044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Аквамарин: 6 незвичайних фактів, які вас здивують

Холодна краса теж може зігрівати. І тому підтвердження блакитний аквамарин. При всій своїй нордичній стриманості камінь дарує своєму господарю масу кохання та ніжності
Аквамарин: 6 незвичайних фактів, які вас здивують

Аквамарин - дорогоцінний талісман для всіх, хто народився в березні. Блакитні відтінки каменю нагадують весняне небо і перші промені сонця, що пронизують холодні хвилі морської безодні. Його краса непомітна, ненав'язлива, але така інтригуюча.

Аквамарин - гордий і самодостатній. І хоч він не дорогоцінний мінерал першого порядку, за його нордичною красою ховаються дивовижні властивості, яким можуть позаздрити найблагородніші мінерали.

Чому аквамарин називають “магічним барометром”? Де знаходяться родовища каменю в Україні? Як не сплутати аквамарин із блакитним топазом? Про це і не тільки читайте в новій статті від ЮК.

Історія каменю

Назва, яку дав у I столітті н.е. римський письменник Пліній Старший, дуже точно розкриває суть каменю (від латинського “aqua marina” - морська вода).

Стародавні греки і римляни вірили, що покровителем аквамарина є сам Посейдон. До каменя ставилися з особливою шанобливістю, брали його як талісман в далекі мандри.

В Середні віки вважалося, що амулети з аквамарина можуть приборкати стихію моря і захищають мореплавців у подорожах. Крім того, камінь нібито зберігає і зміцнює почуття.

Історія каменю

А ви знали, що...

У XIII столітті в якості перших лінз для окулярів використовували пластини з аквамарина!

На початку XVIII століття після серії морських перемог Англії над Іспанією, Голландією і Францією за нею надовго закріпилося звання "володарки морів". Саме тому з усіх можливих каменів для прикраси королівської корони вибрали саме аквамарин (вагою в 920 карат!).

В середині XX століття президент Бразилії підніс Єлизаветі II до дня її коронації вишукану парюру з аквамарином. Королеві настільки сподобалася прикраса, що вона попросила ювелірний дім Garrard зробити до неї тіару. Так з'явилася на світ знаменита тіара-трансформер iз блакитним камінням. Верхня її частина знімається і кріпиться як брошка.

Місцезнаходження аквамарина

Аквамарини розрізняють за кольором в залежності від родовища. Наприклад, в Бразилії, де знаходяться найбільші родовища, добувають красиві темно-сині кристали. В інших місцях (в Індії, на Мадагаскарі, в США, Росії, Австралії, ПАР) аквамарин може бути блідо-блакитним, сіруватих або зелених відтінків.

Ювеліри особливо цінують великі камені понад 10 карат. Найбільший екземпляр був знайдений в Бразилії - маса каменю склала 110.5 кг!

Поклади аквамарина також знаходяться в Україні. Унікальні кристали берилу у вигляді аквамарина і гелідіора добувають на Волинському родовищі ось уже майже століття.

Місцезнаходження аквамарина

Фізико-хімічні властивості

Аквамарин - мінерал блакитних і зеленуватих відтінків зі скляним блиском. Він належить до сімейства берилів. До речі, всім відомий смарагд є дорогоцінним братом аквамарина, але має менші показники прозорості.

Відтінок аквамарина залежить від домішок заліза в складі і може варіюватися від блідо-бірюзового, ніжно-зеленого до темно-синього.

Деяким аквамарин може здатися дуже схожим на блакитний топаз. Але не варто їх плутати. Головна відмінність аквамарина - двоколірність, яка проявляється при зміні кута зору!

Іноді всередині кристала зустрічаються бульбашки, вкраплення у вигляді дощу, або включення інших кристалів у формі зірки або сніжинки. Включення рутилу роблять камінь схожим на "котяче око".

Наявність в камені дрібних тріщин і сторонніх включень знижує його вартість до 70%.

При високій твердості (7.5-8 за шкалою Мооса) аквамарин дуже крихкий, тому його можна легко розчавити. Якщо крихкість вважається його недоліком, то відносна легкість дозволяє огранщику створювати виразні прикраси.

Аквамарин дозволяє експериментувати з незвичайними формами огранювання і створювати унікальні шедеври.

Штучним шляхом аквамарини не створюють. При високому нагріванні (до 400 ° C) можна лише змінити колір каменю. Найбільшу цінність представляють оброблені камені темно-синіх відтінків.

Фізико-хімічні властивості

Лікувальні властивості аквамарина

Римляни за допомогою аквамарина лікували горло, хвороби шлунка і печінки. Вважалося, що мінерал полегшує кашель і спазми дихання, а також цілюще впливає на щитоподібну залозу.

Літотерапевти кажуть, що аквамарин допомагає поліпшити зір. Для цього необхідно щодня протягом 20 хвилин дивитися на камінь.

За однією з версій каблучки з аквамарином також лікують захворювання шкіри, а носіння кулона/бус із блакитним каменем позитивно впливає на гормональний фон. Ніжні переливи каменю заспокоюють, знімають головний біль, позбавляють від безсоння і панічних атак.

"Магічний барометр"

Це ще одне прізвисько аквамарина. Вважається, що камінь змінює відтінок залежно від погоди і зміни настрою свого власника.

У давнину казали: “Якщо камінь каламутніє і зеленіє - це вірна ознака шторму/бурі”. Якщо ж колір змінився в ясну погоду - значить власник впав в депресію або піддався обману.

Езотерики кажуть, що аквамарин як щит оберігає свого господаря від пліток і заздрості. А ось брехунів він не оберігає і може запросто розколотися.

Головна магічна функція аквамарина - оберігати в подорожах і далекій дорозі.

Раніше аквамарин часто дарували на весілля, оскільки вірили в його здатність приборкувати морські та сімейні бурі. Також камінь допомагає не втратити любов у довгій розлуці.

"Магічний барометр"

Прикраси з аквамарином

Ось уже понад три століття аквамарин активно використовують в своїх колекціях знамениті модні та ювелірні бренди. Найбільш вдалий тандем каменю складають діаманти в обідку з білого/рожевого металу.

Наприклад, Дж. Армані створив колекцію прикрас Prive Jewelry, де особливе місце займає велика підвіска з аквамарином і діамантами.

У колекції Chanel Fine Jewelry, а також Juicy Couture зустрічаються каблучки і підвіски з аквамарином.

Витонченість, легкість і грайливість білосніжних образів колекції Chanel 2019 вдало підкреслила небесна палітра каменю.

Аквамарин часто використовують для прикрашання верхнього одягу, годинників, браслетів, сумок і навіть переносок для собак.

У природі аквамарини утворюють шестигранні прямокутні кристали, які досягають досить великих розмірів. Тому прямокутна і квадратна огранки підходять найкраще аквамарину. У ювелірних прикрасах також зустрічаються огранки кабошон - у каблучці Signature Acidulee від Chanel, грушоподібні - у Chopard і Margherita Burgener, круглі - у de Grisogono і Tiffany.

Аквамарин підходить для щоденного носіння і для урочистих випадків, особливо, якщо він вдало поєднується з кольором очей. І, що особливо приємно, хоч би якою не була мода, аквамарин завжди буде актуальним.

Прикраси з аквамарином

Кому підходить

Аквамарин має розслаблюючі властивості, допомагає збалансувати емоційність Раків і мінливу натуру Водоліїв.

Також астрологи рекомендують носити аквамарин Рибам і Тельцям. Для них він як натхненник і помічник. Камінь сприяє налагодженню відносин із однодумцями, позбавляє від сумнівів і метань.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →