044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Каблучка-поцілунок: прикраса зі знаменитою історією

Радянські каблучки-поцілунки і сьогодні не здають своїх позицій. Їх асортимент збільшився і став більш різноманітним. Каблучки-кульки, як тепер їх називають, дозволяють створити будь-який образ - від романтичного до брутального.
Каблучка-поцілунок: прикраса зі знаменитою історією

Зміст:

  1. Історія появи знаменитих каблучок-поцілунків
  2. Особливості дизайну
  3. Різноманітність сучасних вставок
  4. Зручність каблучок-поцілунків
  5. Закат популярності в 90-ті і поява сучасних аналогів

Каблучка-поцілунок - легендарна прикраса епохи 80-х. Свою назву вона отримала завдяки незвичайному дизайну, що нагадує двох закоханих, які не можуть відірватися один від одного. Про такі каблучки марили всі - від малих до дорослих. У час загального дефіциту поява каблучок-поцілунків стала справжньою сенсацією. І це незважаючи на те, що робили їх в основному з недорогого сплаву, та й якість, відверто кажучи, кульгала.

Що сталося після розпаду СРСР? Каблучки-поцілунки нікуди не зникли. Вони лише видозмінилися. Тепер їх асортимент збільшився, а вибір став різноманітнішим. Правда, називають їх тепер "каблучки-кульки". Сучасний дизайн виробів досить стильний і ненав'язливий. Тому з такими каблучками можна створювати будь-який образ - від романтичного до брутального.

У чому особливість каблучок-поцілунків і чому вони були такими популярними, які прийоми ювеліри використовують сьогодні, аби зробити таку каблучку ще більш стильною - про це читайте нижче в нашій новій статті.

Історія появи знаменитих каблучок-поцілунків

Історія появи знаменитих каблучок-поцілунків

У 80-х роках в Радянському Союзі каблучки-поцілунки були на піку популярності, але, як і все інше, в страшному дефіциті. Їх миттю змітали з прилавків, хоча каблучки не вирізнялися високою якістю. Наприклад, часто траплялися вироби з дрібними дефектами (то кульки були з подряпинами, а то і геть гойдалися).

Перші каблучки-поцілунки привозили на ринок відпочиваючі з прибалтійських поїздок. Це був золотий виріб 583-ої проби, де кульки використовувалися як застібка. У той час коштували вони 20-25 рублів - бюджетно для тодішнього золота. Простий і милий зовнішній вигляд каблучок відразу полюбився багатьом і викликав небувалий ажіотаж.

Іноді зустрічалися й інші різновиди "поцілунків" - аналоги зі срібла або з дорогоцінним камінням. Правда, їх вартість була на порядок вище.

Трохи пізніше такий дизайн був втілений і в біжутерії. Так на ринку з'явилася каблучка з мельхіору вартістю 2 рубля - мрія радянських юних модниць.

Читайте також: Матові обручки: як вибрати і правильно доглядати

Особливості дизайну

Сьогодні ювеліри грають з фактурою і формою каблучок/сережок, створюючи нетривіальні композиції. Крім стандартної каблучки-поцілунка, на ринку представлені моделі, де кульки напаяні зверху на суцільний обідок, або розташовуються не вертикально, а горизонтально, іноді навіть на відстані один від одного. Ще одна цікава ідея - кріплення кульок не на пайку, а на підвіску, яка надає їм певну ступінь свободи в русі.

Особливості дизайну

У звичайному виконанні кульки однакові за розміром. Але ж це одноманітно, вирішили ювеліри, і прикрасили каблучку одною великою і зовсім маленькою кулькою. Мабуть, перша символізує чоловічу силу, а друга - жіночу ніжність.

Замість круглих кульок можуть використовуватися овали, квіти, причому останні часто декорують мініатюрними камінням або гравіюванням, щоб підкреслити глибину і насиченість загальної композиції. Відмінний варіант для поціновувачів романтики і ніжної флористики.

Неймовірно розкішно виглядають каблучки з рубінами, смарагдами, сапфірами овальної форми в оточенні діамантового паве. Популярністю користуються і вантажні прикраси з чорними/білими перлинами в оточенні діамантів.

Різноманітність сучасних вставок

Якщо раніше головним елементом декору були кульки з плоского металу, то сьогодні колір і форма вставок варіюється в залежності від стилістики виробу та індивідуальних уподобань.

/uploads/32/d2/32d2cb466522c408ebecadc3065a0d0a.jpg

Топ-4 найбільш популярних способів декору:

  1. Гра на контрасті текстури. Дуже красиво виглядають каблучки-поцілунки, на яких кульки мають різну поверхню. Поєднання глянцевого і матового золота особливо виграшно виглядає на масивних прикрасах;
  2. Протиставлення чорного і білого. Прозорі і чорні камені, немов мереживо огортають кульки і надають каблучці особливий шарм. У вечірньому варіанті прикраса декорується чорними і білими діамантами, в повсякденному - аналогічними фіанітами. У якості кульок можуть використовуватися і перлини відповідних кольорів. Такі каблучки гармонійно поєднуються з браслетами зі стразами;
  3. Використання яскравих вставок. Нерідко в якості верхівки використовуються кольорові камені, причому вони можуть бути як однаковими, так і різними. Природно, при підборі каменів ювеліри враховують правила гармонійної комбінації відтінків. З прозорими каменями добре поєднуються мінерали будь-якого іншого кольору, рожевий камінь буде особливо яскравий з темно-синім, а зелений - з лимонним;
  4. Доповнення декоративними елементами. Верхня частина каблучки з діамантами може бути прикрашена завитками, пелюстками. Золоте мереживо надає каблучці ніжність, жіночність і тепле сяйво.

Прикраси відсутні

Зручність каблучок-поцілунків

Щодо того, наскільки зручні такі каблучки в носінні, питання спірне. Перші каблучки-поцілунки не вирізнялися зручністю: кульки чіплялися за одяг/волосся. Нерідко просто поправити зачіску з такою каблучкою ставало мукою - здвоєні кульки затискали і вискубували волосся.

Сьогодні ювеліри намагаються створювати декор не на шкоду комфорту. Деталі виробів продумуються з точки зору їх гнучкості, легкості, а також багатоваріантності в носінні.

Закат популярності в 90-і роки і поява сучасних аналогів

У 90-ті роки почали з'являтися інші різновиди каблучок-поцілунків: з кульками різних розмірів, з міксу металів в одному виробі, відразу з трьома кульками - з білого/червоного/жовтого аурума. Назву “каблучка-поцілунок” стали використовувати все рідше. Їй на зміну прийшла назва "каблучка-кулька".

Закат популярності в 90-і роки і поява сучасних аналогів

Початкова форма каблучки також зазнала деяких змін. Сьогодні вже практично не зустрінеш прикрасу в її звичному вигляді - з верхівкою у вигляді двох однакових за кольором і розміром золотих кульок. Але це й на краще. Чим більший вибір, тим вище ймовірність знайти ту каблучку, яка ідеально впишеться в створений вами образ!

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →