044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Браслет - історія і символіка прикраси

Мода завжди була примхливою дамою, і щодо ювелірних виробів нітрохи не зраджувала свій непостійний характер. І якщо до таких виробів, як каблучки або ланцюжки, вона була більш прихильною протягом всієї історії людства, то така ювелірна прикраса, як браслет, пізнала різні за популярністю часи. Злітаючи на пік моди, він раптом опинявся на довгі десятиліття практично повністю відданим забуттю.

Древній оберіг

Власне, і прикрасою він став далеко не одразу. Вироблені з кісток, бивнів, іклів тварин, морських черепашок та інших доступних матеріалів, браслети на початку людства служили своїм власникам як охоронний амулет для захисту від злих духів. Кожному з них приписувалася особлива магічна сила, яка втілює в собі філософію боротьби за виживання.

Подібні традиції носіння браслетів не втрачені у деяких корінних африканських народів і до цього часу, вони вражають уяву дивовижним мистецтвом майструвати прикраси для ніг і рук з величезного різноманіття навколишнього світу - камінчиків, кори дерев, насіння рослин, різнокольорових мінералів, пір'я птахів і іншого багатства природи.

Тож не дивно, що, перш за все, мода на носіння золотих і срібних браслетів утвердилася в країнах, де спекотний клімат диктував моду на оголені руки. Фрески Стародавнього Єгипту, що дійшли до наших днів зображують фігури людей з великою кількістю браслетів, як на руках, так і на ногах. Безліч золотих прикрас для зап'ястя знайдено і в гробницях фараонів.

Як тільки людина довідалась про метал, браслет знайшов, нарешті, своє суто естетичне призначення. Починаючи з мідних і бронзових виробів, він знайшов своє втілення в сріблі і золоті, і це була справжня революція в світі ювелірних прикрас.

Нелегкий шлях

Поступово інтерес до носіння золотих браслетів прийшов і в Європу, але манірна мода на довгі рукава в період Середньовіччя практично повністю витіснила їх зі списку прикрас придворних дам.

І лише за часів епохи Відродження, коли руки знову стали оголюватися, золоті браслети повернули свою давню популярність. Важливу роль в цьому відіграв і зростаючий інтерес до античної моди в зв'язку з розкопками древньої Помпеї. Форма і стиль браслетів того часу теж має яскраво виражений античний характер.

Носіння браслетів на той час знову знайшло нотку таємничого сенсу. Наприклад, увійшло в моду носіння набору браслетів з різних мінералів, об'єднаних за початковими літерами їх назв, з яких складалося магічне слово.

Відродження і модернізація

З відродженням моди на браслети прийшла популярність на їх прикрашення дорогоцінними та напівдорогоцінними каменями. Найчастіше використовували перли, яшму, бірюзу і аметист. Звичайно, інкрустація камінням була привілеєм знатних осіб, більш низький стан носив гладкі золоті браслети, що вільно пересуваються рукою. У народі браслети відливали з міді.

Трохи пізніше, в XIX столітті, в ужиток увійшла примха гравірувати портрети на браслетах. Таким чином певний прошарок знаті прагнув увічнати, в золоті образи дружини, дочки, коханої. Браслети виконувалися у вигляді медальйонів і носили назву «сентиментів».

У деяких народів, як, наприклад, в Індії, браслет придбав статус шлюбної атрибутики. Будучи символом заміжжя, браслети були відсутні тільки на руках вдів. Особливий браслет одягався жінці і під час вагітності, знімали його лише на момент настання пологів, як символ звільнення. Якщо ж дівчина видавалася заміж, то її ручки просто завішували дзвінкими браслетами. Мабуть, крім того, що замкнуте коло символізує цілісність і непорушність шлюбу, мелодійний дзвін браслетів має якийсь магічний вплив на сильну половину людства. Варто взяти на замітку, чи не так?

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →