044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Золото скіфів: які прикраси носили наші пращури?

Чи чули ви колись про народи-примари? Про ті, що зникли так само зненацька, як і з'явилися. Для Східної Європи таким загадковим народом стали скіфи, які залишили після себе унікальні золоті артефакти.
Золото скіфів: які прикраси носили наші пращури?

Зміст:

  1. Історія скіфського золота
  2. Особливості скіфської ювелірної справи
  3. Де скіфи добували золото?
  4. Значення скіфського золота: трактування та міфологія
  5. Знамениті скіфські прикраси
  6. Де зараз знаходять скіфські прикраси?

Чи чули ви колись про народи-примари? Про ті, що з'явилися нізвідки і так само стрімко зникли в нікуди. Для Східної Європи таким загадковим народом стали скіфи.

Історія вивчення скіфів налічує майже 260 років і слугує досі предметом численних суперечок. Немає однозначних відповідей на запитання: звідки скіфи брали золото? Що спричинило раптову загибель великої Скіфії? На даний момент лише відомо, що останні скіфи зникли зі Східної Європи у ІІІ столітті н.е. після готського набігу.

За однією з версій, скіфи-кочівники прийшли на наші землі з глибин Азії та швидко захопили все Північне Причорномор'я. Непереможні протягом чотирьох століть, вони раптово зникли з історичної арени, залишивши після себе легенди про хоробрість і жорстокість, а також численні кургани зі скарбами. Саме унікальні золоті артефакти у вигляді кольє та намиста, зброї, предметів побуту відкрили історикам завісу таємниці життя скіфів.

Які вони, знамениті прикраси наших предків? Звідки скіфи брали золото, а також що зашифровано на візерунках давніх скіфських прикрас – про це і не тільки читайте у новій статті від ЮК.

Читайте також: Крізь тисячоліття: історія розвитку ювелірних прикрас

Історія скіфського золота

Історія скіфського золота

Варто почати з того, що у скіфів склався цілий культ золота. Аурум активно застосовували у побуті. Їм прикрашали всі предмети одягу, взуття, зокрема військову амуніцію, кінську збрую.

Золото вважалося символом багатства, влади та, що найголовніше, вічного життя. Скіфи намагалися ним покрити більшу площу свого тіла. З цією метою майстри розробили навіть спеціальну технологію – ручну витяжку золотої фольги та карбування з оригінальними зображеннями.

Під час кочування скіфи зав'язували торговельні, політичні та культурні відносини з грецькими містами-колоніями Північного Причорномор'я. Вважається, що саме греки вплинули на автентичність скіфських прикрас, передали скіфам передові ювелірні технології. А скіфи привнесли до ювелірної справи свій унікальний звіриний стиль, змусивши працювати на себе майстрів Передньої Азії. Таким чином у другій половині VII століття в ювелірному мистецтві відбулося злиття двох художніх стилів — скіфського та грецького. Скіфські тварини (орли, олені, хижаки) з'явилися на діадемах, підвісках, нагрудних прикрасах-пекторалях.

Особливості скіфської ювелірної справи

Особливості скіфської ювелірної справи

Скіфи ставилися до золотих прикрас як до чогось божественного, магічного. Яскраві відблиски золота були оберегом у боях. У скіфів переважали підвіски, нагрудні прикраси, на яких зображували голови тварин. Скіфи намагалися помістити на собі якомога більше золота, тому всі прикраси були масивними та дещо грубуватими.

Спочатку золоті вироби виготовлялися тільки для верхівки, а простолюди носили в основному бронзу. Кожен виріб ніс у собі певний сенс.

Золоті знахідки скіфів славилися багатогранністю візерунків та яскравістю образів. Чоловічі прикраси мали войовничий характер і були пов'язані із завоюваннями, хижими тваринами. Останні завжди зображалися в русі чи збоку. Символізуючи тотемних предків, вони представляли різних духів і грали роль оберегів.

Приблизний вік скіфських прикрас – 20 тисяч років. Найвідоміші вироби були знайдені в курганах Куль-Оба, Товста Могила, Чортомлик, Солоха.

Читайте також: Прикраси Стародавнього Єгипту: які прикраси носили фараони?

Де скіфи добували золото?

Де скіфи добували золото?

Звідки скіфи мали стільки золота? До того ж, як у курганах з'явилося золото, не схоже за своїм складом на аналоги з іншої місцевості? Історики досі висувають різні версії щодо цього.

Ймовірно, скіфи видобували золото з родовищ у Північному Причорномор'ї. Скоріше за все, давні народи отримували аурум шляхом промивання річкових відкладень. Спосіб простий і не вимагає особливих навичок. Поклади ауруму знаходили у кристалічних гірських породах Приазов'я та у пісковиках-сланцях Донецького кряжу.

Значення скіфського золота: трактування та міфологія

Значення скіфського золота: трактування та міфологія

Золото для скіфів було символом безсмертя. Цар-воїн, прагнучи посилити свою силу, намагався якнайбільше оточити себе золотими предметами та прикрасами.

Золото уособлювало чоловічу енергію "янь". Всі предмети та атрибути, які стосувалися воїна-жерця, виготовлялися цілком із золота, або щедро ним прикрашалися.

Сьогодні культурологи та історики за допомогою скіфських прикрас визначають міфологію, картину світу цього загадкового народу. І треба сказати, що вже зроблено чимало важливих відкриттів.

Наприклад, одне з найважливіших явищ — скіфський звіриний стиль як сакральна мова древніх народів. По ньому можна простежити релігійні погляди кочівників та їхню систему цінностей.

Плуг, сокира та чаша плуга — три предмети, які символізували соціальний поділ у стародавніх народів (землероби/скотарі, воїни та жерці). Скіфи маркували Всесвіт зооморфною символікою. Тріада Низ - Середина - Верх осмислювалися як Змії (Риби) - Травоїдні - Хижаки (Птахи). Це була статична структура. Світ уявлявся рухливим і войовничим, як тварини, що його уособлюють. Головним філософським елементом звіриного стилю виступав Середній світ - образ травоїдної тварини, зазвичай оленя, лося або іншого парнокопитного. Він вважався тотемом, прабатьком чи далеким предком.

На відміну від осілих культур — еквівалента рослинного початку — кочівники свідомо розвивали символізм тварини, який проявився у дусі боротьби чи руху. Саме тому звіриний стиль у скіфських прикрасах вирізняється яскравою динамікою сюжетів. На багатьох виробах зображені цілі сюжетні лінії (бігу, битви).

Знамениті скіфські прикраси

Знамениті скіфські прикраси

Вінець скіфського ювелірного мистецтва – нагрудна пектораль. Знайшли її під час розкопок скіфського кургану “Товста Могила”, розташованого поряд зі станцією Чортомлик (Дніпропетровська область).

Багатофігурна композиція зі складними візерунками свідчить про високий рівень тогочасної ювелірної майстерності. Пектораль була створена шляхом спайки окремих фігур/елементів та поділена на три яруси. У центрі нижнього ярусу – сцени боротьби коня з грифонами (міфічними крилатими істотами). Поруч – поєдинок кабана та оленя з леопардом і левом. Далі – гонитва собаки за зайцем. По краях виріб завершується кріпленням у формі голів левів.

За однією з версій, знаменита пектораль була виготовлена в майстернях Афін або Пантікапея на замовлення скіфської знаті (у другій чверті IV століття до н. е.).

У ході розкопок у "Товстій Могилі" також знайшли близько 600 золотих прикрас, серед яких золотий меч із зображеннями крилатих левів, оленів, коней та орлів.

В урочищі Солоха між селищами Велика Знам'янка (Запорізька область) та Верхній Рогачик (Херсонська область) було виявлено ще один шедевр скіфів – золотий гребінь. На ньому зображено сцену бою трьох скіфів. Гребінь складається з 19 зубців, які завершуються горизонтальним фризом із фігурами левів. Центральна фігура композиції – вершник у обладунках.

Чоловіки переважно носили каблучки з зображенням захисних символів, поясні пряжки, нагрудні пластини. У жіночих аксесуарах простежується грецький вплив. Вироби відрізняються тонкими, витонченими лініями та філігранними візерунками.

Де зараз знаходять скіфські прикраси?

Де зараз знаходять скіфські прикраси?

Сучасні археологи продовжують пошуки унікальних артефактів скіфської доби. Нові знахідки вкотре підтверджує тезу про те, що скіфські прикраси за своєю художньою формою не мають собі рівних серед степових культур усіх епох.

В 2021 році на Мамай-горі (на березі Каховського водосховища) археологи знайшли золотий скіфський меч (акінак), амфори та прикраси. Усі знахідки вирушили до місцевого музею міста Кам'янка.

Окрім того, на території Кіровоградської області зафіксовано майже 5000 пам'яток археології. Переважна більшість – це скіфські кургани.

З останніх знахідок — скляні амфороподібні підвіски, знайдені в Котельві Полтавської області.

Крім цього, під час розкопок у смт Котельва було знайдено близько 40 предметів скіфської епохи: наконечники стріл, керамічні горщики та прядки.

Розкопки сучасних вчених — вдала можливість просунутися у дослідженнях життя наших предків. Хочеться вірити в те, що відкриття археологів гідно оцінять нащадки та вбережуть золоті артефакти від подальшого знищення.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →