044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Блакитний топаз: 5 фактів про камінь, які вас здивують

У холодній красі зими її приваблива чарівність. І найкраще тому підтвердження - прикраси з топазом. Небесне сяйво каменю додасть образу витончені штрихи і ту загадку, яка так інтригує.
Блакитний топаз: 5 фактів про камінь, які вас здивують

Чи буває любов з першого погляду? Звичайно так, особливо коли мова йде про топаз. Покровитель всіх грудневих іменинників, улюбленець елегантних жінок і статусних чоловіків. Кажуть, що топаз діє гіпнотично на оточуючих, тому навіть використовується в психотерапії.

За красою і грою світла топаз нічим не поступається діаманту. При цьому зустрічається в природі частіше, а коштує менше. Блакитний топаз має цікаву історію, оповиту легендами, що напевно сподобається любителям містики. Адже деякі маловідомі факти про камінь дійсно дивують.

Звідки беруться блакитні топази? Навіщо їх опромінюють? Кому підходить топаз і як його краще носити? Чи може він зашкодити здоров'ю? Ювелірна Карта зібрала цікаві факти про цей дивовижний камінь.

Таємниче походження топазу

Таємниче походження топазу

Історія появи каменю налічує близько 3 тисячоліть, але як і де виник топаз точно невідомо нікому.

Одна з версій говорить, що вперше топаз знайшли в Червоному морі на острові Топазіос, звідки і його назва.

Стародавні люди називали "топазами" всі жовто-коричневі самоцвіти. Вони вважали, що сам Бог Сонця наділив цей камінь яскравим мерехтінням.

А ось синій топаз вважався покровителем усіх моряків. Предки вірили, що він втихомирює бурю і допомагає повернуться додому неушкодженим.

Місцезнаходження топазу

Знамениті місця видобутку топазів - Бразилія, Пакистан, Нігерія, Бірма, США, Україна. Батьківщина відомих помаранчевих і жовтих "Імперіал топазів" знаходиться в містечку Оуро Прето в Бразилії, червоно-рожевих - в Пакистані, світлих шампань-топаз - на Волині в Україні, а також в долині Могок (М'янма).

А ви знали, що...

Найбільший в огранці топаз блакитного кольору - Марабелла. Він був знайдений в Бразилії і важить 1.6 кг!

Місцезнаходження топазу

У природі топази майже завжди безбарвні або мають ледь помітне блакитне забарвлення. Знамениті блакитні топази (Swiss, London Blue) отримують при лабораторній обробці натуральних каменів, добутих в Бразилії і Нігерії. Існують також "поліхромні топази" (камені з кількома відтінками кольору).

Найбільший "поліхромний топаз" був знайдений в Україні в 70-х роках.

Фізико-хімічні властивості топазу

В уявленні багатьох топаз - це переважно світло-блакитний камінь. Однак, його колірна палітра зовсім не обмежується синім відтінком. Топаз має куди більш різноманітні кольори: від рожевого до металевого і навіть винного. Прозорі топази легко сплутати з діамантами. Вони не поступаються їм по грі світла.

Фізико-хімічні властивості топазу

А ви знали, що...

Один з найбільших безбарвних топазів в світі "Браганза" довгий час вважали діамантом.

Топаз може похвалитися високою твердістю (8 за шкалою Мооса) і стійкістю. Камінь добре піддається огранці, відмінно полірується і зазвичай не містить видимих дефектів. Натуральному топазу не страшні хімікати, навіть соляна кислота, але камінь легко пошкодити механічно. При ударах він може запросто тріснути.

Ювеліри люблять працювати з топазом, адже при його штучній обробці можна домогтися незвичайних відтінків.

Майже 95% всіх каменів в продажу - це облагороджені топази. Камені піддають тепловій обробці і опроміненню. Так-так, вам не почулося. Особливо це стосується блакитних топазів Sky blue, Swiss blue, London Blue. Останні піддаються максимальному опроміненню.

Топази London Blue найдорожчі, оскільки не вся сировина підходить для отримання їх насиченого синього кольору.

Знаменитий топаз London Blue піддається опроміненню в реакторі з наступною термообробкою при температурі 200°C. Після цього йому потрібно 1 рік відлежатися в свинцевому контейнері, аби його радіоактивний фон став допустимим для людини.

Сьогодні виснаження рудників призвело до майже повного зникнення темно-синіх каменів зі світових ринків. Тепер замість топазу London Blue все частіше продають його синтетичну імітацію - безпечно вирощену шпинель.

Лікувальні властивості топазу

Лікувальні властивості топазу

Вважається, що топаз допомагає при нічних кошмарах і нервових розладах.

В Середні віки монархи використовували топаз для виявлення отрути. Каменем перевіряли чистоту вина, вірячи, що при наявності отрути мінерал змінює свій колір.

Магічні властивості топазу

Блакитний топаз ще називають каменем холоднокровності. Езотерики вірять в те, що синій самоцвіт робить свого власника більш спокійним і розсудливим, а жінкам допомагає зберегти молодість і знайти душевну гармонію.

Існує думка, що камінь можна заговорити, тому його нерідко використовують в гіпнозі.

Кому підходить камінь

Топаз найбільш прихильний до Скорпіонів і представників водної стихії. Запальних Скорпіонів камінь допоможе приборкати, а спокійних Риб - налаштувати на позитивні емоції, зробити більш енергійними і менш меланхолічними.

Кому підходить камінь

Прикраси з топазом

Топаз відмінно гармонує з небагатослівною холодною платиною, так і з білим/жовтим золотом. Завдяки широкій різноманітності відтінків, топази добре поєднуються з усіма світлими і темними самоцвітами.

Сережки, каблучка, підвіска з синім мінералом додадуть юному образу ніжність і романтичність, а стриманий темно-синій браслет в білому золоті підкреслить аристократизм і статусність жінки.

А ви знали, що...

Справжній топаз, скільки не тримати його в руках, завжди залишається холодним.

У різному обрамленні топаз кожен раз сяє по-новому. Особливо ефектно камінь виглядає в ансамблі з прозорими діамантами і фіанітами. Вони підкреслюють глибину кольору і кришталево-чисте сяйво каменю.

Вибрати і купити виріб з блакитним топазом, в різних кольорах золота і практично в будь-якому ціновому сегменті, ви завжди можете в нашому каталозі.

До каталогу

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →