, квітковими і геометричними візерунками. В золотих виробах ЮК використовуються перли сферичної і круглої форми. Вельми вишукано виглядають моделі в білому золоті з темно-синіми перлинами. Загальну композицію кольє і намиста з перлами завершують ніжні розсипи діамантів по центру і обідку.

Елегантна перлова нитка підходить будь-якій жінці. Поєднання білих перлів і чорного светра/жакета - шанелевська класика. Якщо надіти білі намистини до кардігана або худі вийде сучасний образ.

До речі, в тренді сезону 2021 перлини неправильної форми з фенечками, світшотами, джоггерами і навіть з бейсболками!

Уважно читайте інформацію на бірці

Уважно читайте інформацію на бірці

Як правило, виробники вказують на бірках вид перлів. На закордонних бірках перли підписані, як Freshwater Cultured Pearls (прісноводні), Salt Water Pearls (морські). Також зустрічаються такі назви, як Akoya, Keshi, Kasumi, South Sea. Все це різновиди морських перлів в залежності від регіону походження (Японія, Китай, Філіппіни).

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →