044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Алмазні біржі світу: розповідаємо, як влаштований ринок алмазів

Де знаходиться рай для цінителів алмазів? Звичайно, на алмазних біржах! Сьогодні у світі їх 29, але, за прогнозами, поточна криза кардинально змінить ландшафт ринку. Що буде з цінами і чи вистачить на всіх алмазів - читайте в статті.
Алмазні біржі світу: розповідаємо, як влаштований ринок алмазів

Зміст:

  1. Основні завдання алмазної біржі
  2. Структура галузі
  3. Найбільші біржі світу
  4. Найбільші виробники алмазів
  5. Ціни в алмазній галузі
  6. Алмазні тренди
  7. Прогнози і перспективи

Де знаходяться алмази усього світу? Звичайно, на алмазних біржах! Епіцентр найбільших світових угод, де представлені найкращі екземпляри дорогоцінного каміння. Сьогодні у світі 29 таких бірж, кожна з яких має свою унікальну історію та географію.

Минулий, 2019 рік, алмазна галузь закінчила з позитивною динамікою: світовий попит на камені і, відповідно, продажі виросли. Однак, пандемія COVID-19 істотно вдарила по алмазному ринку і призвела до значних торгових обмежень. Деякі виробники повністю заморозили продажі, опинившись на межі виживання, інші - знизили ціни і призупинили роботу рудників.

За прогнозами, після COVID ландшафт алмазної індустрії кардинально зміниться. Що зміниться найближчим часом, як це відобразиться на цінах і чи вистачить на всіх діамантів - читайте нижче в нашій статті.

Основні завдання алмазної біржі

Алмазні біржі (клуби) - епіцентр світової торгівлі дорогоцінним камінням, основними учасниками якої є виробники, дилери та брокери. Найбільші алмазні центри знаходяться в Ізраїлі, Канаді, США, Бельгії, ПАР, Індії.

Для зручності проведення торгових операцій організатори розробили окрему інфраструктуру. Існують цілі алмазні хаби - спеціальні території, де сконцентрований весь виробничий цикл.

Основні завдання алмазної біржі

Основні завдання алмазної біржі:

  1. Підвищення ефективності збуту підприємств, які видобувають алмази, і компаній-виробників діамантів.
  2. Створення оптимального інструменту ціноутворення і вплив на цінові тенденції світового ринку.
  3. Перенесення в свою країну частини світового ринку алмазів і діамантів.
  4. Забезпечення власних ювелірів дорогоцінним камінням в необхідному обсязі.
  5. Незалежні дослідження і сертифікація діамантів.
  6. Підвищення привабливості готових виробів з діамантами і окремих каменів для кінцевих споживачів.

Структура галузі

Структура алмазної галузі складається з трьох основних процесів:

  1. Видобуток;
  2. Обробка і огранювання;
  3. Торгівля.

П'ять компаній формують близько 70% загальносвітового видобутку алмазів: АЛРОСА, De Beers, Rio Tinto, Dominion Diamond, Petra Diamonds. Інша частина сегмента - «чорний ринок». Лідерами нелегальної торгівлі залишаються африканські країни.

Структура галузі

Видобуток (Upstream)

Останнім часом обсяги видобутку алмазів демонструють негативну динаміку. На це вплинула відсутність нових родовищ, а також епідемія коронавіруса, яка викликала транспортні обмеження.

За даними Кімберлійського процесу, світовий видобуток алмазів в 2019 році склав 141.3 млн каратів, знизившись на 4.8% в обсязі і на 9.7% в ціні.

Падіння обсягів видобутку спостерігається з 2017 року (тоді ці цифри становили 150.9 млн каратів).

Обробка та огранювання (Midstream)

Основні підприємства з обробки алмазів знаходяться в країнах з низькою оплатою праці (75% експорту припадає на Індію).

Ключова риса Midstream - сезонність. На початку року огранщики займаються нарощуванням запасів сировини. Подальший попит на алмази тим сильніший, чим вищі новорічні та різдвяні продажі.

Торгівля (Downstream)

Найбільші ринки алмазної індустрії знаходяться в США і Китаї. На них припадає понад 60% світового споживання. Тому всі прогнози попиту на вироби з діамантами залежать від темпів зростання ВВП цих країн.

У 2020 році аналітики передрікають США і Китаю зниження ВВП з 1.7 до 1.5% і з 5.2 до 4.8% відповідно.

Найбільші біржі світу

П'ять бірж правлять бал у світовій торгівлі алмазами. На них представлені кращі екземпляри каменів будь-якого типу, кольору, розміру, огранювання. Люди з різних куточків планети приїжджають для ведення бізнесу, але потрапити на найбільші біржі світу не так-то просто.

Топ-5 найбільших алмазних бірж світу:

  • Рамат-Гана
  • Антверпен
  • Лондон
  • Торонто
  • Мумбаї

Рамат-Гана

Рамат-Гана

Тут знаходиться головна алмазна біржа Ізраїлю, яка представляє собою величезний комплекс організацій, що працюють на ринку алмазів. Щодня біржу відвідує понад 6 тис осіб.

Активному розвитку біржі посприяла дружня політика керівництва країни. Алмазна сировина ввозиться і вивозиться без мита, виробникам пропонують умови пільгового кредитування, їх інтереси лобіюють на міжнародному рівні. При цьому діяльність всіх підприємств, в тому числі ювелірних магазинів і консультаційних агентств, строго контролюється.

Наявність власних фабрик з огранювання каменів також дає країні конкурентні переваги на ринку.

Алмазна біржа в Рамат-Гані надійно утримує позиції лідера, незважаючи на появу інших аналогічних організацій. Вся справа в збереженні доступу до споживчих ринків США, Гонконгу та інших країн Далекого Сходу. В умовах конкуренції, що загострилася, Ізраїль ще довго буде займати чільні позиції.

Антверпен

Антверпен

Бельгія вже понад 500 років вважається світовим центром торгівлі алмазами. В Антверпені півтори тисячі оптових і роздрібних компаній щорічно реалізують близько 60% всіх коштовних каменів. На антверпенській Алмазній біржі (AWDC) працюють понад дві тисячі учасників, а огранювання місцевих підприємств визнано одним з найякісніших у світі.

Потрапити в будівлю самої Алмазної біржі не так просто. Покупцеві знадобиться офіційне запрошення від особи, яка має право представляти інтереси клієнтів при укладанні угоди на її території. Велика частина кристалів продається оптом ювелірним домам і підприємствам. Купити діамант за рекомендацією може і приватна особа.

Лондон

Лондон

Лондонська алмазна біржа (LDB) заснована після закінчення Другої світової війни біженцями з Бельгії. Перший президент біржі - Макс Лек. Її послуги доступні тільки тим, хто суворо дотримується встановленого кодекса поведінки і займає високе положення в алмазній галузі. Загальна кількість учасників ніколи не перевищувала 700 осіб.

У 2015 році Лондонська біржа провела свій перший день відкритих дверей.

Торонто

Торонто

Канадська біржа - одна з наймолодших. Перші торги на ній пройшли в січні 2010 року. З тих пір і учасники торгів, і експерти відзначають великий потенціал, який дозволив їй отримати членство Всесвітньої федерації алмазних бірж.

Поява нового великого майданчика з торгівлі алмазами і діамантами не випадкова. Канада є третім за величиною виробником цих дорогоцінних каменів, які раніше розподілялися по історично сформованим каналам збуту. Власна незалежна асоціація - шанс для канадського діамантового бізнесу вийти на новий, більш сучасний рівень.

Мумбаї

Мумбаї

Неможливо уявити ювелірний світ без індійських алмазів. Щорічно Індія експортує необроблені та ограновані дорогоцінні камені на суму до 20 мільярдів доларів (16% від усіх товарів)! Організація Бхаратскої алмазної біржі стала природним продовженням розвитку діамантового бізнесу Індії.

Влада країни витратила на створення біржі майже два десятка років, і в жовтні 2010 року вона відкрила свої двері. Дилери, оцінювачі, трейдери, представники алмазних компаній, банківські та митні офіси розмістилися на сотнях тисяч квадратних метрів в восьми будинках по дев'ять поверхів кожен.

Алмазна біржа повністю виправдала очікування щодо збільшення обсягу поставок індійських каменів на міжнародні ринки - вже в 2011 році її оборот склав понад 22 мільярдів доларів.

Найбільші виробники алмазів

Три компанії - АЛРОСА, De Beers і Rio Tinto дають майже 60% від загальносвітового виробництва. Перші дві компанії класифікують як мега-галузеві корпорації. Гірничодобувна компанія Rio Tinto стоїть окремо. Поряд з алмазами вона видобуває і інші копалини. Частка Rio Tinto в світовій торгівлі становить майже 13%.

За трійкою алмазних гігантів слідують перспективні регіональні компанії. Їх частка в світовій промисловості становить від 1 до 5%.

Топ-5 найбільших виробників алмазів (за підсумками 2019 - на початок 2020 рр.):

  • АЛРОСА
  • De Beers
  • Rio Tinto
  • Petra Diamonds
  • Dominion Diamond

АЛРОСА

АЛРОСА

Російська група АЛРОСА - лідер з видобутку природних алмазів. Основний центр діяльності - Архангельська область і Якутія. На частку компанії припадає майже третина світового і близько 90% російського видобутку. Розвідувальні роботи ведуться і на африканському континенті.

Навесні 2020 року через COVID-19 продажі компанії впали на 11%, а виручка - в 10 разів (у порівнянні з 2019 роком)! Компанія змушена була зменшити прогнози видобутку з 34.2 до 28-31 млн карат (в порівнянні з 38 млн в 2019 році).

De Beers

De Beers

Найбільший по виручці виробник алмазів. De Beers стояла біля витоків алмазної галузі. До початку XX століття компанія була монополістом і охоплювала близько 80% світового ринку.

COVID вдарила по багатьом компаніям, в тому числі і по De Beers. У II кварталі 2020 року обсяги видобутку алмазів знизилися на 54% до 3.5 млн карат.

У березні 2020 року De Beers повідомила, що відмовляється від проведення щорічного циклу продажів.

Rio Tinto

Rio Tinto

Rio Tinto Group - австралійсько-британський гірничодобувний концерн, який займає третє місце на алмазному ринку. Компанія бере участь у виробництві золота, міді, алюмінію, а також у видобутку руди, вугілля, алмазів і урану.

Активи компанії - це 100% частка родовища Аргайл (власність Австралії) і 60% Дайавік (Канади).

А ви знали, що...

На частку одного рудника Аргайл припадає близько 90% світового видобутку рожевих алмазів!

Видобуток на копальні Аргайл почався в 1983 році і в кращі роки сягав 40 млн карат. На сьогоднішній день запаси рудника виснажені. У липні 2019 року, після 40 років роботи, компанія повідомила про закриття найбільшого кар'єра.

В Rio Tinto також попередили, що закриття родовища ймовірно призведе до зростання цін і падіння обсягів видобутку.

У 2020 році Rio Tinto Group планує виробити від 12 до 14 мільйонів каратів необроблених алмазів (у порівнянні з 17 мільйонами каратів в 2019).

Petra Diamonds

Petra Diamonds

Petra Diamonds - алмазодобувна група (штаб-квартира в Джерсі), якій належать 8 рудників в ПАР і Танзанії, а також програма розвідки в Ботсвані.

Сьогодні компанія - один з найбільших незалежних виробників в Африці. Діяльність Petra Diamonds сконцентрована на видобутку каміння. Компанія володіє найпродуктивнішими шахтами в світі. Це рудники Фінш і Куллінан. На останньому видобуваються найбільші в світі необроблені і поліровані алмази.

А ви знали, що...

Рудник Куллінан відомий виробництвом найбільшого в світі дорогоцінного алмаза вагою 3106 каратів (0.6212 кг).

Пандемія коронавіруса внесла свої негативні корективи в стратегію продажів компанії. Режим самоізоляції, а також скасування планових продажів посилили тенденцію до скорочення поставок.

У 2020 році Petra Diamonds видобула 3.59 млн каратів, що на 7% менше у порівнянні з 2019 роком. Виручка компанії також знизилася. У березні 2020 року Petra змогла виконати план продажів лише на 50%.

Dominion Diamond

Dominion Diamond

Канадська компанія, яка володіє 40% в родовищі Diavik (Канада) і 89% в Ekati (Канада).

Dominion Diamond поставляє алмази в найбільші алмазні центри в Антверпені (Бельгія) і Мумбаї (Індія). Камені вирізняються високою якістю завдяки власній системі сортування і точній оцінці кожного екземпляра.

Кожен алмаз очищають, сортують по масі і об'єму, а також індивідуально оцінюють співробітники компанії.

Dominion Diamond сортує необроблені алмази по 10000 різним категоріям! Алмази об'єднують в лоти з урахуванням потреб кожного клієнта.

У березні 2020 року через COVID-19 робота на родовищі Ekati була призупинена.

Ціни в алмазній галузі

Ціни на алмази залежать від категорії каменю, яка визначає його якість:

  1. Технічні - алмази низької якості, які використовують в промисловості;
  2. Ювелірні - високої якості, які застосовують в ювелірних виробах.

Виробники алмазів отримують найбільший прибуток за рахунок ювелірних каменів, оскільки ціни на технічні алмази нижчі.

Як формується ціна? Цінність каменя залежить від його «родоводу», каратності, чистоти і кольору.

Алмазні тренди

Алмазні тренди

Поява синтетичних каменів стало початком нової ери в історії алмазів. Вони дешевші за натуральні (на 20-40%), при цьому за характеристиками не поступаються натуральним побратимам.

Прибуток від синтетичних діамантів майже в 2 рази вище, ніж у натуральних. Тому, за прогнозами, їх виробництво в найближчим часом буде рости.

Ще один важливий тренд - зміна поколінь, яка вплинула на характер споживачів. Молоді люди (від 19+) в основному звертають увагу на нові технології і позиціонування бренду. Вони критичні по своїй натурі і менше прив'язані до речей.

Прогнози і перспективи

Новий 2020 рік став важким випробуванням для алмазної галузі. К кінцю травня збої, викликані епідемією коронавіруса, охопили майже 40% світового видобутку. Чистий імпорт алмазів практично зупинився, а експорт діамантів і золотих аксесуарів скоротився вдвічі.

В результаті - скорочення видобутку найбільших виробників АЛРОСА і De Beers склало 17-20 млн карат (13% світового видобутку в минулому році). Що стосується дрібних виробників, то є високий ризик, що вони так і не відновлять роботу до кінця року.

Прогнози і перспективи

Аналітики прогнозують, що лише два гіганта АЛРОСА і Rio Tinto зможуть без надто великих збитків продовжити роботу, інші ризикують залишитися замороженими на невизначений час. Експерти допускають, що все це вплине на розстановку сил на світовому алмазному ринку. Не виключено, що з'явиться новий великий гравець, який об'єднає активи кризових компаній.

За оцінками Rapaport, світовий обсяг виробництва скоротиться приблизно до 119 млн каратів, а ціни впадуть приблизно на 15%. Дефіцит натуральних діамантів малоімовірний, але в подальшому може виникнути, якщо попит буде відновлюватися, а виробництво падати.

А от синтетичні алмази навпаки зміцнюють свої позиції. У звіті Ради зі сприяння експорту дорогоцінного каміння та ювелірних виробів Індії (Gem & Jewellery Export Promotion Council) говориться, що експорт штучно вирощених діамантів в січні 2020 року склав 44.10 млн доларів проти 20.87 млн доларів в 2019 році. На думку експертів, це дає підстави вважати, що обсяги виробництва синтетичних алмазів в перспективі збільшаться до 10% від загальносвітового видобутку.

Основні локомотиви попиту на ювелірні прикраси - США (50% світового споживання) і Китай (10%). Однак, новий виток торгових війн між країнами може погіршити настрої споживачів.

Як відзначають економісти, подальші обсяги купівлі ювелiрних виробiв (в тому числі з діамантами) цілком залежать від ВВП в США і Китаї, який за прогнозами буде падати (в США з 1.7 до 1.5%, в Китаї - з 5.2 до 4.8%).

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →