044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Чому чорніє срібло на тілі людини: основні причини

Незважаючи на масову популярність срібла, цей метал має один недолік – з плином часу він чорніє. Одні кажуть, що хтось наврочив, інші пояснюють це звичайною хімічною реакцією. А що думаєте ви?
Чому чорніє срібло на тілі людини: основні причини

Зміст:

  1. Низька якість виробу
  2. Вплив довкілля
  3. Погіршення здоров'я
  4. Прикмети про почорніле срібло

Попри масову популярність срібла, має цей метал один суттєвий недолік — з плином часу на ньому з'являється чорний наліт. Існує кілька теорій з цього приводу. Забобонні люди бачать у цьому прояв пристріту або прихованих хвороб, інші пояснюють це звичайною хімічною реакцією, яка виникає при контакті срібла зі шкірою людини.

Беручи до уваги всі ці припущення, слід зазначити, що в потемнінні срібла немає нічого екстраординарного. Це закономірний результат повсякденного носіння ювелірних виробів, виготовлених із аргентуму та домішок. Непокоїтись варто тільки в тому разі, якщо срібна прикраса потемніла у вкрай короткі терміни (наприклад, протягом перших кількох тижнів носiння).

У новій статті ЮК зібрала всі основні теорії, чому чорніє срібло на тілі людини. Про що це може свідчити? Що зумовлює таку реакцію і як її уникнути?

Читайте також: Як почистити срібло в домашніх умовах: найпростіші способи

Низька якість виробу

Низька якість виробу

Якщо срібло потемніло протягом перших кількох місяців носіння, це свідчить про низьку якість придбаної прикраси. Одна з найпоширеніших причин - низька проба або неякісна лігатура.

Чисте срібло не використовується у виробництві прикрас через свою м'якість та непридатність до лиття. Для надання металу плинності (в литті) і зносостійкості використовують домішки, в основному мідь. Вона надає сріблу жорсткості і зменшує окислення металу при носінні.

Чим вище проба, тим менший вміст міді, внаслідок цього процес окиснення протікає повільніше.

Найчастіше у виробництві прикрас ювеліри використовують 925 пробу (92.5% чистого срібла та 7,5% домішок). Правильні пропорції чистого металу та лігатури, а також якісний склад домішок уповільнюють процес появи темного нальоту на прикрасах.

Напилення родієм покращує довговічність металу, надає виробам більшої зносостійкості. Такі срібні прикраси довше зберігають чистоту блиску, що позначається на їх вартості. Для порівняння, родоване срібло вдвічі дорожче за звичайне.

Вплив довкілля

Вплив довкілля

Незалежно від якості прикраси, срібло під час носіння піддається окисленню і, як наслідок, змінює свій колір. Таким чином срібло реагує на контакт із навколишнім середовищем. Основним “винуватцем” зміни кольору є мідь, яка вступає у хімічну реакцію із сіркою та киснем. В результаті – на поверхні срібних прикрас утворюється патина.

Сірководень міститься у воді, повітрі, побутових та косметичних засобах, а також на людському тілі. В зв'язку з цим фахівці не рекомендують одягати аргентум у приміщеннях з підвищеною вологістю, під час косметичних процедур, а також при прибиранні й активних заняттях спортом. Чим брудніше повітря навкруги, особливо це стосується промислових центрів, тим швидше відбувається процес окислення.

Побутує думка, що срібло темніє і при контакті з деякими продуктами, серед яких яйця та цибуля.

Погіршення здоров'я

Погіршення здоров'я

Не менш важливий фактор потемніння срібла – індивідуальні особливості здоров'я. Якщо срібло почорніло та залишає на тілі темні сліди, медики радять звернути увагу на самопочуття. Швидше за все, у людини підвищене потовиділення, що є наслідком деяких прихованих хвороб (зокрема, ендокринних).

Піт - головний природний окисник, який виробляється людиною. У ньому є сульфати (солі сірчаної кислоти), які здатні прискорити окиснення аргентуму.

Отже, якщо ланцюжок покрився патиною, це може свідчити про:

  • Гормональні порушення/зміни в організмі на фоні хвороби чи вагітності. Гормони найперше впливають на інтенсивність потовиділення;
  • Захворювання нирок, печінки, жовчного міхура. При збоях у їх роботі змінюється склад і запах поту. Наприклад, при серйозних захворюваннях печінки піт набуває запаху хлору або свіжої риби.

До речі, існує й інша цікава гіпотеза, пов'язана зі сріблом. Деякі відзначають, що після одужання срібло може знову світлішати. Причиною є той самий піт. У ньому містяться солі азотної кислоти, які здатні руйнувати темний наліт. Коли людина хворіє, цих солей виділяється вкрай мало.

Прикмети про почорніле срібло

Прикмети про почорніле срібло

Якщо шкіра під прикрасою почорніла, деякі забобонні люди лякають: хтось наврочив чи навів пристріт. Такі домисли тягнуться ще з давніх часів, коли вважалося, що срібло приймає на себе весь зовнішній негатив.

Предки вірили в те, що срібло є потужним оберегом від пристріту, привороту, злих духів. Якщо ви відчуваєте постійне роздратування, нездужання, занепад сил, екстрасенси вбачають у подібних змінах магічний вплив. Якщо срібна прикраса почорніла, її власникові вдалося уникнути серйозних неприємностей.

Примітно, що навіть сьогодні церковний обряд освячення води проводиться за допомогою ложок із аргентуму, заряджених молитвами.

На грудях

Якщо раптом на грудях потемнів срібний хрестик, вважається, що на його господаря наклали пристріт чи приворот. Екстрасенси, цілителі радять йти до церкви, сповідатися й освятити хрестик.

На шиї

Почорнілий срібний ланцюжок віщує про пристріт. У давнину почорнілий ланцюжок на тілі дитини вважали ознакою нечистої сили.

На кінцівках

Почорніла срібна каблучка віщує дівчині неприємності у коханні. Якщо йдеться про чоловіка, то предки вірили в те, що він знаходиться під владою привороту, або на нього чекає холостяцьке життя. А ось потемніння браслета на зап'ясті означало, що срібло вберегло людину від магічного впливу.

Прикмети про почорніле срібло

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →