044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Браслет на ногу: як вибрати та носити анклети?

Браслет на ногу з'явився раніше, ніж обручки та інші прикраси. Щоправда, на відміну від давніх часів, у сучасності браслети, швидше, виконують функцію прикраси, ніж сакральну чи соціальну.
Браслет на ногу: як вибрати та носити анклети?

Зміст:

  1. Як з'явилися анклети?
  2. Символічне значення браслетів на ногу
  3. Як носили анклети у минулому?
  4. Різновиди анклетів
  5. Як визначити розмір браслета на ногу?
  6. На якій нозі носити анклет?
  7. З чим носити браслет?
  8. Коли доречно носити анклет?
  9. Основні помилки у носінні анклетів
  10. Навіщо сниться браслет на нозі?

Яскраві та ефектні браслети на ногу (анклети) – відмінне доповнення до літнього образу. Цей аксесуар має тисячолітню історію, яка бере початок ще з часів шумерської цивілізації. На відміну від стародавніх часів, в сучасності браслети, швидше, виконують функцію прикраси, ніж символічну чи соціальну. Але це не відміняє того, що такий аксесуар слід підбирати вдумливо, а не недбало. Ризик виглядати з ним безглуздо досить великий.

Сьогодні анклети представлені у колекціях знаменитих будинків Chloe, Marc Jacobs, Chanel, Karl Lagerfeld. Дизайнери радять комбінувати тонкі золоті ланцюжки на ногу з пляжними луками, моделі з яскравим камінням, черепашками та бусинами - з сукнями в етно-стилі або в стилі "бохо". Крім цього, браслети на ногу можна вдало комбінувати і з офісним одягом, зокрема з однотонними туфлями-човниками. Тільки в такому випадку анклети мають бути в мінімалістичному стилі, без яскравих вставок і каменів.

З огляду на велику різноманітність анклетів на ринку, багато покупців плутаються у виборі між різними моделями. Головне при виборі такого аксесуару - вміти гармонійно доповнювати ними образ. Про це ми детальніше й розповімо у нашій новій статті.

Читайте також: Гід по стилю: всі модні браслети 2021 року

Як з'явилися анклети?

Перші браслети на щиколотку були знайдені під час розкопок на території Месопотамії (сучасний Ірак), а після – в Єгипті та в Персії. Стародавні шумери носили розписні анклети, прикрашені дорогоцінними каменями.

У давнину браслети на ногу позначали соціальний статус та достаток свого власника. Вищі стани одягали браслети з камінням, а бідняки – зі шкіри чи дерева.

В Індії анклети були невід'ємним атрибутом жінки, оскільки означали її сімейний статус. У заміжніх жінок браслет у вигляді суцільного металевого ободка щільно прилягав до ноги і поєднувався ланцюжками з пальцями ноги.

А ось на Заході популярність анклетів припала на 60-70-ті роки ХХ ст. з розвитком молодіжного руху хіпі. Вони стали символом непокори і бунтарства. Носити браслети стали навіть чоловіки. Їх одягали з шльопанцями, а також із яскравими шкарпетками.

Символічне значення браслетів на ногу

Символічне значення браслетів на ногу

У стародавніх культурах жіночий анклет був прообразом обручки. Дотепер в Індії під час заручин наречені дарують один одному браслети на ногу як символ кохання. Дівчата їх носять на лівій нозі у статусі нареченої.

У африканських народів ланцюжком на нозі позначають кількість чоловіків у жінки. По такому аксесуару відрізняли сімейних жінок із дітьми від незаміжніх.

У стародавній Японії анклет вказував на те, що жінка вміє добре співати, танцювати та музикувати, тому може працювати гейшою.

Як носили анклети у минулому?

У різних країнах анклети мали різну історію. В одних народів вони вказували на статус та соціальне становище свого власника, в інших – були характерною ознакою сімейного статусу. Анклети переважно носили на голій щиколотці, на правій чи лівій нозі.

Стародавній Єгипет

Вже понад 5 тисяч років назад анклети були повсякденною окрасою єгиптян. За ними визначали соціальний і матеріальний статус жінки чи чоловіка.

Золоті браслети носили лише жінки з вищих станів, решта — срібні, залізні або зовсім з черепашок. Як додатковий декор застосовували каміння та бісер. Нерідко анклети використовувалися як талісмани.

Стародавня Індія

Браслет на ногу - один із головних ювелірних виробів для мешканців південної та північної Індії. У давнину жінки носили браслети на знак вірності своєму племені. А ось дзвіночки на ланцюжку мали важливе функціональне призначення: допомагали відлякати диких тварин.

Як і сарі, анклети є обов'язковим атрибутом нареченої, а також свідченням її багатства: чим дорожча прикраса, тим вищий матеріальний статус жінки.

Індійські танцівниці носили паяли - гнучкі і тонкі браслети з дзвіночками. Їхній ніжний звук доповнював танець і служив акомпанементом до музики. Сьогодні "паяли" активно використовують танцівниці живота.

По зовнішньому вигляду анклета можна було відрізнити незаміжню дівчину від заміжньої. Дівчата носили не тісні браслети на щиколотках, а заміжні - щільні, з'єднані тонким ланцюжком із кільцем на пальці.

Як носили анклети у минулому?

Шумери

Вперше анклети було виявлено у VIII ст. до н.е. при розкопках шумерських гробниць. Давня прикраса мала яскраві розписи та була щедро прикрашена камінням.

У шумерській культурі жіночі прикраси були відображенням стану її чоловіка: чим дорожчий браслет, тим багатший чоловік. Це правило стосувалося також ланцюжків і кілець.

Різновиди анклетів

Як і браслети на руку, анклети можуть бути гнучкими або твердими. Тонкі ажурні моделі доповнюються інкрустацією, литими вставками у формі сердець, знаків нескінченності, брелоками.

Жорсткі представляють собою замкнене коло або розімкнене (останні зручніше одягати, але при носінні треба постійно слідкувати, аби прикраса не зісковзнула).

Серед матеріалів в основному використовуються: срібло, золото, платина, мідь та біжутерія, декорована самоцвітами, емаллю, черню або філігранню.

Читайте також: Як вибрати та правильно носити золотий браслет на руку?

Сім основних видів анклетів:

  1. Із золота та срібла у вигляді ланцюжка
  2. Браслети з підвісками
  3. Багатошарові моделі
  4. З намистин та черепашек
  5. Жорсткі обідки (бенгли)
  6. Зі шкіри, каучуку чи текстилю
  7. "паяли" (браслети від щиколотки до пальця на нозі)

Як визначити розмір браслета на ногу?

Як визначити розмір браслета на ногу?

Найпростіше - за допомогою сантиметрової стрічки виміряти окружність щиколотки. До отриманої суми додати 1-3 см в залежності від того, наскільки щільно браслет має прилягати. Це і буде потрібний розмір.

Якщо ви плануєте купити браслет з великих намистин, то додайте до отриманої суми не більше 1 см - такі анклети повинні щільно прилягати до ноги. Браслети-ланцюжки, особливо тонкі моделі, краще виглядають, коли сидять вільно.

На якій нозі носити анклет?

Сьогодні немає якихось специфічних застережень, на якій саме нозі носити анклет.

Раніше анклет, як і обручка, був подарунком нареченого і вважався символом кохання/міцного шлюбу. Наречені носили браслет на лівій нозі, а от легковажні дівчата – на правій.

З чим носити браслет на ногу?

Стильні золоті браслети зобов'язують значно більше, ніж срібні. Одягати такий анклет доречно під елегантну коктейльну сукню або укорочені класичні штани. Ефектно доповнять такий образ елегантні туфлі-човники або відкриті сабо.

Срібні моделі можна комбінувати з джинсовими спідницями, шортами, легінсами. Анклети такого типу добре виглядають з кросівками, в'єтнамками та з босоніжками на плетеній танкетці.

Браслети з великих намистин або черепашок краще приберегти для пляжної прогулянки або яскравого етнічного образу. Втім, вони непогано впишуться і в стиль бохо.

Коли доречно носити анклет?

Пайяли, що імітують босоніжки, доречні з легкими шифоновими сукнями, пляжними туніками, літніми сарафанами. Краще вибирати довжину міді, оскільки довга сукня і масивна прикраса на щиколотці будуть обтяжувати образ.

Коли доречно носити анклет?

Мабуть, літо та морське узбережжя — найкращий час та місце для того, аби носити анклети. Ніжні браслети можуть бути присутніми і в літньому діловому образі, однак у такому випадку слід вибирати тонкі мінімалістичні моделі без каміння.

У компанію до анклетів слід вибирати вбрання, яке відкривають щиколотки.

Це можуть бути бриджі, міні-і міді-спідниці, укорочені штани.

Порада від ЮК: Відповідно до правил гарного тону - анклети не одягають поверх колгот!

Основні помилки в носінні анклетів

Що може виглядати ще більш безглуздо, ніж браслет на щиколотці поруч із пластиром? Мабуть, лише браслет-ланцюжок на нозі з не доглянутими нігтями. Не нехтуйте цим правилом, адже прикраси привертають багато уваги до ніг.

Також зважайте на пору року — анклети носять переважно у теплу погоду, адже вони не терплять сусідства з колготками, гольфами, панчохами. Прикраси прийнято одягати на голу ногу, не повинно бути навіть непомітних для ока тілесних колготок.

  • Якщо носите анклет — ніжки мають бути чистими, доглянутими, а шкіра на них не пересушена. Обов'язково гарний педикюр. Ніякого грибка, мозолів та натоптишів.
  • Не одягайте анклети поверх панчох або колготок. Ножні браслети носять тільки з одягом, що залишає щиколотки відкритими.
  • Щоб візуально звузити щиколотку, носіть прикраси з тонкого ланцюжка з акуратними підвісками.

До чого сниться браслет на нозі?

До чого сниться браслет на нозі?

Бачити чи носити браслет уві сні - провісник важливих рішень. Якщо жінці сниться гарний золотий анклет - значить вона знаходиться за кимось, як за кам'яною стіною. Якщо молода жінка втрачає браслет, то на неї чекають неприємності.

Побачити на руці гарний і дорогий браслет - до змін в особистому житті. Іноді сон віщує таємне кохання. Сон, у якому ви отримуєте браслет у подарунок, передбачає швидке одруження.

Якщо уві сні ви зриваєте подарований браслет і кидаєте його в обличчя вашому чоловікові, то на вас чекають сімейні неприємності, за якими піде розлучення.

Побачити браслет гнутим, зламаним, з випавшим камінням - передвістя того, що ваш шлюб буде нещасливим.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →