044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Неповторний опал: 5 найцікавіших фактів про камінь

Неповторний опал: 5 найцікавіших фактів про камінь

Якими тільки епітетами не величають опал: «вогняний», «космічний», «камінь оманливих надій». Дивовижної краси мінерал, не схожий на всі інші, ось вже два століття неперевершений у своїй унікальності. Його боялися, ним захоплювалися, але ніхто не залишався до нього байдужим. Знаменитий римський письменник Пліній писав: «Опал - камінь, який впав з небес і об'єднав у собі гру всіх каменів нашої планети!»

Чим насправді є опал? Чому його називають «живим»? Які містичні таємниці він приховує? «Ювелірна Карта» зібрала найцікавіші факти про цей дивовижний камінь.

В одному камені цілий Всесвіт

Слово «опал» у перекладі з грецької означає «зміна кольору», що вельми точно відображає незвичайні властивості фантазійного мінералу. Камінь має неземну красу, яка розкривається в його різнокольорових переливах. Якщо дивитися на камінь під різним кутом, можна побачити як змінюється його колір!

У кожного опала своя колірна мозаїка, яка нагадує мерехтіння далеких зірок. Її секрет криється в оптичному ефекті «опалесценції»: потрапляючи під яскраве світло, камінь світиться райдужними переливами: білі опали - блакитним, червоним, зеленуватим відтінком; вогняні - зеленувато-бурим, а чорні - всіма кольорами веселки!

Втім, камінь має не тільки космічну красу, а й походження.

А Ви знали, що ...

У липні 2015 року вчені університету Глазго виявили сліди каменю в 1,7-грамовому фрагменті марсіанського метеорита!

«Палаюча Троя», «Юпітер-5» або «Арлекін»?

Яке відношення ці назви мають до опала, запитаєте Ви? Виявляється, що саме пряме! Все це знамениті його різновиди. «Палаюча Троя» - той самий вогняний камінь, який Наполеон подарував своїй дружині Жозефіні. «Юпітер-5» вважається найбільшим у світі білим опалом (вагою понад 20 тисяч карат), а «Девоншир» - чорним (близько 100 карат)!

Сьогодні налічується понад 100 різновидів опала. Наприклад, існує блакитний мінерал з червоними крапками («джіразоль»); зелений з бордовими відливами («лехос-опал»); двоколірний з червоною серцевиною і яскраво-зеленою окантовкою («царський»).

Найдорожчим вважається «Арлекін» (різнокольоровий) і чорний опал.

А Ви знали, що ...

Кращі екземпляри опалів, знайдені в Австралії - країні, де знаходяться основні родовища - оцінюються в більш ніж $ 10 000 за карат!

Старіючий камінь

Опал називають самим «живим» із усіх існуючих мінералів. Виявляється, як і людині, йому властиве старіння. А все тому, що опал не має кристалічної структури. Він складається з води і кремнієвої кислоти!

А Ви знали, що ...

В опалі міститься до 20% води! Коли вона випаровується, камінь висихає, тріскається, а може і зовсім розсипатися.

«Опальний» бум

Новий виток ювелірної моди на опали почався, коли всесвітньо відомий будинок Cartier представив свою нову колекцію з цим дивовижним каменем. Її відмінною рисою став контраст форми і кольору, а також нетривіальні комбінації з фактурних матеріалів.

Опал зручний своєю універсальністю. Завдяки різнобарвним переливам, камінчик «підлаштовується» під будь-який тон шкіри, відтінок очей, а також тип металу.

А Ви знали, що ...

Справжній чорний опал не гранують, його обробляють методом кабошон. На відміну від інших самоцвітів, огранювання в опалі не посилює його сяйво.

Наостанок трохи містики...

У Середньовіччі опал вважали каменем відьом і чаклунів. Аж до середини XIX століття європейські ювеліри уникали працювати з ним, а деякі просто викидали.

За повір'ям, «смерть» каменю вважається передвісником смерті людини.

Астрологи не рекомендують дарувати чи передаровувати опали, а також носити їх людям зі слабким характером. Вважається, що камінь підтримує як добрі, так і злі помисли свого власника. Щоб камінь приносив удачу, краще вибирати його самостійно.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →