044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Смарагд: 6 дивовижних фактів, які приховує у собі камінь

Є один конкурент, який оспорює першість діаманта. І це смарагд. Знайти зелений смарагд без дефектів - це як виграти в лотерею. Адже такі екземпляри дорожчі за найяскравіший алмаз.
Смарагд: 6 дивовижних фактів, які приховує у собі камінь

Хоч діамант і вважається найдорожчим та найпрестижнішим каменем, але такий він не єдиний. На одному щаблі з ним знаходиться його побратим смарагд, який має не меншу ювелірну цінність. Камінь з аристократичною історією і з незвичайною глибиною кольору.

Останній по твердості серед дорогоцінних каменів 1 порядку, але не менш вагомий. Знайти ідеальний зелений смарагд - це як виграти в лотерею. Адже екземпляри каменю без найменшої вади дорожче і цінніше Його величності діаманта.

Чому смарагд вважали "чарівним дзеркалом"? Кого на мапі світу прозвали "смарагдовою країною"? Які магічні властивості має камінь? Про це і не тільки читайте в новій статті від ЮК.

Улюбленець Клеопатри, царів та імператорів

Історія відкриття смарагду тягнеться ще з часів Давнього Єгипту. За деякими свідченнями, вперше родовище каменю виявили в Аравійській пустелі єгипетські рудознавці. Згодом їх підземні розробки стали називати "копальнями Клеопатри". Відома єгипетська цариця була палкою прихильницею смарагдів. Більша частина добутих каменів йшла на оздоблення її нарядів і покоїв.

Улюбленець Клеопатри, царів та імператорів

А ви знали, що...

У Єгипті з цільного смарагду була зроблена статуя бога Серапіса (повелителя родючості і загробного життя) висотою майже 4 метри!

Можливо, приклад Клеопатри став показовим для її наступників. Спершу римські правителі і священики носили розкішні убори зі смарагдами. Зокрема, дюймовий кристал смарагду прикрашав тіару папи Юлія II. Згодом камінь став невід'ємною частиною корони англійських, австрійських імператорів/королів.

У XV столітті мода на смарагди поширилася і на правителів Русі, які старанно набивали ним свої скарбниці.

Цінували смарагди, як талісмани, і правителі Індії. На зелений камінь навіть наносили слова зі священних текстів.

Місцезнаходження смарагду

На мапі світу "смарагдовою країною" прозвали Колумбію, де зосереджено понад третини всіх світових запасів. На знаменитих колумбійських рудниках Мусо добувають яскраво-зелені смарагди з бездоганною прозорістю. Ці камені вважаються еталоном серед всіх смарагдів. Вони мають насичене забарвлення і мінімальну кількість дефектів.

Крім колумбійських, в ювелірному світі високо цінуються смарагди з Зімбабве. Вони темніші і дешевші, мають зелений відтінок, іноді - блакитний, жовтуватий.

Відомі родовища смарагду знаходяться також в північній частині Червоного моря, (на висоті 550 метрів біля гір Джебель-Забара і Джебель-Сікайт).

Побачити смарагдові копальні можна в Східній і Південній Африці, Південній Америці, Єгипті, Пакистані, Індії. У Росії найбільші родовища знаходяться на Уралі (Маріїнська копальня).

Цінник на смарагди значно різниться в залежності від родовища і якості каменю: колумбійські та африканські смарагди коштують в середньому від $500 до $3000 за карат, а ось індійські - $25-30.

Місцезнаходження смарагду

Фізико-хімічні властивості

Смарагд утворюється в гранітній магмі, яка містить елементи берилію. Останній поглинає хром і набуває яскравий смарагдовий колір. Тобто колір каменю безпосередньо залежить від кількості в ньому хрому. Світло-зелені кристали містять 0.10-0.20% хрому, а густо-зелені - від 0.50 до 1.0%.

На відміну від діаманта, смарагд менш твердий (7.5-8.0 за шкалою Мооса). При ударі він може легко розколотися, утворюючи нерівний злам.

Три головні якості смарагду:

  1. Зелене забарвлення різного ступеня інтенсивності (густий темний, середній, світло-зелений). Перший вважається найціннішим!
  2. Натуральні смарагди не ідеальні. Часто трапляються каламутні екземпляри, з різними включеннями, корозією і навіть тріщинами. Це свідчить про справжність смарагду, але не про його високу цінність!
  3. Бездоганна прозорість і скляний блиск.

Смарагди можуть мати блакитні, жовтуваті відтінки, але не колір! Деякі камені мають цікавий оптичний ефект - райдужне сяйво при яскравому освітленні.

Якісні ювелірні смарагди зазвичай дрібні (до 5 см). Синтетичні камені більші. Їх розмір може досягати до сотень карат.

При нагріванні камінь мутніє, а ось в кислотах практично не розчиняється.

Сьогодні ювелірні технології досягли такого рівня, що штучно вирощений смарагд зовні майже не відрізняється від природного. Але все-таки є у них одна відмінність, знаючи про яку, їх не сплутаєш.

В ультрафіолетових променях природний смарагд найчастіше блідніє, а ось штучний світиться малиновим або яскраво-червоним кольором.

Фізико-хімічні властивості

"Чарівне дзеркало"

Ще цар Соломон казав, що смарагд відганяє чорні думки і веселить серце. Що його бояться змії і, якщо потримати смарагд перед їх очима, вони сліпнуть.

Грузинські мудреці в X столітті називали смарагд "чарівним дзеркалом", через яке людині відкривається майбутнє. В давнину вважали, якщо покласти смарагд під язик, то можна побачити майбутнє.

Езотерики вважають, що смарагд допомагає своєму власникові боротися з агресією і поганими нахилами (з подружньою невірністю, злодійством).

Аби відчути магію каменю, його слід носити на мізинці правої руки протягом 2-3 місяців.

Якщо ж власник каменю веде благочестивий спосіб життя, самоцвіт дарує йому удачу і здоров'я. А ось власникам із хорошою інтуїцією камінь нібито допомагає контактувати з духами померлих.

Лікувальні властивості смарагду

У народі камінь ще називають "небесним лікарем". Літотерапевти стверджують, що смарагд допомагає стабілізувати тиск, а також зняти головний біль. Крім того, смарагд має антибактеріальні властивості - якщо покласти самоцвіт у стакан з водою, то її можна не кип'ятити.

Лікувальні властивості смарагду

У стародавні часи вважали, що самоцвіт може позбавити людину від курячої сліпоти і епілепсії. А от сучасні літотерапевти вважають, що чутливим людям смарагд допомагає уникнути стресу і викрити обман.

Прикраси зі смарагдом

Це камінь, на честь якого існує окремий вид обрамлення - смарагдова огранка. Маючи скошені кути, вона максимально захищає камінь від пошкоджень і відколів, а також ідеально підкреслює глибину кольору мінералу.

Найбільш ефектно камінь виглядає в жовтому золоті на брюнетках і шатенках. А ось варіант в оправі з білого золота - більш стриманий і витончений.

Аби надати натуральному смарагду більш красивого блиску, деякі ювеліри підфарбовували камінь маслом із зеленим пігментом. У деяких випадках це допомагало підвищити вартість самоцвіту майже на 50%.

Як відомо, смарагд - покровитель всіх травневих іменинників. Дамам із весняним/літнім кольоротипом ідеально підходять прикраси зі смарагдом в теплому обрамленні з жовтого золота. Зелені сережки в оточенні діамантів підкреслять глибину зелених і карих очей!

А ще прикраси з цим каменем прийнято дарувати на 20, 35 або 55 річницю весілля. Хоча навіщо чекати так довго?! Радуйте коханих уже зараз!

Кому підходить смарагд

Кому підходить смарагд

Смарагд вважається покровителем Раків, Близнюків, Тельців, Львів та Риб. Для Близнюків самоцвіт стане джерелом холоднокровності, мудрості, впевненості. Прикраси з цим мінералом допоможуть їм позбутися самотності.

Тельцям смарагд допоможе реалізувати найсміливіші плани, а Левам і Рибам - зміцнити шлюб.

Зелений колір налаштовує на позитивний лад, тому лікує емоційних Раков від меланхолії. Рак-власник смарагду стає менш замкнутим, знаходить спокій і впевненість. А ось Скорпіонів камінь буде, скоріше, пригнічувати, ніж надихати.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →