044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Розбір понять: які відмінності між цирконом, куб.цирконієм, фіанітами та камінням Swarovski

А чи замислювалися ви, у чому різниця між цирконом, цирконієм і фіанітом, чи все це назви одного каменю? Рядовий покупець навряд чи побачить відмінності. Але вони є і причому істотні.
Розбір понять: які відмінності між цирконом, куб.цирконієм, фіанітами та камінням Swarovski

Зміст:

  1. Фіаніт - штучний побратим діаманта
  2. Природній циркон
  3. Метал цирконій
  4. Кристали Swarovski
  5. У чому різниця між цирконом і фіанітом?
  6. Як відрізнити камені?
  7. Де купити?

"Не купуйте штучний фіаніт, візьміть краще натуральний цирконій", - може підловити вас на гачок недобросовісний продавець. А все тому, що більшість покупців не знають, у чому відмінність між фіанітом, куб.цирконієм і цирконом. Одні вважають їх біжутерними скельцями, інші - напівкоштовною альтернативою діаманту.

Плутанина в поняттях відбувається із-за того, що візуально камені дуже схожі. Побачивши їх вперше, мало хто з незнавців гемології побачить різницю. А вона є і причому істотна.

Які відмінності між цирконом, куб.цирконієм і фіанітом, або все це назви одного каменю? Як не нарватися на підробку і купити якісні каблучки з фіанітами? Про це і не тільки читайте в новій статті від ЮК.

Читайте також: Що потрібно знати про діамант: відповіді на головні питання

Фіаніт - штучний побратим діаманта

Фіаніт - штучний побратим діаманта

Фіаніт - знаменитий побратим діаманта, який з'явився на світ зовсім не з ювелірною метою. Спочатку його хотіли використовувати в лазерному обладнанні для заміни алмазів. Але краса каменю настільки здивувала виробників, що ним зацікавилися ювеліри.

Свою горду назву фіаніт отримав від абревіатури Фізичного інституту СРСР, де був винайдений в кінці 60-х (ФІАН). Через два роки, базуючись на доробках радянських вчених, в Швейцарії почали своє виробництво фіанітів під назвою "джевалит".

Популярність фіаніту росла в небувалій прогресії. Годі й казати, вже на початку 90-х обсяг виробництва фіанітів у світі досяг 50 млн каратів!

Ювеліри та покупці полюбили фініт за його вражаючу схожість з діамантом і при цьому дешеву вартість. Не такий витратний у виробництві, з відмінним блиском та високими показниками твердості - такі характеристики каменю стали козирем світових виробників у пошуках альтернативи діаманту.

Особливості вирощування

Фіаніт утворюється з оксиду цирконію за допомогою техніки високочастотного плавлення. Для того, щоб кристали росли, нагрівальну потужність поступово знижують. Простіше кажучи, фіаніт зростає в оболонці з самого себе.

В залежності від домішок камені можуть набувати різних відтінків. Наприклад, мідь забарвлює прозорий фіаніт у жовтий колір, хром - в зелений, титан - в золотистий і медовий.

Сьогодні налічують 20 відтінків фіанітів, які використовуються в якості альтернативи коштовних каменів (від смарагдів до сапфірів). Це обумовлено тим, що вирощувати фіаніт швидше та дешевше, ніж добувати натуральні самоцвіти. У лабораторіях кристали фіаніту ростуть зі швидкістю 1 см на годину!

Основні характеристики

Основні характеристики

З точки зору хімії фіаніт представляє собою діоксид металу цирконію.

Увага! Фіаніт помилково називати цирконієм. Останній є металом, який в чистому вигляді використовують в металургії, енергетиці, але не в ювелірній галузі.

Ще одне з найбільш поширених запитань: чи є фіаніт напівдорогоцінним камінням? Відповідь: ні. Це штучний аналог діаманта, схожий з ним по красі і фізичними властивостями. Камінь має аналогічний показник заломлення світла і навіть більший показник дисперсії (гра кольору всередині мінералу). У фіаніта відмінний блиск (2.15-2.25) і висока твердість (7,5-8 по шкалі Мооса), максимально наближена до легендарної десятки діаманта.

Стандартний фіаніт - це прозорий камінь (без спайок, зламів, нерівностей).

Ще один важливий нюанс. Якщо де-небудь ви побачите сережки з біркою "CZ Diamond", то знайте, що перед вами не діамант, а фіаніт.

Назва "фіаніт" поширена в основному на пострадянському просторі і в східній Європі. На Заході і в США торгова назва каменя - кубічний цирконій (CZ), CZ Diamond, діамонеск.

Природній циркон

Природній циркон

Природній циркон - це напівдорогоцінний мінерал вулканічного походження. Завдяки кришталевій прозорості циркон нагадує алмаз. Його навіть прозвали на Сході "молодшим братом" діаманта.

Камінь може бути безбарвним чи золотисто-коричневим. Один із найкрасивіших його різновидів - "жаргон" має яскравий золотисто-жовтий відтінок.

Зовні безбарвні циркони можна прийняти за діаманти. Але з однією поправкою - циркон дуже крихкий. Це одна з причин, чому поява фіаніта зменшила популярність циркону. Ювелірам стало простіше вставляти в прикрасу фіаніт, ніж шукати циркон гарної якості.

Метал цирконій

Цирконій (Zr) - хімічний елемент у таблиці Менделєєва під №40. Це метал сріблястого кольору, який використовують в промисловості, медицині, енергетиці. А ось до ювелірної справи цирконій прямого відношення не має. Тільки у поєднанні з киснем діоксид цирконію входить до складу фіаніту.

Кристали Swarovski

Кристали Swarovski - це не діаманти і не скло. Це штучно оброблений кришталь з винятковою прозорістю. Кристали Swarovski виробляють з-понад 70 компонентів, більшість з яких засекречена. Всі вони є ексклюзивними, оскільки ограновані вручну, і абсолютно симетричними. Всі грані каменів ретельно відполіровані. На них немає ні єдиної мікроподряпини або тріщини!

Крім кришталю (Swarovski Crystall), компанія відома своїми фіанітами (Swarovski Zirconia), а також топазами, сапфірами, рубінами, гранатами, хризолітами, цитринами, які займають високі позиції в світі за якістю обробки.

Штучні фіаніти Сваровскі налічують понад 20 кольорів. Їх виготовляють в спеціальних лабораторіях двома способами:

  1. У камері при температурі в 1400-1600 °С вирощують до 1 карата протягом 5 днів.
  2. Отримують методом хімічного осадження, використовуючи суміші газів метану + водню.

Ось уже четвертий рік Ювелiрна Карта співпрацює зі всесвітньо відомим постачальником ювелірних вставок Swarovski. Ми прагнемо використовувати тільки найкращі матеріали для своїх колекцій, тому запустили окрему лінійку прикрас зі вставками-фіанітами Swarovski Zirconia, а також з натуральними каменями від Swarovski Gems. Ювеліри ЮК інкрустують вироби білими і кольоровими каменями. Залежно від способу обробки, камені в каблучках, сережках, кулонах і підвісках ЮК набувають круглі, опуклі (кабошон), каплевидні обриси чи форму серця.

У чому різниця між цирконом і фіанітом?

У маркуванні каменів іноді трапляється плутанина і фіаніт називають "цирконом". Але це не зовсім вірно.

Фіаніт і циркон - це два мінерали з різним походженням і хімічним складом. Перший - штучний, другий - натуральний.

Якщо уважно придивитися, всередині циркону можна побачити дрібні вкраплення. Фіаніт навпаки має ідеально рівну структуру, чистоту і прозорість. Крім цього, вага штучного кристала більше ніж у натурального.

У чому різниця між цирконом і фіанітом?

Різна вартість

Прикраси з королем каменів стабільно в топі виробів Luxury сегмента. Наприклад, в ЮК маленькі сережки-гвоздики вагою в 2,32 г з двома білими діамантами будуть коштувати приблизно 15 000 гривень. А схожа модель з фіанітами обійдеться в 3000 грн. Ціна - одна з беззаперечних переваг фіаніту, яка робить його доступним для покупців з обмеженим бюджетом.

Куб. цирконій дорожчий за фіаніт. На це впливає його крихкість і, отже, велика затратність виконання. Масивна золота каблучка ЮК з куб. цирконієм вагою в 3,16 г обійдеться приблизно в 7000 грн. Подібний виріб з фіанітами буде коштувати від 4000 грн.

Переваги та недоліки каменів

Фіаніт користується попитом у тих, хто обмежений у бюджеті, але хоче придбати гарну носостійку прикрасу. Фіаніт вигідно відрізняється від кристалів Сваровскі за грою світла.

Проте, серед слабких сторін фіаніта - його схильність до потускніння і подряпин. Камінь починає втрачати свій первинний блиск після 2-3 років носіння.

Через низьку вартість фіаніт вважається бюджетним каменем. Тому ті, для кого велику роль грає престиж, віддають перевагу Його величності діаманту.

Як відрізнити камені?

Незважаючи на зовнішню схожість, фіаніти, діаманти і куб.цирконій мають ряд відмінностей. Їх можна систематизувати за такими 4 підгрупами:

  1. Вага і твердість. Фіаніт у два-три рази важче циркону, діаманта, але поступається останньому за твердістю.
  2. Форма огранки. Грані фіаніту трохи закруглені, тоді як у діаманта рівні та гострі.
  3. Теплопровідність. На відміну від фіаніту, діамант має високу теплопровідність через яку практично не запотіває.
  4. Наявність включень. Натуральним діамантів притаманний легкий жовтуватий відтінок, в той час як штучний фіаніт, куб.цирконій і кристали Сваровскі мають бездоганну прозорість. У них немає дефектів і сколів.

Фіаніт Swarovski найлегше відрізнити від підробки. На кожному камені є маленьке гравірування SWAROVSKI ZIRCONIA, яке можна розгледіти під лупою.

Як відрізнити камені?

Де купити?

Аби не нарватися на неприємний сюрприз, купувати вироби з каменями слід тільки у перевірених виробників, яким є Ювелірна Карта. На всі сережки з фіанітами, а також інші вироби з каменями є документи, що підтверджують їх справжність. Наші ювеліри ретельно ставляться до кожної деталі, починаючи від вибору металу, його дизайну і довговічності кріплення каменів.

В каталозі ювелірного інтернет-магазину ЮК представлена широка лінійка обручок з діамантами, а також виробів з фіанітами. Це можуть бути мінімалістичні прикраси з одним каменем, розсипом дрібних, або більш складні композиції з візерунками. Вельми ніжно виглядають каблучки/сережки з куб.цирконієм і перлами, а також тандеми прозорого фіаніту і блакитного топазу. Для романтичних натур представлена ціла колекція прикрас з камінням у формі квітів, пелюсток.

На ряд позицій діють вигідні знижки. А це значить, що за вигідною ціною ви можете підібрати до золотих сережок з фіанітом ще каблучку в подарунок.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →