044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Діамант: 5 несподіваних фактів про короля всіх каменів

Діамант - еталон розкоші і досконалості, символ вічного кохання. Але чи все в ньому так бездоганно? Історія діаманта сповнена несподіваних фактів і цікавих відкриттів.
Діамант: 5 несподіваних фактів про короля всіх каменів

Квітневим іменинникам пощастило, адже їх талісманом став король всіх каменів, його величність діамант! Ідеальна симетрія і надточне огранювання каменю уособлюють саму досконалість, ідеальну любов, символом якої діамант є в сучасному світі.

Рідко яка жінка не мріє мати в своїй скриньці прикрасу з діамантами - і краще не одну, а декілька. Діаманти - це не лише примха, це щось більше. Це показник вашого гарного смаку, а також уміння носити дорогі речі.

Як і 100 років тому, діаманти - на вершині ювелірної моди, в епіцентрі інтриг, злочинів, жіночих перевірок і хитрощів. Епохи змінюються, але ставлення до діаманту залишається особливим.

Пориньте в діамантову казку разом з нами - 5 дивовижних фактів про короля всіх каменів в новій статті від ЮК.

Читайте також: Що потрібно знати про діамант: відповіді на головні питання

Історія діаманта

Історія діаманта

До сих пір не встановлено точний час відкриття алмазу. За підрахунками вчених, більшості натуральних каменів понад мільярд років. Перші шахти з видобутку алмазів з'явилися в Індії понад 3000 років тому.

Стародавні греки і римляни ставилися до алмазів з особливим благоговінням, вважаючи їх сльозами богів.

У сучасному світі алмази найчастіше асоціюються з розкішшю і ювелірними прикрасами, але спочатку їх використовували аж ніяк не в естетичних цілях.

Зокрема, вчені з Гарварду виявили, що стародавні китайці за допомогою алмазу шліфували церемоніальні і похоронні знаряддя.

Активно використовувати алмази в ювелірних прикрасах почали лише близько 500 років тому, після того як майстри винайшли діамантове огранювання.

Поняття діаманта як синоніма багатства і розкоші увійшло в ужиток під час правління імператриці Катерини II. А традицію дарувати на заручини обручку з діамантом започаткував на Заході на початку XV століття ерцгерцог Австрії Максиміліан.

Місцезнаходження

Місцезнаходження

Алмази видобувають практично на всіх континентах, але найбільші родовища розташовані в Південній Америці (Бразилія), РФ (Якутія), Канаді, Австралії, Британії, ЮАР.

Природний алмаз в 1 карат і більше - один на мільйон. Щоб добути такий мінерал потрібно переробити понад 250 тонн руди!

Топ-5 найбільших виробників алмазів (за підсумками 2019 - 2020 рр.):

  • АЛРОСА
  • De Beers
  • Rio Tinto
  • Petra Diamonds
  • Dominion Diamond

Окрім безбарвних каменів, світові лідери добувають також фантазійні жовті, яскраво-рожеві і блакитні алмази, які складають 1% від загального обсягу. Ще більш рідкісними екземплярами є червоні самоцвіти - компанія Rio Tinto виставляє їх на своєму тендері всього кілька штук на рік. Найціннішими серед кольорових алмазів є фіолетові камені. Їх вартість може перевищувати $1 мільйон за карат.

А ви знали, що...

У місті Мерфрісборо (США) знаходиться "Алмазний кратер". Це парк, де можна власноруч добути алмаз.

Фізико-хімічні властивості

Фізико-хімічні властивості

За своєю суттю діамант - це оброблений алмаз, а за змістом - вуглець, добутий з надр землі. Атоми вуглецю утворюють кристалічну решітку, яка забезпечує алмазу найвищу твердість - 10 (за шкалою Мооса). Це означає, що алмаз не можна нічим подряпати, окрім як іншим алмазом!

Але через свою крихкість алмаз вимагає до себе більш дбайливого ставлення. Адже його можна легко розколоти одним ударом.

А ви знали, що...

Графіт і діамант - рідні брати. Обидва зроблені зі 100% вуглецю. Кристалічна решітка в олівці майже ідентична діаманту в каблучці.

Раніше вважалося, що вуглець кристалізується при дуже високому тиску, тому компанія «DuPont» синтезувала свої перші технічні алмази, використовуючи тротил!

Синій і блакитний колір алмазам надає присутній в їх складі бор, а жовтий та оранжевий - азот.

Магічні і лікувальні властивості діаманта

Літотерапевти вважають, що алмаз прискорює метаболізм, бореться з інфекціями і паразитами. Також його використовують як омолоджуючий засіб.

В Середні віки люди вірили в особливі містичні сили алмазу, які здатні протистояти багатьом хворобам: від божевілля до депресії.

Магічні і лікувальні властивості діаманта

У XVI столітті діамант носили як амулет для зміцнення любові. Якщо алмаз, покладений в ліжко, лежав в направленні до чоловіка, це свідчило про вірність його коханої.

А ви знали, що...

Раніше алмаз вважався суто чоловічим каменем. Заміжнім жінкам його рекомендували носити тільки після 30-35 років як символ життєвої мудрості.

Прикраси з діамантами

Прикраси з діамантами - поза часом, адже вони гармонійно підходять під будь-який стиль. Головне - вміло підібрати форму і обрамлення.

В каталозі ювелірного інтернет-магазину Ювелірна Карта представлені прикраси з діамантами у формі квітів, метеликів, листя, фруктів, Love тематики. Крім лаконічних пусетів, у продажу є вечірні моделі каблучок/кулонів з крупним каменем, а також сережки з розсипом кольорових діамантів.

Читайте також: Дефекти (вади) в діамантах: яких варто остерігатися, а яких - ні

Найвідомішим вважається кругле огранювання алмазу. До речі, сьогодні воно налічує близько 58 варіацій. З дрібних камінчиків можна викладати доріжки, а також створювати візерунки в різній колірній гаммі.

Прикраси відсутні

А ви знали, що...

Найбільший огранений діамант у світі - коричневий «Золотий ювілей» вагою 545,6 карата. Його власником є король Таїланду.

Перед тим, як придбати прикраси з діамантами, пам'ятайте три важливих правила з діамантового етикету:

  1. Найбільш повно краса діаманта розкривається в білому золоті або в платині. На їх холодному фоні камінь виблискує ще яскравіше. Червоний і жовтий метал надає самоцвіту м'якість і жіночність;
  2. На одній руці прийнято носити тільки одну діамантову каблучку (навіть якщо вона невеликого розміру);
  3. Діамант не любить сусідства зі сріблом і з бюджетною біжутерією.

Кому підходить камінь

Кому підходить камінь

Алмаз вважається головним зодіакальним каменем, який керує всім колом. Сконцентрована в ньому сонячна енергія ідеально взаємодіє з вогняними знаками (Стрілець, Овен, Лев). Камінь позбавляє їх від депресії, додає сили, оберігає від хвороб, дарує удачу.

До каталогу

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →