044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Як почистити золото в домашніх умовах: ділимося секретами

Улюблена каблучка вже не так сяє як раніше? Це перший сигнал, що її пора чистити. Зробити це легко і чим раніше, тим краще. Потрібно лише мати під рукою мило, сіль, перекис водню або звичайну помаду
Як почистити золото в домашніх умовах: ділимося секретами

Зміст:

  1. Особливості чищення золота в домашніх умовах
  2. Шість способів ефективно почистити золото
  3. Як почистити біле золото
  4. Як чистити матове золото
  5. Як почистити золоті прикраси з каменями
  6. Як запобігти появі нальоту на золоті

Краса вимагає уваги + часу + праці і залежить прямо пропорційно від цих трьох величин. Ювелірні прикраси, як невід'ємний компонент світу прекрасного, у цьому не виняток. Купуючи заповітну каблучку з діамантом, хочеться аби вона сяяла так чисто і яскраво як в перші хвилини після створення. Однак, як би ви її не берегли, одне неминуче: рано чи пізно каблучка втратить свій первозданний блиск, а місце під каменем потемніє і заб'ється пилом.

Уникнути цього неможливо, але мінімізувати ступінь зіпсованості і зайві витрати на очистку - реально. Для цього лише потрібно взяти в звичку регулярно доглядати за прикрасами.

Сформувати таку звичку не так складно, як може здатися. Адже очистити метал, особливо в не запущеному стані, легко і просто в домашніх умовах. Для цього достатньо лише мати під рукою мило, перекис водню, сіль або звичайну помаду.

Як легко і просто почистити золоті прикраси, не звертаючись за допомогою до ювелірів - читайте в новій статті від ЮК.

Особливості чищення золота в домашніх умовах

Особливості чищення золота в домашніх умовах

Навіть 100% акуратність не дає повного захисту від забруднень. Так чи інакше на прикраси потрапляють бруд і пил, осідають пот, жир, хімічні і косметичні засоби. У підсумку всі вони знижують естетичну привабливість прикраси.

Поки забруднення не стало застарілим, усунути його можна самостійно. Але прості домашні методи підходять не всім виробам. Вибираючи спосіб очищення золота, слід враховувати особливості поверхні виробу (матова або глянцева), колір, тип, чи є у нього вставки. Наприклад, матові поверхні вимагають більш делікатних методів очищення. Агресивні абразиви разом із забрудненнями можуть стерти і матову поверхню.

Порада від ЮК: При чищенні виробів із декором не використовуйте ватні тампони. Дрібні ворсинки можуть застрягти в деталях.

Три універсальних метода очищення:

  1. Замочування. Цей метод передбачає приготування спеціального розчину, в який поміщаються прикраси. У якості очищувальних засобів використовуються сіль, рідке мило, нашатирний спирт, перекис водню, аміак, шампунь ітд.
  2. Полірування. Протирання прикраси за допомогою оксамитової/м'якої ганчірки, гумки, оцту, пасти Гої, безбарвної помади. Використовується для надання виробу глянцевого блиску.
  3. Механічна чистка. Застосовується при сильних, застарілих забрудненнях. Зазвичай використовуються не агресивні абразиви, які дозволяють одночасно відполірувати метал. Наприклад, зубний порошок, паста + вазелін, крейда + нашатир. Всі інгредієнти порівну змішуються і наносяться на виріб м'якою зубною щіткою.

Шість способів ефективно почистити золото

Найбільш безпечні домашні методи - мильний розчин і харчова сода. Остання не тільки ефективно видаляє забруднення, а й повертає виробу натуральний блиск. Однак, відмочування виробів у такому розчині потребує 2 і більше годин.

Для чищення дрібних деталей або складного декору можна використовувати більш швидкодіючі засоби - спирт, оцет, аміак з шампунем. Такі засоби добре діють на самоцвіти і дарують їм приголомшливе сяйво.

Пам'ятайте! Оцет є кислотою, яка здатна "спалити" верхній шар прикраси. Обережно застосовуйте також аміак і нашатир. Їх допустимо наносити на прикрасу тільки на нетривалий час.

Шість способів ефективно почистити золото

Мильний розчин

Червоне і жовте золото можна почистити до блиску простою мильною водою. Підійде такий розчин і для виробів зі складним дизайном.

Це найпростіший спосіб, для якого знадобиться вода і мило, які є в будинку у кожного.

Рецепт

У склянці води кімнатної температури розведіть одну чайну ложку рідкого мила або шматочок мила. Потримайте в розчині прикраси від 20 хвилин до 2 годин, або підігрійте їх 10 хвилин на водяній бані (з несильним підігрівом). Змочіть в мильному розчині м'яку зубну щітку і нею очистіть прикраси.

Нашатирний спирт

Є більш швидким способом очищення золотих виробів. Однак, алергікам цей спосіб навряд чи підійде, оскільки нашатир має різкий і неприємний запах.

Рецепт

У склянці теплої води (200 мл) розведіть 1 чайну ложку нашатирю і 1 столову ложку порошку. Все це необхідно змішати, а потім прокип'ятити. У гарячий розчин занурте золото, після чого протріть його спеціальною серветкою.

Увага! Пральний порошок краще брати без хімії і фарбувальних добавок!

Порада від ЮК: Якщо вам потрібно терміново відполірувати каблучку, ви можете нашвидкоруч це зробити змоченою в оцті тканиною або нанести на метал гігієнічну помаду. У багатьох помадах у складі є діоксид титану - саме цей компонент допомагає позбутися чорноти.

Спеціальна паста

У спрощеному варіанті її готують з води і соди, в ускладненому - з води + вазеліну + мильної стружки + крейди в порошку. Такою пастою можна зчистити чорноту, брудний наліт, жир, залишки декоративної косметики.

У першому варіанті воду і соду змішують до консистенції каші, яка не дряпає поверхню металу. У другому - густа паста наноситься на поверхню прикраси. Головне - потім промити виріб під мильним розчином, інакше на ньому залишиться жирна плівка.

Перекис водню

У цьому рецепті використовується аптечний розчин перекису (концентрація 3%).

Рецепт

Дві столові ложки перекису водню змішайте зі склянкою теплої води. В отриманий розчин опустіть золото на 20 хвилин. Після цього - промийте прикрасу під проточною водою і сміливо одягайте.

Мийний засіб

Як і мило, засіб для посуду є в будинку не тільки у господинь, але і у всіх холостяків. Він повинен бути геле- або кремоподібний, і головне - без хлору!

Рецепт

1 чайну ложку мийного засобу розведіть в склянці теплої води. Після цього поставте розчин на водяну баню - до 10 хвилин (на повільний вогонь).

Увага! Розчин повинен не кипіти, а тільки прогріватися!

Фінальний крок - улюблені прикраси промийте під проточною водою і витріть м'якою серветкою.

Мийний засіб

Сольовий розчин

Сольовий розчин добре видаляє наліт, який часто утворюється по обідку каблучок, в місцях кріплення каменів або в жолобках.

Цей спосіб підійде тим, хто нікуди не поспішає тому, що прикраси слід залишати в розчині мінімум на 12 годин.

Використовуйте тільки повністю розчинену сіль, інакше золото може поцарапатися!

Рецепт

У склянці гарячої води розмішайте 2-3 столові ложки кухонної солі, після чого опустіть прикраси. Вироби мають пролежати в розчині 10-12 годин.

Як чистити біле золото

Особливістю білого золота є те, що його покривають родієм. Ця хімічна речовина захищає прикрасу від впливу зовнішніх факторів, а також надає їй холодне сяйво.

Увага! Якщо білий метал став віддавати жовтизною - це свідчить про те, що у ньому пошкодилось родієве покриття. В цьому випадку чистка не врятує ситуацію. Єдиний вихід - повторно нанести родієвий розчин.

Для чищення білого золота не підійдуть механічні методи. Найбільш щадящим буде мильний розчин. Також можна використовувати суміш нашатирного спирту і перекису водню, залишивши в ньому виріб максимум на півгодини.

Читайте також: Матові обручки: як вибрати і правильно доглядати

Як чистити матове золото

Як чистити матове золото

Матова фактура надає виробу елегантний зовнішній вигляд, але вона доволі примхлива в чищенні. При використанні жорстких абразивів матове покриття легко стерти.

Нагадаємо, прикрасам надають матовість за допомогою особливого методу полірування. А тому чистити такі вироби рекомендується лише делікатними методами, обмежившись видаленням видимого нальоту.

Рецепт

Для базового очищення матові вироби достатньо на 2-3 години замочити в 25% розчині аміаку. Також можна використовувати сіль або соду, залишивши виріб в розчині на 4 години.

Як почистити золоті прикраси з каменями

Коштовне каміння надає виробам особливий шик, але ускладнює процес очищення. Найбільше пилу і бруду осідає в кріпленнях між камінням і вставками, а дістатися до цих місць проблематично.

Перед тим, як чистити вироби з каменями, слід уважно вивчити особливості догляду за мінералами. Наприклад, опал легко подряпати зубним порошком, содою або сіллю, а топаз і гранат чутливі до високих температур. Водночас перли не люблять кислоти, тому їм протипоказана чистка оцтом/мийними засобами.

Вироби з самоцвітами не рекомендується поміщати в гарячу воду, особливо на тривалий час. Протирати камені і оправу краще спиртовими розчинами (без барвників). Під час чищення не тріть вироби занадто інтенсивно, аби не розхитати кріплення каменів.

Читайте також: Як правильно вибрати каблучку з діамантом: 6 базових порад

Як запобігти появі нальоту на золоті

Як запобігти появі нальоту на золоті

Золото не полюбляє яскраве сонце і вологу, а також різні косметичні та хімічні засоби.

Топ-4 поради, як запобігти нальоту на золоті:

  1. Зберігайте прикраси вдалечині від ультрафіолету;
  2. Знімайте коштовності перед домашніми і фізичними активностями, а також перед манікюром;
  3. Насухо протирайте вироби, якщо на них раптом потрапила волога;
  4. Уникайте взаємодії виробів з косметичними засобами, парфумами, а також з іншими рідкими, сипучими речовинами.
Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →