044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Сапфір: цікаві факти про королівський камень осені

Як відчути себе королевою? Горда постава, елегантне плаття і, звичайно, прикраси з сапфіром. Улюблений камінь монархів з унікальним зоряним забарвленням - з ним ви будете сяяти і перемагати.
Сапфір: цікаві факти про королівський камень осені

Сапфір, камінь-покровитель вересневих іменинників, має королівську історію і унікальне забарвлення, яке зачаровує своєю енергетикою. Ним захоплювалися сильні світу цього і вірили в його магічні властивості. Вважається, що камінь розпізнає отруту, втихомирює психози, лікує слабоумство, розвиває інтуїцію, а також захищає від пристріту.

Що представляє собою сапфір, з чим не рекомендується його носити, кому він підходить - про це та інше читайте в нашій статті.

Камінь з королівською історією

З давніх-давен сапфір був одним з найдорожчих і шанованіших каменів, поступаючись лише діаманту. Камінь вважався символом мудрості і влади. За легендою, печатка і трон царя Соломона були прикрашені зірчастим сапфіром.

Камінь з королівською історією

У Середньовіччі сапфір називали «єпископським каменем», оскільки всі первосвященики носили його в перстнях.

На Сході його пов'язували з такими людськими якостями як справедливість, правдолюбство, дружба, безкорисливість. У деяких переказах згадується, що перстень з сапфіром допомагав відрізнити правду від брехні.

Але прославився сапфір передусім як важливий атрибут монаршої влади. Камінь використовували в регаліях майже всі монархи Європи і Англії, в тому числі російські. Камінь в головному уборі символізував силу і мудрість влади.

А ви знали, що....

Сапфір був неофіційним символом імператорської Росії при Катерині II. Крім того, з сапфірів були вирізані бюсти трьох президентів США: Вашингтона, Лінкольна, Ейзенхауера.

А ось найвідоміша королівська прикраса - це обручка принцеси Діани з 18-каратним блакитним сапфіром. Пам'ятна прикраса перейшла у спадок герцогині Кембриджській Кейт Міддлтон.

Місцезнаходження сапфірів

У природі сапфіри не рідкість. Мінерал видобувають в Африці, на Мадагаскарі, в Бірмі, Таїланді, Індії, В'єтнамі, Австралії, Бразилії, Танзанії, а також в США. Виняток становить хіба що Антарктида.

Місцезнаходження сапфірів

А ви знали, що...

Найдавніше родовище - острів Цейлон, де сапфір шанується як національний камінь.

Саме місцезнаходження сапфіра визначає його вартість: найдорожчі і рідкісні екземпляри синього кольору привозили з Кашміру (шахти були закриті в 1930-х роках). Вони вирізняються чистою синявою з легким молочно-фіолетовим серпанком, який з'являється завдяки наявності в камені крихітних порожнин, наповнених рідиною.

Сьогодні найбільші виробники кольорових сапфірів - це Шрі-Ланка і Мадагаскар.

Фізико-хімічні властивості сапфіра

Сапфір належить до сімейства корундів. За шкалою твердості він поступається хіба що діаманту (9 за шкалою Мооса!). Що стосується хімічного складу, то сапфір представляє собою окис алюмінію. Домішки заліза + хрому + нікелю створюють широку гаму відтінків самоцвіту. Залізо підсилює синій колір каменя, тоді як нікель - червоний і помаранчевий.

У перекладі з давньогрецької «sapphire» - це «синій камінь». Але це зовсім не означає, що синій колір - візитна картка каменю. Природа не поскупилась на фарби для сапфіра. Камінь може бути всіх кольорів веселки (жовтим, зеленим, рожевим, оранжевим, фіолетовим). Однак, є одне "але" - тільки не червоним. Корунд такого кольору називають "рубіном". Хоча, по суті, це один і той же мінерал.

Найціннішими вважаються васильково-сині екземпляри (колір «Royal Blue»), а також рожево-помаранчеві (колір «падпараджа»).

Увага! Цінність сапфіра визначає рівномірне забарвлення, а також відсутність включень, тріщин.

Відмінна особливість сапфіра - в трьох оптичних ефектах:

  1. Дисперсія: потрапляючи на камінь, світло розпадається на складові його кольору;
  2. Астеризм (через домішки рутина на камені можна побачити промені світла, які нагадують контур зірки ("зірчастий" сапфір). Щоб зірка сяяла більш насичено - сапфір потрібно нагріти;
  3. Ефект "котячого ока" (камінь з рухомими променями).

Лікувальні властивості сапфіра

Лікувальні властивості сапфіра

Літотерапевти кажуть, що сапфір лікує від безсоння, головних болів. Його заспокійливий небесний колір позбавляє від стресу.

В Індії вірять, що небесний відтінок сапфіра допомагає знайти душевний спокій, лікує психози і напади епілепсії. Для профілактики різних захворювань рекомендується постійно носити золоту каблучку з сапфіром.

А ви знали, що...

У давнину вірили, що сапфір рятує від отруєння. Якщо мінерал міняв відтінок - значить у чашу підсипано отруту.

Чорний сапфір захищає від пристріту, позбавляє від депресії, наділяє оптимізмом.

Кулон або брошка з зірчастим сапфіром на грудях знімає серцеві спазми, а також полегшує напади стенокардії.

Магічні властивості сапфіра

Зірчастий і чорний сапфір вважаються найпотужнішими оберегами від наклепу і злого ока. За повір'ям, сяюча зірка сапфіра - це найкращий захист від чаклунства. Однак, прикрасу з таким сильним каменем не рекомендується носити постійно: кілька разів на тиждень буде достатньо.

Магічні властивості сапфіра

Сапфір часто використовують в медитаціях. Вважається, що камінь очищає енергію, пропускаючи крізь себе.

Прикраси з сапфіром

Не має значення, до якого кольоротипу ви відноситесь. Багата палітра відтінків сапфіру ефектно відтіняє як блондинок, так і смуглянок. Синій сапфір гармонійно поєднується з жовтим і білим золотом. Камінь може розташовуватися по центру, підкреслюючи лаконічність виробу, розсипами по всій поверхні, або доріжками по обідку. Вечірні моделі прикрашають великими вставками, розташованими «соло», або в кілька рядів.

Найкраще підкреслює чистоту і глибину сапфіра прозора інкрустація, яка надає виробу витонченість.

Поза часом - класичний тандем сапфірів і діамантів. А ось найгіршими «сусідами» для сапфіра є бурштин, перли, смарагд. Яскраві камені витісняють один одного, порушуючи цілісність композиції.

Елегантний дизайн, модні колірні рішення, якісна обробка кожної деталі - так можна охарактеризувати колекцію прикрас з сапфіром мережі “Ювелірна Карта”.

Для щоденних виходів в нашій колекції представлені гвоздики з одиночним сапфіром в «лапках» або в глухій закріпці. Святкові моделі - це сережки-протяжки з білого золота з розсипом сапфірів.

Ювеліри ЮК часто використовують сапфіри в квіткових композиціях. Металева квітка з пелюстками з синіх каменів в білому золоті - варіант для ніжних, мрійливих натур.

Кому підходить сапфір

Кому підходить сапфір

Астрологи радять купувати сапфірові вироби мінливим, запальним натурам, які схильні до частих змін настрою (наприклад, Водоліям, Стрільцям, Близнюкам).

Сапфір прийнято дарувати на 5 і 45-ю річницю весілля, підкреслюючи таким подарунком чесноту подружжя.

Стрільцям сапфір допоможе знайти гармонію в складних ситуаціях. А ось Водолії, що мають прикраси з синім сапфіром, зможуть краще зрозуміти себе, визначитися в своїх рішеннях.

Астрологи рекомендують носити синій сапфір в персні, або в підвісці людям, які працюють в правоохоронних органах, а також фінансистам і власникам бізнесу.

До каталогу

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →