044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Аметист: 7 дивовижних фактів, які приховує у собі камінь

"Не ви обираєте аметист, а він - вас", - кажуть езотерики. Цей дивовижний фіолетовий камінь вміє закохати в себе і в того, хто його дарує!
Аметист: 7 дивовижних фактів, які приховує у собі камінь

Оксамитове сяйво аметистів (від ніжно-пурпурного до насиченого бузкового) привносить в будь-який образ нотки таємничості і граціозності. У кожного кристала своя неповторна привабливість. Прикраси з аметистами рекомендують носити всім, хто хоче врівноважити своє життя і знайти міцне кохання. Але будьте обережні: аметист закохує жінок в тих, хто його дарує, навіть якщо ваше серце вже зайняте!

В історії аметиста тісно переплітаються іронія, містика і міфологія, а деякі питання так і залишаються без відповіді.

Тверезий камінь

Як аметист пов'язаний з містикою і чорною магією? Чому в XVII столітті його називали "вареником"? Кому аметист найбільше підходить? Ювелірна Карта зібрала найцікавіші факти про цей дивовижний камінь.

Тверезий камінь

Як не дивно, але історія назви каменю має пряме відношення до алкоголю. Так-так, вам не почулося. "При чому тут аметист?" - запитаєте Ви? А при тому, що в перекладі з грецької аметист означає "не п'яний".

Стародавні греки вірили в те, що фіолетовий аметист допомагає зберігати тверезість, оскільки вбирає в себе пари алкоголю.

З давніх часів до аметисту ставилися з особливою прихильністю. Не дарма, його ще прозвали "благословенним".

Згідно з біблійськими писаннями, аметист - один із 12 самоцвітів в пекторалі старшого брата Мойсея. Також аметист вважається мінералом апостола Матвія.

У Середньовіччі аметист використовували в оздобленні одежі священиків, а також на гербах та інших символах влади.

Дотепер аметист вважається єпископським каменем. Найчастіше священнослужителі носять його в каблучках. Вважається, що він заспокоює розум і дарує просвітлення. Саме тому монахи виготовляли з аметисту чотки для медитацій.

А ви знали, що...

На Русі в XVII столітті аметист червонуватих відтінків носив досить незвичну назву - "вареник". Чому? Залишається загадкою.

Місцезнаходження аметисту

Місцезнаходження аметисту

Отже, куди поїхати, щоб побачити знаменитий фіолетовий камінь? Кольський півострів славиться камінням з рівним фіолетовим забарвленням.

Найбільші родовища каменю знаходяться в Бразилії, на Уралі, в Північній Америці, в Канаді. В меншій кількості самоцвіти зустрічаються в Німеччині, на Цейлоні, Мадагаскарі, у Вірменії.

Фізико-хімічні властивості каменю

Аметист - найдорожчий представник сімейства кварців. А причина тому - незвичайний бузково-ліловий окрас каменю, за що його прозвали "кам'яною фіалкою".

Аметист досить твердий камінь (7 за шкалою Мооса). Найбільшим попитом серед колекціонерів користуються камені без огранки.

Колір каменю - це широка палітра фіолетових відтінків різного ступеня насиченості: від лілового до насиченого синьо-червоного. Зустрічаються також камені синіх, рожевих, червоно-фіолетових і навіть вишневих кольорів.

Залежно від типу і кута освітлення аметист може змінювати своє забарвлення (наприклад, сіріти або ставати фіолетово-червоним).

Як зрозуміти, що перед вами натуральний аметист? У природі самоцвіт має форму ромба, скіпетра (з розширенням догори) або довгастої призми.

Зустрічаються також камені жовті й зелені ("празіоліт"). Однак, такі кольори досягаються в основному в лабораторних умовах: фіолетовий самоцвіт прокаливають при температурі понад 250 градусів.

Лікувальні властивості аметисту

Лікувальні властивості аметисту

У давнину люди вірили, що аметист позбавляє від неврозів і депресій, а також допомагає впоратися з емоціями. Якщо прикладати камінь до чола, то він знімає напади мігрені.

Існувала також думка, що настояна на камені вода допомагає від простудних захворювань.

Літотерапевти радять носити каблучку з аметистом на безіменному пальці правої руки для зміцнення імунітету.

Історія про проклятий камінь

Аметист полюбляють маги і екстрасенси, оскільки він податливий до різних заговорів.

Камінь тісно пов'язаний з містикою і навіть з прокляттями. Існує історія про таємничий фіолетовий аметист, що приносив біду. За переказами, в середині XVIII століття під час повстання в Індії полковник В. Ферріс вкрав з делійського храму незвичайний фіолетовий камінь. Згодом виявилося, що це був аметист. Вкрадена коштовність змусила його не раз шкодувати про скоєне. По поверненню до Англії сім'ю полковника почали переслідувати хвороби і грошові проблеми.

А ви знали, що...

Аметисти з зображенням місяця і сонця - найсильніші обереги від чорної магії.

Магічна сила кохання

Магічна сила кохання

Але не тільки страшні містичні історії розповідають про камінь. У всі часи аметист славився здатністю притягувати любов. Аметист вважається каменем вірності і вічного кохання.

А ви знали, що...

Вважається, що камінь закохує жінок в тих, хто його дарує. Навіть якщо серце одержувача подарунка вже зайнято!

Езотерики кажуть, що камінь сам обирає собі господаря і всіляко йому допомагає в житті. З плином часу, власник відчуває до каменя сильну прив'язаність і вже з ним не розлучається.

Прикраси з аметистом

Лілово-бузкові переливи аметисту, підкреслені витонченою огранкою, привносять в будь-який образ благородний шик і граціозність.

Колір і гра каменю розкриваються в самих різних формах: діамантове огранювання дозволяє отримати більш насичений колір, а шліфовка "кабошон" найкраще розкриває природну красу каменя.

Ефектніше всього камінь виглядає в поєднанні з металами холодних відтінків. Наприклад, в каблучці з білого золота в ніжній окантовці з розсипами діамантів/цирконів.

Ювеліри ЮК створюють ефектні квіткові композиції з аметистом, поєднуючи його з топазами і турмаліном. Розкішно виглядає фіолетовий камінь з чорним перлами і прозорими фіанітами. Якщо шукаєте щось яскравіше, тоді придивіться до більш барвистих моделей з фіанітами і жовтими цитринами.

Кому підходить камінь

Астрологи асоціюють аметист з умиротворенням і вважають його зодіакальним каменем повітряних і водних знаків: Водоліїв, Терезів, Риб, Близнюків.

Вважається, що камінь також корисний для вогняних знаків, оскільки втихомирює їх запальний норов.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →