044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Завжди праві: 7 дивовижних фактів про перлини

Про те, як виглядають перлини, мають уявлення всі. Але чи знали Ви, що перлина - це не камінь і не мінерал, і далеко не завжди вона біла й кругла?! Кожна перлина єдина в своєму роді і таїть в собі дивовижні факти.
Завжди праві: 7 дивовижних фактів про перлини

Мінлива мода іноді буває навдивовижу постійною. І це безпосередньо стосується перлів. Як казала колись знаменита Коко Шанель, перли - завжди праві! І не помилилася. Вже третє століття перлини не виходять з моди: змінюється тільки стиль і форма їх декору. Сьогодні перлини виступають в різних іпостасях: як статусна прикраса перших осіб; сімейна реліквія; гламурний аксесуар селебріті; бюджетна біжутерія.

Перлини не ідеальні та вибагливі. Їх потрібно плекати і вміти носити. Але саме в цій делікатності і криється та принадна привабливість, яка закохує мільйони жінок.

Кожна перлина таїть в собі багато дивовижних фактів, про які ви, можливо, ніколи і не здогадувались. Погляньте по-новому на свої улюблені прикраси з перлинами! Топ-7 цікавих фактів в новій статті від ЮК.

Унікальне творіння природи

Незважаючи на те, що перлини відносять до дорогоцінного каміння, вони - не мінерал в класичному розумінні. Перли не утворюються в земній корі, як всі інші камені. Вони - плід життєдіяльності живих істот (молюсків).

Перлини народжуються і ростуть, прикріплюючись до раковини. А коли приходить черга ставати прикрасою, ніяких додаткових маніпуляцій ювелір не проводить. Та й навіщо? Адже кожна перлинка - вже сама по собі досконалість.

Найрідкісніші у світі

Народження перлини - дивовижний процес, який вимагає багато часу і відповідних на те умов. Тому природні перлини - велика рідкість.

За статистикою, в природному середовищі на 10 000 диких молюсків доводиться лише 1 перлина!

На початку 20 століття через варварські масштаби видобутку перлів в океані були знищені цілі популяції раковин-жемчужниц. До сих пір вони повністю не відновлені. Навіть на фермах, де раковини живуть в ідеальних умовах, не всі молюски виробляють перлину.

Унікальні перли

Перлинні ферми

Сьогодні 95% перлів вирощують на спеціальних перлинних фермах. При зборі молюск залишається жити, оскільки в нього повторно імплантують дрібні кульки, які потім перетворюються в перли.

Народження перлини займає від 6 місяців до 12 років. На її розвиток впливає стан води, розмір і тип молюска. Формування перлини середнього розміру відбувається приблизно 5 років.

А ви знали, що...

Досі в Південно-Східній Азії існує професія "виловлювач перлин". Ловець без спорядження повинен пірнати на глибину близько 30 метрів!

Не потребує огранки

Перли - єдиний природний мінерал, який не потребує огранки і додаткової обробки. Справжній подарунок для ювелірів! Перлини настільки самодостатні, що використовуються в коштовностях без додаткових «прикрас».

Замість огранки майстри створюють оправи з цікавими ефектами (відблисками), які створюють відчуття граней на перламутрі.

Не потребує огранки

Неідеальні форми

Не буває двох ідеально круглих і симетричних перлин. Кожна з них по-своєму унікальна.

Розрізняють 8 форм перлів: кнопка, крапля, груша, овал, півколо, коло, неправильна форма (бароко чи барочні перлини) і сфера. Останні цінуються дорожче, ніж звичайні круглі, як раз завдяки своїй химерній формі.

Рідкісний вид барочних перлів - перлини Парагон. За виглядом вони нагадують різні частини тіла людей, силуети тварин.

Форми перлин

Білий колір - не "візитна картка"

Білі перлини не найпоширеніші, як багато хто може подумати.

Колірна гамма штучних перлів включає в себе всі відтінки білого і кремового (сріблясто-білий, кремово-золотий), а також персиковий, насичено-чорний, фіолетовий, коричневий, зелений, блакитний. Всього налічується понад 30 кольорів!

Головна родзинка кольору - плавні переливи на світлі (ефект «орієнт»).

Найрідкіснішою вважається рожева перлина Конк. Вона не може бути культивована, тому що молюск гине відразу після розкриття раковини. Вартість однієї перлини може сягати $ 120 000!

Кольори перлин

Його величність!

З давніх-давен жодне весілля королівських осіб не обходилося без перлів. Монархи і знать використовували перлини для прикрашання парадного одягу. З'явилося навіть таке поняття - "power pearl" (перли як елемент "стилю влади").

На обряді хрещення свого сина Людовика XIII Марія Медічі була одягнена у сукню, розшиту перлинами. На цей декор пішло 30 000 намистин!

Відомою прихильницею перламутрових сережок була Клеопатра, а намиста - королева Єлизавета I. Остання носила відразу 7 ниток бус з перлами.

А ви знали, що...

Найбільша перлина в світі - філіппінська «Перлина Аллаха». Її вага становить 6.3 кілограм!

“Перли завжди праві”

Так 60 років тому казала легендарна Коко Шанель і ввела моду на перли. Саме вона зробила перлини найбільш демократичною прикрасою, яка підходить під будь-який одяг. З її легкої руки перлини стали носити не тільки з маленьким чорним платтям, а й з чорним светром, жакетом.

Коко Шанель і перли

Композиція прикрас з перлами гармонійно виглядає в контексті суворої класики, так і екстравагантної сучасної моди, де заохочується химерний дизайн, змішання стилів, кольорів і фактур.

Сьогодні в моді камені форми бароко з нерівною поверхнею, сережки-кільця з камінням незвичайної форми, а також незамкнуті прикраси.

Як доглядати за перлами

У ювелірній роботі перли зручні тим, що не потребують додаткової обробки. А ось в носінні вони вибагливі.

При сухому повітрі на перлах можуть з'явитися мікротріщини. А при надлишку вологи їх колір стає тьмяним. До речі, перли швидко жовтіють від сигаретного диму.

Маленька хитрість: якщо в кімнаті жарко, біля скриньки з перлами поставте склянку з водою!

Краще за все прикраси з перлами зберігати в скриньках, обшитих оксамитом. Вироби повинні розташовуватися просторо, не стикаючись з іншими аксесуарами.

Як доглядати за перлами

Три прості поради щодо догляду за перлами від ЮК:

  1. Протирайте перлини раз в тиждень вологою серветкою;
  2. Якщо перли потьмяніли, протріть їх картопляним крохмалем, потім ретельно вимийте і залиште сохнути при кімнатній температурі;
  3. При сильному забрудненні промийте перли в мильній воді, а після - сполосніть проточною.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →