044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Вплив легуючих елементів на властивості золота

Що є найкращим показником якості золотих виробів? Здавалося б, відповідь очевидна - максимальна кількість золота. Але не зовсім так! Куди важливіше, з яких компонентів воно складається.
Вплив легуючих елементів на властивості золота

Зміст:

  1. Вплив легуючих елементів на колір золота
  2. Вплив легуючих компонентів на твердість і міцність сплаву
  3. Вплив домішок на температуру плавлення золота
  4. Вплив легуючих добавок на властивості золотого сплаву

Чи бачили ви добуте біле або рожеве золото? Навряд чи, тому що такого в природі не існує. Всі різновиди золотих прикрас, які ми носимо, складаються з чистого золота і домішок, іншими словами, лігатури, яка покращує механічні та ливарні якості сплаву 585 і 750-й проб.

Вироби з чистого золота існують, але в основному це старовинні прикраси, або твори мистецтва. М'якість чистого золота зводить до мінімуму зносостійкість прикрас і посилює легкість виникнення деформацій. Кому потрібні золоті сережки, які втрачають форму при найменшому натисканні?

Ювеліри усвідомлено додають в сплав лігатуру для надання йому міцності. Залежно від складу домішок змінюється колір і властивості золота: його можна зробити більш пластичним або твердим.

Які домішки ювеліри додають в золото і навіщо? Як легуючі елементи впливають на колір, міцність, твердість і температуру плавлення золота? Трохи хімії і цікавих фактів про структуру золота - в новій статті від ЮК.

Вплив легуючих елементів на колір золота

Вплив легуючих елементів на колір золота

Основні легуючі компоненти золота:

  1. Срібло
  2. Мідь
  3. Паладій
  4. Цинк
  5. Кадмій
  6. Платина

У природі немає абсолютно чистих металів. І золото, яким ми його бачимо, тому підтвердження. Найчастіше золотий сплав складається з трьох компонентів. Наприклад, золота + срібла + міді. Але цей структурний ряд може бути довшим і включати в себе також паладій, нікель, платину, залізо. Саме суміш цих додаткових компонентів наділяє золотий сплав певними властивостями і відтінками. Тому золото може бути не тільки жовтим, а й білим, червоним, рожевим, зеленим і навіть синім.

Чим більше срібла у золотому сплаві, тим він більш блідий. Відтінки золота можуть варіюватися від жовто-зеленого, світло-жовтого до жовто-білого (якщо срібла 30% і більше). Лимонно-жовте золото 585-ї проби, таке популярне в Європі, складається з 58.5% чистого золота, 20.75% срібла і 20.75% міді. Змінюючи їх пропорції ми отримаємо колір від яскраво-червоного до лимонно-жовтого і навіть зеленого.

Якщо срібла у сплаві занадто багато (65% і вище), жовтий відтінок зникає і аурум стає безбарвним.

Червоні сплави більш схильні тьмяніти, ніж блідо-жовті. Перші набувають темно-коричневий колір, а другі - матовий жовто-зелений.

А ось мідь наділяє сплав червонуватим відливом. Чим більше міді в золоті, тим воно, відповідно, більш червоне.

Зміна кольору сплаву при додаванні срібла (Ag) і міді (Сu)

Зміна кольору сплаву при додаванні срібла (Ag) і міді (Сu)

Для отримання білого сплаву досить додати 10% паладію. Такий виріб не потребує покриття родієм. При цьому пластичність і зносостійкість сплаву зберігається.

Зміна кольору сплаву золото + паладій (Pd)

Зміна кольору сплаву золото + паладій (Pd)

Але є компонент, який інтенсивніше забарвлює золотий сплав у білий колір. І це - платина. Всього 8.4% платини, доданої в золото, і вуаля! - перед вами білий метал без найменшої жовтизни.

Три елемента, які надають золоту білий колір:

  1. Паладій (біле золото). Такий метал вважається найдорожчим.
  2. Платина
  3. Нікель

А ось нікель робить золото блідим і залишає на ньому жовтуватий відтінок, який можна видалити тільки за допомогою родіювання.

Цинк надає сплаву легкий зеленуватий відтінок і підвищує його крихкість.

Зелені переливи додають золоту більше мінусів, ніж плюсів. А ось сині і лілові - неординарний ефект. Перший досягається завдяки домішкам заліза, другий - алюмінія + кобальта + паладія.

Золотий сплав може мати і легкий оливковий відтінок за допомогою телуру, або блискучий чорний (завдяки домішкам срібла і кобальта).

Вплив легуючих компонентів на твердість і міцність сплаву

Вплив легуючих компонентів на твердість і міцність сплаву

Мідь, платина, паладій та нікель - ті основні елементи, які утворюють тверді розчини з золотом. Вони надають сплаву твердість і більш високу міцність.

Шличкова В.С і Старченко І.П у своїй статті про легуючі добавки в золоті відзначають, що чим більше атомний радіус золота і домішок відрізняються один від одного, тим міцнішим стає сплав. Наприклад, додавання до золота 50 ат.% срібла майже не змінює його твердості, у той час як 50 ат.% нікелю підвищує твердість золота майже в 15 разів!

Зміна міцності золота при легуванні його різними елементами

Зміна міцності золота при легуванні його різними елементами

Залежно від щільності складових, золотий сплав може бути твердим і міцним, або твердим і крихким. Домішки в золоті олова, сірки, фосфора, сурми і вісмуту є шкідливими для сплаву, оскільки роблять його крихким!

Вплив домішок на температуру плавлення золота

Важливе значення для ювелірів має також температура плавлення золота. При виготовленні ювелірних виробів майстри намагаються використовувати легкоплавкі домішки. Якщо золото плавиться занадто довго - це сповільнює й ускладнює роботу майстра.

Температура плавлення самого популярного золота 585 проби коливається від 880 до 1280°C. Найближчий до цього показник температури плавлення має мідь (1083°C) і срібло (962°C). А ось паладій є більш тугоплавким елементом із коефіцієнтом 1554°C.

Поява готових лігатур значно полегшила процес створення ювелірних виробів. Всі елементи вже містяться в потрібних пропорціях для отримання певної проби і кольору. Одні надають славу потрібну пластичність для ручної роботи, прокату і волочіння золотого дроту, інші - текучість (для точного лиття по ажурним моделям).

Вплив легуючих добавок на властивості золотого сплаву

Вплив легуючих добавок на властивості золотого сплаву

Ювелірні сплави, як правило, є трикомпонентними, в деяких випадках - багатокомпонентними. Додаткові компоненти надають сплаву певний відтінок або властивості. Якісний склад домішок впливає на колір сплаву, а їх кількість визначає його пробу.

Проби відрізняються між собою вмістом чистого золота в сплаві: так 750 проба - це не менше 75% чистого золота, а також мідь і срібло. У деяких випадках можуть використовуватися домішки паладію, нікелю та цинку. Такий сплав досить пластичний, добре піддається пайці і литтю. Його рекомендується використовувати для аксесуарів з візерунками і рельєфними деталями, а також для оправ тендітних самоцвітів.

Для виготовлення прикрас з діамантами часто використовується біле золото, яке містить в значній кількості домішки срібла + паладію/нікелю + міді + цинку.

Для сплаву 585-ї проби цей склад у процентному співвідношенні виглядає так: срібла 23.7-28.7%, паладію 13.0-18% або нікелю 17%, цинку 8.7%, міді 16%.

У золоті 750-ї проби срібла і паладію трохи менше - 7.0-15.0% і до 14% відповідно, міді до 15%, нікелю 7.5-16.5%, цинку 2.0-5.0% .

А тепер докладніше про основні властивості кожного з цих елементів.

Цинк

Цинк

Цинк знижує температуру плавлення металу і покращує його текучість. У цьому його плюс і водночас мінус. З одного боку, цинк має високі ливарні властивості, а з іншого - готовий виріб має підвищену крихкість.

Нікель

Вміст нікелю у сплаві збільшує твердість металу і його стійкість до корозії. Для надання золоту білого кольору досить додати від 10 до 14% нікелю.

Паладій

Для отримання сплаву приємного білого кольору потрібно додати лише 16% паладію. Таке біле золото вважається найбільш шляхетним і дорогим. Воно має високу пластичність, гарний блиск, а білий колір стійкий до нагрівання.

Кадмій

Діє як розкислювач. Кадмій використовується в припої для зниження температури плавлення металу.

Цинк

Залізо

Залізо, потрапляючи в сплав, ускладнює його різання і процес обробки. За оцінками експертів, вміст заліза для ювелірного виробництва не має перевищувати 0.18%.

Кремній

Ця речовина покращує стійкість сплаву при високих температурах. Кремній в малих кількостях не дає окислюватися розплавленому металу.

Срібло

Завдяки присутності срібла ювелірний сплав стає більш ковким і легким в обробці. Він легко плавиться і при заливці в форму чітко повторює її обриси. Чим більше срібла у сплаві, тим світліше його колір: від світло-жовтого до білого.

Вісмут і сурма

Вісмут і сурма

Вісмут і сурма є побічним матеріалом при видобутці золота. Ці речовини не повинні бути присутніми в сплаві, оскільки роблять його крихким.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →