044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Загадка онікса: 7 фактів, які приховує в собі камінь

Шукаєте універсальний виріб з камінням без надмірного блиску? Тоді придивіться до онікса. Онікс - приклад того, як напівдорогоцінний мінерал виглядає не гірше, а деколи навіть цікавіше, ніж дорогоцінний.
Загадка онікса: 7 фактів, які приховує в собі камінь

Якщо ви любитель стриманих і водночас виразних виробів, тоді придивіться до прикрас з оніксом. Цей камінь - приклад того, як можна виглядати ефектно і при цьому строго/статусно.

У зовнішньому вигляді онікса немає нічого зайвого. Ніякого надмірного блиску, брудних відтінків і вкраплень. Малюнок онікса - різнокольорові "хвилі" смуг підкреслюють унікальну красу каменю. Важко сказати, в якому кольорі онікс виглядає краще: в темному, на фоні якого золото сяє яскравіше, чи у світлому, що огортає образ ніжним блиском.

Крім незвичайного зовнішнього вигляду, онікс має багату історію довжиною в століття. Оніксу приписують особливі магічні властивості, тому радять перевіряти його сумісність з майбутнім власником.

Чи знайомі ви з цим дивовижним каменем? Якщо ще ні, тоді пора це виправити.

Священний камінь

Священний камінь

Історія появи онікса тісно пов'язана з давньогрецькою міфологією. За однією з легенд, син Афродіти стрілою зачепив її палець і зрізав кінчик нігтя. На Олімпі не могли залишити ніготь припадати пилом і створили з нього камінь. Так утворився онікс, який з грецької перекладається як "ніготь".

Використовувати камінь в побуті люди почали ще в V-IV столітті до нашої ери. У Стародавньому Єгипті і Вавилоні з нього виготовляли посуд, а також різні фігурки.

У деяких народів онікс вважався ритуальним каменем. З нього виготовляли жертовний посуд і чаші для цілющого зілля.

А ви знали, що...

На Сході онікс був символом скорботи. Наближатися до місця його видобутку вважалося поганою прикметою. У Китаї чорним оніксом прикрашали усипальниці імператорів.

Онікс - один із небагатьох каменів, який відноситься до священних самоцвітів. Зокрема, з оніксових вставок були зроблені стіни Єрусалимського храму. Трон і стіни храму Соломона також прикрашали камені онікса. Згадка про онікс зустрічається і в Біблії при описі Раю.

Місцезнаходження онікса

Місцезнаходження онікса

Найякіснішими екземплярами онікса славиться Аравійський півострів. Велике родовище жовтого і рожевого оніксу, а також бежевого/білого знаходиться в Пакистані. Звідти камені експортують до Іспанії, Китаю і США.

Іран - багатий на поклади зеленого і світло-коричневого оніксу. Також серед лідерів-видобувачів мінералу знаходиться Єгипет (регіон Асуана). Агатові породи добувають в Монголії, Аргентині, Австралії, Болгарії, агатово-сердолікові і халцедонові - на Камчатці, Чукотці, Уралі.

А ви знали, що...

До XIX століття онікс добували вибуховим способом. Сьогодні кам'яні брили нарізають за допомогою спеціальних алмазно-канатних пил. Далі - їх розпилюють на алмазно-дисковому обладнанні, після чого шліфують і полірують.

Фізико-хімічні властивості онікса

Фізико-хімічні властивості онікса

Онікс - різновид кварцу з домішками оксиду кремнію, заліза, хлоридів та інших речовин. Зокрема, зелений колір надають натуральному каменю домішки магнію, міді та заліза.

Характерна особливість онікса - його смугасте забарвлення. Контрастність включень породжує на поверхні мінералу дивовижний структурний малюнок у вигляді паралельних "хвиль" смуг.

Залежно від домішок, колір каменю може бути чорним (арабський), червоно-білим (карнеол), оранжево-білим чи коричнево-білим (сардонікс), біло-сірим (халцедонікс). Білі смуги настільки тонкі, що ледь проглядаються, створюючи на поверхні каменя таємничий серпанок.

Порада від ЮК: Як відрізнити онікс від підробки? Справжній онікс ледь прозорий, але на краях просвічується. Він має скляний блиск і шарувату (не однорідну!) структуру.

Твердість висока - 6.5-7 (за шкалою Мооса). Онікс легко шліфується, полірується, зручний для нанесення різьблення і тонких візерунків.

А ви знали, що...

Є окремий різновид мінералу під назвою "мармуровий онікс", або як ще його називають "камінь речей". Це недорогий і водночас гарний матеріал, який використовується для обробки та створення декоративних виробів (ваз, шкатулок, підсвічників, посуду).

Магічні і лікувальні властивості онікса

Онікс - самоцвіт з магічним даром. Tpaдиційно, онікс вважається "чоловічим" каменем, але підійде і вольовим жінкам. Мінерал має сильну енергетику, тому допомагає лідерам.

Езoтepіки відзначають, що потужна енергетика каменю забирає страхи і невпевненість, активізує у власника підприємницькі і ораторські навички. Але, як тільки власник тaліcмaнa починає "йти пo гoлoвaм", онікс втрачає свої магічні властивості.

З давніх-давен самоцвіт мав особливий сенс для магів і чаклунів. Посуд з оніксу використовували на актах жертвопринесення.

Магічні і лікувальні властивості онікса

А ви знали, що...

Білий онікс використовують в ритуалах для звернення до світлих душ померлих.

На думку літотерапевтів, онікс допомагає сконцентруватися, позбутися депресії, зняти нервову напругу. Водою, настояною на оніксі, лікували ожиріння, а пудру з частинок мінералу наносили на рани для прискорення загоєння.

Сучасна нетрадиційна медицина рекомендує носити червоні кулони з оніксу при серцевій недостатності.

Прикраси з оніксом

Онікс не відноситься до самоцвітів першого порядку, але у дорогих оправах із золота виглядає не менш ефектно. Жовтий метал, контрастуючи з каменем, надає прикрасі небувалу виразність і чуттєвість.

Співзвуччя зелених каменів і жовтого металу - яскраве і урочисте, а в чорному кольорі - більш суворе і ділове.

Самоцвіт не гранують, а обробляють круглим або овальним кабошоном, аби максимально показати красу каменю.

У ювелірній справі найчастіше використовують чорний і зелений мінерал. Зустрічається також світлий камінь - білий, сірий, блакитний, рожевий.

Чорний онікс в основному йде на чоловічі персні, запонки, браслети, які виглядають стримано і статусно. У жіночих прикрасах камінь найчастіше поєднується з фіанітами, смарагдами, діамантами, сапфірами.

В асортименті прикрас мережі Ювелірна Карта представлена колекція прикрас з зеленим оніксом у формі квітки з фіанітовими вставками. Найбільш поширена форма каменю - коло, овал або маркіз (довгастий еліпс).

Прикраси з оніксом добре поєднуються зі стилем casual, класичним та етнічним. Зелені камені підкреслюють чуттєвість жіночого образу. Жіночі і чоловічі вироби з чорним оніксом зроблять ваш діловий/урочистий образ не нудним та елегантним.

Кому підходить онікс

Кому підходить онікс

Вважається, що онікс гарно діє на Овнів, Дів, Козерогів і Тельців. Зелений онікс захищає енергетичне поле свого власника від пристріту та магії.

Аби перевірити сумісність каменю з майбутнім власником, онікс слід потримати в руках. При виникненні найменшого дискомфорту астрологи радять відмовитися від купівлі каменю.

За рекомендаціями езотериків/астрологів, вироби з зеленого оніксу краще купувати в 19 день місячного циклу, а надягати - на 4 день після покупки.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →