044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Види золота в прикрасах: якими бувають його кольори і сплави

Створення сплаву можна порівняти з кулінарним мистецтвом. Як і будь-яка страва, він готується ретельно і складається з різних інгредієнтів. Від їх поєднання залежить, як довго вам прослужить омріяна прикраса.
Види золота в прикрасах: якими бувають його кольори і сплави

Зміст:

  1. У чому особливість золота як металу?
  2. Чи застосовується золото в чистому вигляді?
  3. Маркування золота
  4. Проба золота
  5. Якого кольору буває золото?
  6. Різновиди клейма на золоті

Що робить золото таким особливим? Блищить, не старіє, не окислюється. У цьому, але і не тільки, чарівна сила жовтого металу. Золото, яким ми його звикли бачити в прикрасах, це не один хімічний елемент. У тіні жовтого аурума знаходиться пара-трійка інших, не менш важливих компонентів. Саме вони надають золотій каблучці/сережкам/ланцюжкам потрібні ювелірні властивості і широку палітру відтінків. Від їх кількості і майстерності поєднання залежить колір і довговічність золотих виробів.

Яка проба золота найбільш довговічна? Як відрізнити оригінал сережок із золота від підробки? Звідки береться зелене, фіолетове, чорне золото? Про це і не тільки читайте в новій статті від ЮК.

У чому особливість золота як металу?

Характерні особливості золота як металу:

  1. М'якість (всього 2,5-3.0 за шкалою Мооса). На дотик його можна порівняти з нігтем.
  2. Натуральний сонячно-жовтий колір (іноді - з зеленуватим відливом);
  3. Висока стійкість до води, повітря, кислот і лугів;
  4. Пластичність і низький опір (1 грам можна розкачати в лист товщиною до 0,0001 мм або в дріт довжиною 3000 метрів).

Протягом багатьох століть жовтий дорогоцінний метал має непереборну владу над людьми: йому поклонялися як богу Сонця, за нього боролися і вбивали, їм скріплювали долі й обіцянки. І так відбувається по сьогоднішній день. Золото, мабуть, єдиний метал, який зберігає всі ці якості з часів до н.е.

Сьогодні сфера застосування золота - не тільки ювелірна. Це і медицина (хірургія, стоматологія), електроніка.

Чи застосовується золото в чистому вигляді?

Чи застосовується золото в чистому вигляді?

Завдяки яскравому блиску і пластичності, золото вважається благородним металом в ювелірній галузі. Однак, його характерні особливості є його перевагою і водночас недоліком.

Чисте золото, як правило, яскраво-жовтих відтінків сонця. Таке воно від природи і в цьому його відмінна риса від інших металів. Але є в цій бочці меду й ложка дьогтю. Не може золото йти по життю поодинці. Надмірна м'якість робить його мало придатним для тонкої ювелірної роботи.

Ювеліри рідко використовують золото в чистому вигляді, хіба що в декорі для позолоти. У всіх інших випадках, жовтий аурум доповнюється легуючими компонентами (домішками). Найбільш частими "компаньйонами" золота виступають срібло, мідь, платина, паладій, цинк, нікель. Саме вони визначають кінцеві властивості сплаву і роблять його придатним до ювелірної роботи.

Маркування золота

Маркування золота вказує на склад сплаву і фіксується певним шифром (наприклад, Мідь - "М", Паладій - "Пд").

Маркування ювелірних виробів - нанесення на них пробірного клейма, яке складається з державного посвідчення (в Україні - тризуб) і знака проби. Маркування означає, що виріб перевірений уповноваженим державним органом (Пробірною палатою України) і відповідає зазначеній пробі.

В Україні найбільш популярна метрична проба, за допомогою якої легко розрахувати % золота у виробі (750 проба містить 75% чистого золота, 500-та - 50% і так далі).

Проба золота

Визначає співвідношення чистого золота і легуючих компонентів у сплаві (у розрахунку, скільки міліграмів чистого золота міститься в 1 г сплаву).

Найбільш широке застосування має 585 проба, а саме рідкісне - 375-а. В останній найбільше срібла і міді, тому технологи її називають не золотом, а золотовмісним сплавом. Такий метал швидко тьмяніє на повітрі, що робить його мало придатним в ювелірному виробництві.

Проба 375

Проба 585

Означає, що в ній міститься 37.5% чистого золота і великий відсоток міді (48%), срібла (10%). Через це сплав швидко окислюється і тьмяніє, тому вироби такої проби вважаються низькоякісними.

Проба 500

Проба 585

Також вважається низькопробною. Найчастіше використовується в якості позолоти. Відтінки цього сплаву бувають червоними і зеленими, в залежності від кількості в ньому міді/срібла.

Найчастіше виливки з 500-го сплаву виходять неоднорідними і пористими, тому практично не використовуються у виготовленні сережок, перснів, ланцюжків.

За кордоном із золота 500 проби роблять декор для недорогих аксесуарів (наприклад, для окулярів, ручок, портсигар).

Проба 585

Проба 585

Найпопулярніший ювелірний сплав, який містить до 59% чистого золота, решта - срібло, паладій, нікель, мідь, цинк. Сплав досить твердий і міцний, не так схильний до подряпин і потертостей як більш висока проба.

До того ж, 585 проба практично не тьмяніє і добре піддається куванню. Час грає їй на користь: прикраси набувають шлейф вінтажності. Ювеліри люблять працювати з цим сплавом, використовуючи різні техніки (дуття, гравірування, плетіння).

Серед беззаперечних переваг - широка гама відтінків білого, червоного, жовтого різного ступеня насиченості. Більш червонуватий колір свідчить про те, що в сплаві більше міді, але це не означає, що в ньому менше золота.

Проба 750

Проба 585

Вища проба в ювелірних прикрасах. Вміст чистого золота тут більше - 75% (залишок - домішки). Тому й коштують вони дорожче за вироби 585-ї проби. Найчастіше 750 проба використовується для виготовлення ексклюзивних брендових виробів.

Має широку гаму відтінків (від яскраво-жовтого до рожевого, червоного, білого). Може бути оправою для дорогоцінних каменів, а також підходить для виготовлення тонких, рельєфних візерунків.

Прикраси з такого золота мають середню міцність, добре поліруються, але швидко дряпаються. Особливо це стосується традиційного жовтого металу. Біле золото, завдяки родієвому покриттю, більш стійке в носінні.

Проба 900

Проба 585

Цей сплав вважається одним із найдорожчих, оскільки % домішок в ньому мінімальний (близько 10%). В основному це мідь і срібло.

Вироби цієї проби мають яскраво-жовтий колір, практично ідентичний з відтінком чистого металу. Найчастіше 900 проба використовується для виготовлення монет і злитків, а також у медицині (в протезах і коронках). Собівартість такого золота тримається на високому рівні, тому сплав може виступати вигідною інвестицією.

Проба 958

Проба 585

Найдорожча, оскільки містить до 96,3% чистого золота і всього 4% інших домішок. Золото 958-ї проби має насичений яскраво-жовтий колір. Може використовуватися для виготовлення обручок і підвісок. Цей сплав стійкий до зовнішнього середовища, але занадто пластичний.

Проба 999

Проба 585

Це чисте золото без домішок інших металів. Воно дуже м'яке і швидко деформується, тому практично не використовується ювелірами в чистому вигляді.

Якого кольору буває золото?

Процес виготовлення ювелірного сплаву можна порівняти з кулінарним мистецтвом. Як і будь-яка страва, він готується ретельно і складається з різних інгредієнтів. Саме від їх вибору та кількості залежить колір/властивості металу і, власне, довговічність майбутнього виробу.

Домішки по-різному взаємодіють в сплаві і дають золоту певний відтінок. Додавання в більшій мірі якогось одного елемента може затемнити сплав, зробити його крихким чи занадто твердим. Аби золото набуло потрібний колір і залишилося придатним для ювелірної роботи, потрібне знання складних технологічних і хімічних умов.

Зелений відтінок золота виходить шляхом додавання срібла. Але такий склад дуже крихкий, тому рідко зустрічається в ювелірній справі.

Для отримання зелених відтінків використовують срібло, рожевих і червоних - мідь. Паладій у поєднанні з чистим золотом надає сплаву сіруватий відлив, а платина - чистий білий відтінок. Остання, на відміну від нікелю, гіпоалергенна і довше зберігає свій первинний блиск.

Увага! Сьогодні в Європі заборонено продавати прикраси, у складі яких понад 0,05% нікелю. Нікель може викликати на шкірі алергічні реакції, зокрема контактний дерматит.

Червоне золото

Червоне золото

Саме завдяки міді браслети, каблучки та інші ювелірні вироби набувають червонуватий відтінок. Чим більше міді в сплаві, тим більш насиченим буде його колір.

При наявності в складі понад 14% міді, відтінок сплаву стає яскраво-червоним. Якщо мідь додавати потроху, золото набуває рожевого кольору. Пом'якшити червоний колір допомагають домішки срібла.

Ювеліри цінують червоне золото за його міцність, яка дозволяє створювати повітряні, ажурні прикраси, не боячись їх деформації. Найчастіше червоне золото використовується в прикрасах без вставок, іноді з напівдорогоцінним камінням. Однак, через високий вміст міді, такі вироби більш вразливі до корозії і окислення.

Біле золото

Біле золото

Біле золото, якого не існує в природі, сьогодні на піку популярності. Вважається, що воно найкраще підкреслює елегантність ювелірних прикрас, ефектно відтіняючі дорогоцінні камені.

Холодний білий відтінок сплаву надають домішки паладію, платини, нікелю. Для посилення міцності і надання рівного блиску в метал додають родій/срібло.

Платина інтенсивніше за паладій забарвлює золото в білий колір. Але такий сплав буде дорожче за вартістю. Найбільш бюджетний сплав білого золота з вмістом нікелю, цинку і міді. Нікель робить сплав блідо-жовтим, а цинк ще більше його освітлює.

Найчастіше вироби з білого золота покривають тонким шаром родію/паладію для надання красивого рівного блиску. Але таке покриття не тривале і в процесі носіння стирається.

Сіре золото

Сіре золото

Окрім золота, в такому сплаві міститься високий відсоток нікелю, міді і цинку. Через це жовтий метал втрачає свою яскравість і набуває бляклий сіруватий відтінок. Слід враховувати те, що такий сплав схильний до вицвітання. З часом на поверхні металу можуть з'явитися зеленуваті відливи.

Даний сплав має гарну твердістю і високі ливарні властивості.

Жовте золото

Жовте золото

Для отримання теплого тону додають мідь зі сріблом (у пропорції 1 до 2). Аби відтінок металу був більш насиченим, срібло і мідь беруть в рівних частках. Жовтий метал має широку гаму відтінків - від блідо-жовтого до червоного через зеленуваті або червонуваті тони. Сплав блідне по мірі збільшення кількості срібла.

Рожеве золото

Рожеве золото

Такий різновид металу виходить при додаванні міді + невеликої кількості срібла для блиску. Головна перевага рожевого золота - це відносно низька його вартість за рахунок дешевизни міді.

Рожевий відтінок може варіюватися від ледь помітного до більш яскравого.

Зелене золото

Зелене золото

Золотий метал зеленого кольору зустрічається, але досить рідко. Це двокомпонентний сплав, який представляє собою суміш золота + срібла. Змінюючи пропорції можна домогтися різних відтінків зеленого кольору. Для надання металу оливкового або блідо-жовтого відтінку в сплав додають калій.

Ще одна можливість отримати зелений колір - додати в склад кадмій з міддю. А ось салатовий колір сплаву надають домішки індію.

Блакитне золото

Блакитне золото

Мабуть, найбільш незвичайний різновид золота. Екзотичний колір привертає покупців, але частка золота в лігатурі всього 46%. Решта - домішки індію або галію.

Фіолетове золото

Фіолетове золото

Як правило, зустрічається як елемент декору на прикрасах у вигляді квіточок, метеликів. Фіолетовий відтінок надають золоту домішки алюмінію, якого має бути не менше 15%.

Фіолетове золото дуже крихке. Зробити з нього цілу прикрасу можливо, але будьте готові до того, що при різких рухах вона може легко розбитися.

Альтернативний варіант використання - в золотому кулоні/сережках замість самоцвіту.

Чорне золото

Чорне золото

Ще один незвичайний колір, який набуває все більшої популярності. Для отримання чорного кольору в сплав додають кобальт, який окислюють при високих температурах. Для надання золоту темно-коричневого кольору використовується хром.

Процес отримання чорного золота досить дорогий. Тому найчастіше вироби покривають шаром звичайного чорного родію, рутенію або аморфного вуглецю. Чим інтенсивніший чорний відтінок, тим більша ймовірність того, що на виробі таке покриття.

Різновиди клейма на золоті

Клеймо обов'язково ставлять на всі оригінальні прикраси, виконані з дорогоцінних металів. Сюди входять і моделі зі вставками з дорогоцінних, а також кольорових каменів. Клеймо - це свідчення того, що виріб пройшов перевірки і відповідає всім вимогам якості. Клеймо складається з цифр, які позначають пробу, а також з графічних знаків.

Увага! Якщо на виробі немає подібної позначки, значить його якість сумнівна!

Як правило, для золота використовується прямокутне клеймо, для срібла - прямокутне з заокругленням на кінцях, для платини - восьмикутне.

Цифри розшифровують тип, якість металу, а букви - регіон, в якому був перевірений сплав і поставлена проба. Графічний символ в клеймі позначає місце виготовлення.

В Україні державне пробірне клеймо складається зі знака тризуба і цифр проби золота. Для кожного типу металу - окрема форма клейма.

Державні пробірні клейма України нового зразка, введені с 1994 р.

Державні пробірні клейма України нового зразка, введені с 1994 р.

За правилами, клеймо не повинно впливати на зовнішній вигляд прикраси. Залежно від типу ювелірного виробу його наносять по-різному. Наприклад, на каблучках клеймо ставлять на внутрішній стороні прикраси, на кулонах і ланцюжках - біля застібки.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →