044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Хризоліт (перидот): 7 фактів про камінь, які стануть сюрпризом

Талісман чоловіків, камінь-змін, вечірній смарагд - так в народі називають хризоліт. Мінлива гра кольору надає каменю особливий шарм, а його власнику - удачу і грошове везіння.
Хризоліт (перидот): 7 фактів про камінь, які стануть сюрпризом

Хочете в житті змін, але в роздумах з чого почати? Почніть з малого. Наприклад, придбайте прикрасу з хризолітом (перидотом) і бажання здійсниться, - скажуть Вам астрологи.

Яскравий, самодостатній, але такий мінливий, хризоліт таїть в собі чимало сюрпризів. Він крихкий і вимагає особливої уваги. Але і у відповідь віддає сторицею - здатний кардинально змінити на краще життя свого власника.

Як хризоліт впливає на свого господаря, чому його корисно носити чоловікам, і кому він протипоказаний - читайте нижче в нашій статті.

Історія "золотого каменю"

Відблиск хризоліта

З античних часів хризоліт (перидот) вважався символом багатства, покровителем торговців/банкірів. Завдяки своєму золотисто-зеленому забарвленню хризоліт навіть отримав назву "золотий камінь". Саме так він перекладається з грецької.

За легендою, видобутком хризоліта вперше зайнялися в Єгипті. А все тому, що камінь став улюбленцем цариці Клеопатри, яка не розлучалася з ним ні на день. Вона вірила в те, що мінерал привертає пристрасне кохання і достаток.

Цікаво, що в стародавні часи хризоліт не використовувалася в ювелірних виробах. Найчастіше ним прикрашали одяг, предмети культу. Наприклад, яскраво-зелені кристали каменю можна побачити на тюрбані у турецьких султанів, а також на одязі іудейських священиків.

На початку XIX століття хризоліт стає популярною прикрасою, особливо у Франції. У 60-х роках його навіть прозвали "каменем-чоловіків", оскільки ходили чутки, що він перетворює чоловіків у пристрасних коханців.

Місцезнаходження хризоліту

Хризоліт добувають у багатьох країнах, але не всі знайдені екземпляри можна використовувати в ювелірному виробництві.

Здобиччю і експортом мінералу займаються Австралія, Бразилія, РФ, Пакистан, Заїр і М'янма. Крім того, поклади мінералу нерідко знаходять в Афганістані, Монголії, Шрі-Ланці, Танзанії і ПАР.

Найбільші і найдорожчі хризоліти були знайдені на безлюдному острові Зебергед в Червоному морі.

Місцезнаходження хризоліту

Фізико-хімічні властивості хризоліту

"Хризоліт", "олівін", "перидот" - всі ці слова позначають один і той же камінь. За своєю хімічною структурою він представляє суміш магнію + заліза.

У Франції мінерал називають "олівін", тому що зовні він нагадує оливки. Серед ювелірів за ним закріпилася менш милозвучна назва "перидот".

А ви знали, що... 

Хризоліт ще називають "вечірній смарагд". З настанням вечора мінерал втрачає свій золотистий відтінок і набуває насичений смарагдовий. Ось така обманка, на яку купилися чимало шукачів скарбів.

Хризоліт унікальний тим, що зустрічається в природі тільки в одному кольорі! Змінюються тільки його відтінки. Крім золотого, хризоліт може мати салатові, оливкові, помаранчеві, коричневі, фісташкові і жовті відблиски.

Відтінки хризоліту

Чим яскравіше і чистіше колір каменю, тим він дорожчий. Самі рідкісні екземпляри - котяче око або зірчастий перидот (всередині каменя присутні голкоподібні включення).

За шкалою Мооса твердість мінералу близько 6,5-7 одиниць. Камінь не терпить високих температур, його важко відполірувати і легко подряпати. Тому ювелірам доводиться з ним повозитися.

Як відрізнити хризоліт від інших зелених каменів? Кристали мають скляний блиск з легким «маслянистим нальотом» + подвійне променезаломлення!

Лікувальні властивості перидота

У XVI столітті алхіміки вважали, що зелені переливи каменю сприятливо впливають на зір, а також нормалізують емоційний стан людини.

Перидот знайшов широке застосування в нетрадиційній медицині. На камені настоюють воду, а також готують лікувальну мазь. Фітотерапевти вірять в те, що перидот допомагає зменшити болі в шлунку, сечовому міхурі, очистити кров від токсинів.

Подрібнений в порошок камінь додають в мазі для лікування шкірних захворювань.

Магічні властивості хризоліту

Магічні властивості хризоліту

Навколо хризоліта (перидота) склалося багато легенд. Наприклад, в Древній Індії його вважали каменем усіх закоханих: нібито він допомагає зберегти любов. У XIX столітті в Європі існувала думка, що хризоліт позбавляє від чоловічого безсилля.

Вважається, що золото посилює магічну силу самоцвіту, захищає людину від злих сил.

Золоті каблучки з хризолітом рекомендується носити на лівій руці - на удачу.

Прикраси з перидотом

Сьогодні в ювелірній справі модельний ряд прикрас з хризолітом (перидотом) представлений широким асортиментом. Це підвіски, сережки, каблучки з одним або кількома каменями круглої, каплевидной або клиноподібної форми. Остання надає мінералу форму пелюсток квітів. Квіткова тематика в різних композиціях залишається домінуючою в прикрасах з хризолітом. Тут камінь може виступати центральним елементом прикраси, або додатковим - в тандемі з іншими каменями.

Вставки хризоліта в поєднанні з фіолетовим аметистом і жовтими цитринами надають прикрасі яскравий літній характер.

Кожен хризоліт має свій особливий відтінок, в чому криється його унікальна неповторність. Оливкові, фісташкові, смарагдові самоцвіти найкраще гармонують з оправою з жовтого/червоного золота. Такі моделі найефектніше виглядають на білявках і шатенках.

Для більшої яскравості кольору камінь гранують кабошоном, або діамантовою огранкою.

На нашому сайті «Diamant.ua» представлені вироби з різними відтінками перидота (салатовим, яскраво-зеленими, фісташковим). Гамма зелених відтінків варіюється від напівпрозорих до насичено смарагдових. На витонченій жіночій шиї камені в кулонах/сережках сяють немов пелюстки квітів, огортаючи зону декольте елегантним сяйвом.

А ви знали, що...

Хризоліт - камінь «однолюб»: він служить тільки одному господарю. Знайдена чи передана у спадок прикраса може швидко загубитися, тріснути, або принести невдачу.

Кому підходить хризоліт

Астрологи радять носити хризоліт Рибам, Терезам, Стрільцям і Левам. Камінь зміцнить їхню впевненість у правильності вибору, зробить більш наполегливими в досягненні цілей. А ось і без того мінливим Близнюкам камінь протипоказаний.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →