044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Символьна мова натільного хреста

Хрест як символ з'явився ще задовго до християнства в різних культурах: ассирійській, фінікійській, індійській, китайській та багатьох інших. Стародавні зображення хреста знаходили в печерах Скандинавії і на острові Пасхи, в Індії і Японії. Вчені, які вивчають Стародавній Єгипет, в оригіналах ієрогліфів знайшли знак, абсолютно ідентичний християнському хресту. Його родоначальником вважають рівнокінцевий хрест, що з давніх-давен вважається символом рівноваги. Все життя людське і церковне будується за законом рівноваги - саме вона дарує гармонію і розвиток, красу і щастя.

Золотий хрестик з фианитом

Сакральне значення хреста настільки велике, що з ним пов'язано багато легенд, обрядів і забобон. У старовинних орнаментах саме хрест є знаком, що повторюється найчастіше. Але справжнього поклоніння удостоївся тільки той хрест, на якому спокутував людські гріхи Син Божий.

Шанування християнського хреста в Україні завжди було велике. У Середні віки за кожну справу українці бралися, тільки перехрестившись. Багато прикрашені хрести встановлювалися в створах головних міських воріт, дорогою з одного поселення в інше можна було зустріти чимало поклонних хрестів. Але з кожною людиною завжди знаходився його власний охоронець - натільний хрестик. Ходити без нього було великим гріхом: таким людям не довіряли і намагалися не мати з ними справи. Варто тільки згадати слова «хреста на ньому немає», які до сих пір вимовляються щодо жорстоких і безсовісних злочинців.

Золотий хрестик 585 проби

Чи будь-який хрест можна назвати справжнім? Священики кажуть, що так - немає ніяких церковних канонів, що регламентують форму святині. Ось чому на полицях ювелірних магазинів можна знайти найрізноманітніші золоті натільні хрести - великі і маленькі, строгі і багато прикрашені. Але форма кожного з них несе в собі глибокий сенс.

Прямолінійний хрест. Його форма характеризується перетином середини хрестика і балок під прямим кутом. Такий натільний хрестик практично повністю повторює обриси Хреста, на якому розіп'яли Ісус Христа.

Хрест з жовтого золота 585 проби

Хрест з балками, що розширюються. Подібна форма властива для візантійських і давньоруських хрестів домонгольського періоду. Тут балки грають роль променів, що виходять від центру Світу Життя, обіцяного Христом. Хрест може бути або прикрашений кругом, або поміщений в коло, що символізує сонце.

Хрест з трикутними завершеннями кінців. Тут допускається тільки однозначне тлумачення: трикутник - це Свята Трійця.

Хрест з балками, що закінчуються краплями, кульками, колами. Опуклості - намистини і росинки - означають краплі Христової крові, крові порятунку. Сполучені по три краплі, вони несуть в собі трійкову сутність Господа.

Символіка хреста різноманітна і складна. Це і ключ царства небесного, і всевидяче око, і якір надії - для кожного справжнього християнина вірні всі ці значення. Особливо трепетно ​​і благоговійно до хреста відносяться православні і католики, як до символу нескінченної і незаперечної віри. А який золотий хрестик обрали для себе Ви?

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →