044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Хрест-трилисник: древній символ в християнській релігії

Православні канони дозволяють носіння різних хрестиків з золота: простих чотириконечних, шестиконечних з однієї додатковою поперечиною, восьмиконечних з трьома перекладинами. Але мабуть, найкрасивішою з точки зору естетичної привабливості є форма трилисника. Кінці такого хрестика є стилізованим трилисником, який з давніх-давен вважається символом Пресвятої Трійці.

Символізм хреста-трилисника

Будь-який хрест символізує життя, але у трилисника живий початок виражено найсильніше. Він шанувався ще в дохристиянський період, друїди поклонялися йому, як священній рослині, що дарує життєві сили. Та й зараз багато хто, не замислюючись над сакральне значення цієї фігури, вважає знаком удачі знайти листок конюшини, що складається з чотирьох частин. У природі він зустрічається нечасто і, мабуть, люди вирішили заповнити цей недолік, використовуючи його форму для створення хрестів, напрестольних і натільних.

До речі, трилисник є офіційним символом Ірландії. Його з гордістю зображують на своїх емблемах спортивні команди, представники престижних навчальних закладів, співробітники військових підрозділів. «Популяризатором» трилисника називають святого Патрика, який ілюстрував з його допомогою основне положення християнського віровчення.

Недарма цей хрест можна бачити і на куполах храмів, і в гербах міст, і навіть на прапорах. Наприклад, на гербі Чернігова зображений орел, що тримає в лівій лапі золотий хрест-трилисник. Ювелірні майстри теж дуже люблять форму трилисника за ширші, в порівнянні з іншими хрестиками, можливості дизайну. Кінці такого кулона можуть закінчуватися листочками, а фігурами, більше схожими на сердечка або незвичайні квіти, причому фантазії художників із золота обмежені їх власними уявленнями про красу.

Форма трилисник як орнаментальний мотив

Золоті хрестики-трилисник користуються підвищеним попитом, в першу чергу, у жінок. Вся справа в їх декоративній формі. Хрестики-трилисники, незважаючи на те, що в їх основі лежить одна і та ж фігура, можуть сильно відрізнятися за зовнішнім виглядом. Вершини можуть бути круглими або мереживними, загостреними або трикутними. Нерідко зустрічаються підвіски, де трилисник замінюють квіти лілії або мініатюрні хрестики.

Для кожної нової моделі хрестика з золота створюється власний неповторний візерунок, що, по-перше, надає виробу унікальність, а по-друге, говорить про неможливість пізнати задум Божий. Золотий хрестик-трилисник можна носити і як оберіг, який несе благословення Всевишнього, і як витончену прикрасу. Найкраще в цих цілях підійде нейтральний кулон без надмірностей: він підкреслить Ваш смак і прагнення слідувати християнським заповідям.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →