044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Дуплети і триплети: камені-конструктори

Напевно Ви не раз дивувалися низькій ціні ювелірних прикрас з великим каменем-вставкою. Здавалося б, такий розкішний камінь має коштувати набагато дорожче, особливо, якщо це рубін або смарагд. Адже Вам і в голову не могло прийти, що зовні бездоганний, але при цьому недорогий кристал - клеєний?

Непрофесіонал навряд чи зможе миттєво відрізнити дуплет, а саме так називають камінь, складений з двох половинок, від його цілісного аналогу, тим більш, якщо камінь вставлений в прикрасу. Однак якщо Ви будете готові до зустрічі з ним, Ви напевно зможете виключити ймовірність обману зі сторони продавця.

Конструкція складових каменів

Комбінацій складових каменів безліч. Вони можуть складатися як з двох половинок, так і з трьох елементів, називаючись, відповідно, дуплетами або триплету. Роблять дуплети і лише з природних каменів, і додаючи синтетичні камені або забарвлене скло. Камінь зі скляним підставою і гранатовим верхом дуже схожий на рубін, а альмандин, склеєний з кольоровим склом, на перший погляд нічим не відрізняється від сапфіра. Подібна ювелірна конструкція навіває асоціації з паркетною дошкою, верхній шар якої виконаний з цінної деревини, а нижній - з недорогих порід.

Клей працює за принципом адгезії на молекулярному рівні, він сприяє взаємній дифузії двох матеріалів, вони наче «проростають» один в оден. Після висихання шви абсолютно інертні до води і більшості рідких хімічних засобів. Сучасні синтетичні клеї по навантаженню на розрив клейового шва в три рази перевершують епоксидну смолу.

Відособлена група - опалові дуплети, які зустрічаються досить часто. На основу каменю приклеюються тонкі пластини білого або кристалічного опалу, що створюють гладку цільну поверхню. Після обточування країв камінь приймає форму куполу.

Виробництво дуплетів і триплетів дуже трудомістке і за відсутності достатньої кваліфікації братися за цю роботу не варто. Деякі ювеліри порівнюють створення дуплетів з мистецтвом - потрібно настільки ідеально підібрати складові його елементів і так акуратно виконати їх з'єднання, щоб результат був ідеально схожий на природний камінь.

Чим склеюють камені-дуплети?

Для склеювання корони і павільйону раніше використовували епоксидні смоли. Сьогодні експерти рекомендують ціанокрилатні клеї, наприклад німецький PascoPip. Всього одна ледве помітна крапля розміром не більше вістря голки на квадратний сантиметр, і дві окремі частини перетворюються в єдине ціле. Природно, що склеєні поверхні повинні бути ідеально відполірованими.

Клей для створення дуплетів вибирають за показником заломлення. Цифра повинна бути аналогічною коефіцієнту заломлення верхньої або нижньої половинки. Клей повинен бути абсолютно прозорим і досить в’язким, щоб майстер до його схоплювання встиг вирівняти товщину клейового шару і вигнати всі повітряні бульбашки.

Як відрізнити складений камінь від натурального?

Грамотно виготовлені дуплети розпізнати дуже складно, тим більше, що клейовий шов зазвичай прихований оправою. Імітацію буде легше помітити, опустивши камінь в олію - усі складові елементи подвійного (або потрійного) каменю стануть добре видними. Подивившись на коронку збоку, Ви побачите, що вона не пофарбована. Ще один візуальний спосіб визначення дуплет - наявність ясно видимої смуги навколо рундиста. За допомогою лупи або мікроскопу можна розглянути і більш дрібні докази: бульбашки на поверхні склеювання, які залишаються, незважаючи на всі старання майстра.

Якщо Ви не боїтеся зіпсувати камінь, можна спробувати занурити його в киплячу воду, хлороформ або спирт. Більшість склеєних каменів у цьому випадку розпадуться на шматки. Більш обережний метод - підпилювання нижньої частини. У виготовлених зі скла дуплетів вона кришиться.

Тепер Ви навряд чи купите дуплет за ціною цілого каменю. В принципі, зовнішній вигляд якісно виконаних складових каменів майже такий самий хороший, важливо тільки знати, що саме Вам пропонують і приймати рішення щодо купівлі ювелірних виробів, як кажуть, з відкритими очима.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →