044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Як змінити розмір каблучки: 5 відповідей на найчастіші питання

Як змінити розмір каблучки: 5 відповідей на найчастіші питання

Зміст:

  1. Коли може знадобитися змінити розмір каблучки?
  2. Які каблучки можна зменшити?
  3. Які каблучки не можна зменшити?
  4. Способи зміни розміру каблучки в домашніх умовах
  5. Як зменшити каблучку в домашніх умовах?
  6. Способи самостійного збільшення розміру каблучки
  7. Ювелірні техніки збільшення розміру каблучки
  8. Як ювелір може зменшити розмір каблучки?

 Золота каблучка

Що робити, якщо улюблена золота каблучка стала бовтатися на пальці, або довгоочікуваний подарунок виявився на пів розміру менше? Вихід один - йти до ювеліра чи намагатися вирішити проблему самостійно. Але тоді без спеціальних знань не обійтися. ЮК зібрала прості та ефективні способи, як змінити розмір каблучки, - швидко й без зайвих витрат.

Коли може знадобитися змінити розмір каблучки?

Купівля каблучки - це як гра у лотерею. Вона може ощасливити, так і доставити масу клопоту. А все тому, що навіть купивши каблучку правильного розміру, не можна бути впевненим на сто відсотків у її ідеальній посадці. Наприклад, варто набрати якихось 1-2 кг і улюблена каблучка вже здавлює палець чи ще гірше - зовсім не налазить. У звичайнісінький будній день це не дуже критично. А ось, якщо такий конфуз трапився з обручкою на весіллі, тоді зіпсований настрій гарантовано.

Читайте також: Як вибрати каблучку на заручини: 10 важливих порад

Знання про те, як змінити розмір каблучки, стануть справжньою паличкою-виручалочкою в тих випадках, коли ви:

  • різко набрали вагу або навпаки схудли;
  • хотіли зробити сюрприз і купили каблучку без примірки;
  • придбали каблучку в інтернет-магазині, орієнтуючись на віртуальну розмірну сітку;
  • каблучка дісталась у спадок як фамільна реліквія, але виявилась великою/малою;
  • довгі роки у шлюбі і з тих часів ваші параметри змінилися.

Які каблучки можна зменшити?

Тут усе залежить від досвіду ювеліра і дизайну каблучки. До трійки найбільш «безпроблемних» моделей входять:

  1. Лаконічні гладкі каблучки без інкрустації і персні-печатки. З такими каблучками майстри справляються за лічені хвилини, стиснувши виріб на пуансоні. А ось, якщо на прикрасі є гравірування/вставки з дорогоцінного каміння, тоді буде складніше;
  2. Каблучки з написом і ажурними вставками. Але майте на увазі, що первинна цілісність малюнка може бути порушена;
  3. Каблучки з камінням. Майстер повинен бути акуратним, а також розбиратися у драгкаменях. Навіть мінімальне стиснення деформує основу каблучки, а значить і кріплення каменів. Простежте, щоб перед обробкою/розтягуванням, з металу були зняті всі камені. Тоді вдасться уникнути потертостей і подряпин.

Зменшення каблучки з каменем в ювелірній майстерні

Які каблучки не можна зменшити?

Найчастіше до таких винятків відносять біжутерію і бюджетний сплав. Важко передбачити, як поведуть себе такі каблучки при різкому нагріванні. Виріб може почорніти, окислитися, а то і зовсім лопнути. Краще не ризикувати, адже на кону - ваша улюблена річ.

Не люблять втручання:

  • платинові, титанові каблучки, а також вироби з вольфраму. Для роботи з такими виробами необхідне спеціальне обладнання і кваліфікація майстра. В іншому випадку, на місці зварювання може залишитися чорний слід;
  • каблучки з ажурного і візерункового металу;
  • вироби з емальованим або гальванічним покриттям, а також з гравіюванням. Враховуйте, що на місці зварювання може утворитися видимий шов.

Способи зміни розміру каблучки в домашніх умовах

Якщо немає можливості звернутися до ювеліра, змінити розмір каблучки можна і власними зусиллями. Це трудомістка, але цілком реальна задача. Звичайно, за умови, що ви знаєте як це зробити. Якщо ні - чотири простих, але ефективних лайфхаки від мережі Ювелірна Карта, допоможуть вам в цьому.

Читайте також: Як правильно вибрати розмір каблучки

Як зменшити каблучку в домашніх умовах?

Спосіб №1. Прозорий лак для нігтів або клей.

Наносьте шар за шаром на внутрішню сторону прикраси, поки не відчуєте, що каблучка стала щільніше сидіти на пальці. Дочекайтеся повного висихання. У середньому на коригування розміру потрібно від 10 нанесень.

Зміна розміру каблучки в домашніх умовах

Спосіб №2. Силіконова підкладка.

Силіконове покриття позбавляє виріб від ковзання, що особливо виручає в морозну погоду, коли пальці мерзнуть і звужуються. Купити й закріпити таку підкладку можна в будь-якому ювелірному магазині. Серед недоліків методу - його недовговічність. Змінювати підкладку необхідно хоча б раз на місяць.

Спосіб №3. Капронова волосінь або кручена нитка.

Зменшення розміру каблучки залежить від товщини нитки і щільності її намотування на палець. Якщо будете зав'язувати вузлики на обідку, то отримаєте ажурну обмотку, яка зменшить колечко до одного розміру. Крім того, з таким методом можна регулювати розмір каблучки прямо на ходу. Наприклад, якщо раптом вдень ​​у вас набрякли руки. Для збільшення каблучки посуньте вузли назовні, а для зменшення - всередину.

Спосіб №4. І найрадикальніший - кусачки.

Прикраса розрізається, після чого видаляється необхідна частина, а краї акуратно шліфуються пилкою для нігтів. Правда, при носінні доведеться постійно контролювати, щоб розріз на каблучці не був помітний.

Способи самостійного збільшення розміру каблучки

Для цього, як мінімум, знадобиться спеціальний інструмент у вигляді ригеля, газового пальника або штангель, молоточка з гумовою поверхнею. Будьте готові до того, що один незручний рух - і колечко може бути зіпсоване. Щоб цього уникнути, дотримуйтесь такого плану дій:

  1. Знайдіть металевий штир/конус з необхідним діаметром. Циліндр повинен бути максимально гладким;
  2. Щоб уникнути тріщин і подряпин, оберніть конус у фольгу;
  3. Розігрійте виріб до дуже гарячого стану;
  4. На конус, застелений фольгою, надіньте каблучку. Легенько постукайте по ній молотком, розширюючи діаметр на потрібну величину.

Ювелірні техніки збільшення розміру каблучки

У загальному вжитку ювелірів є три техніки для збільшення розміру каблучки. Вибір тієї чи іншої залежить від складності форми і наявності у виробі додаткової інкрустації. Щодо всього іншого - вибір за вами!

Вставка металу

Коли мова йде про каблучки з діамантами класу «люкс» (з пишними візерунками і ажурною філігранню), то найчастіше ювеліри використовують метод вставки металу. Спочатку майстер знизу розрізає каблучку і розширює її до потрібного розміру, а далі - вставляє додатковий фрагмент металу тієї ж проби і кольору. Тут важливо гармонійно підібрати додаткові елементи до основної конструкції виробу. При правильній обробці, на виробі не має бути ні швів, ні відмінностей у кольорі.

Механічна розтяжка

Така техніка підходить для збільшення класичних каблучок і печаток шириною 9-12 мм. Спершу ювелір розраховує величину, на яку необхідно збільшити виріб, а потім одягає каблучку на спеціальний ригель. Обертаючи рукоятку ригеля, він збільшує прикрасу до потрібних параметрів.

Збільшення каблучки за допомогою розтяжки

Розточування

Найпростіший, але радикальний спосіб. Застосуємо до каблучок з товстим обідком і декоративними візерунками. За допомогою такого методу до виробу можна додати до 0,5 мм. Розточування передбачає випилювання внутрішнього шару обідка. Головний недолік - втрата спиляного металу.

Як ювелір може зменшити розмір каблучки?

Вирізка шматка шини

Найчастіше використовується для обробки каблучок з каменями, прикрашеними кольоровою емаллю. Для зменшення каблучки на один розмір з обідка видаляють шматочок довжиною 3,14 мм, а на два - 6,28 мм. Після - стик шліфують і добре полірують.

Лазерна пайка використовується для особливо делікатних виробів, а також для всіх прикрас з білого металу.

Стиснення

Метод використовується для простих каблучок без інкрустації, здебільшого - для зменшення і підгонки обручок. Якщо каблучку потрібно зменшити на пів розміру, її збивають, на 1-2 розміри - спершу нагрівають, а потім збивають до потрібних параметрів. Кіптяву зчищають з поверхні, а каблучку полірують до нового стану.

Вставка

Вважається найдорожчим методом корекції. Всередину обідка вставляють ще одну каблучку або пластину з такого ж металу. Плюс такого методу - зовнішній вплив на виріб мінімальний, тому можна не турбуватися про закріплення і збереження каменів. Декор залишається таким самим, змінюється лише внутрішній діаметр виробу.

***

Якщо відчуваєте при надяганні каблучки якийсь дискомфорт, не варто поспішати з покупкою. Адже гарний зовнішній вигляд каблучки не перекриє почуття незручності від її щільної посадки. Для проведення будь-яких ремонтних робіт, шукайте перевірену ювелірну майстерню, або використовуйте наведені у статті домашні лайфхаки. Тільки так каблучка прослужить вам довгі роки!

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →