044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Як почистити фіаніт у домашніх умовах - прості способи

Перстень з фіанітом перестав блищати, а на камені з'явився наліт? Це сигнал до того, що виріб треба почистити. І чим раніше, тим краще. З легкими забрудненнями можна впоратися і самому, маючи під рукою мило чи нашатир.
Як почистити фіаніт у домашніх умовах - прості способи

Зміст:

  1. Способи очищення
  2. Як чистити золото з фіанітами?
  3. Як чистити срібло з фіанітами?
  4. Народні засоби для чищення
  5. Професійні засоби для чищення

Штучно вирощений фіаніт має схожі з діамантом характеристики. Це висока міцність, твердість, стійкість до зовнішнього середовища. Не спеціалісту буває складно їх відрізнити. Фіаніт не надто вимогливий, але його невибагливістю краще не зловживати. Для того, аби обручка з фіанітом сяяла якнайдовше, потрібно сформувати у собі звичку хоча б 1 раз на місяць влаштовувати прикрасі "банний день".

Перед застарілим забрудненням буває, що безсилі навіть майстри в ювелірній майстерні. А ось з легкою зношеністю можна впоратися і самому. Для цього достатньо мати під рукою мило, шампунь чи нашатир. Головне - уникати перегріву та взаємодії з реагентами, тому що чорні фіаніти можуть знебарвитися, а червоні, рожеві, жовті та білі - помутніти.

Як легко почистити золоті прикраси з фіанітом, не звертаючись за допомогою до ювелірів, – читайте у новій статті від ЮК.

Читайте також: Як почистити срібло в домашніх умовах: найпростіші способи

Способи очищення

Способи очищення

Аби камінь якомога довше не втратив свого первинного блиску, кулони і підвіски з фіанітом слід чистити вдома 1 раз на місяць, а щорічно - віддавати на чистку ювеліру. Це найдієвіша рекомендація, яка продовжить термін служби виробу.

Фіаніт - міцний і твердий камінь, тому ювеліри пропонують кілька способів його очищення:

  1. За допомогою професійних спецзасобів у формі рідини чи пасти. Наносити їх слід лише м'якими щітками або пензликом. Також може використовуватися чистяча піна;
  2. За допомогою спеціальних серветок із замші або не абразивних тканин;
  3. Використовуючи підручні засоби (мило, нашатир, мийний засіб, шампунь);
  4. Скориставшись послугами ювелірної майстерні.

Фахівці додають, що золото/срібло з фіанітами найкраще чистити за тією ж технологією, що й прикраси з діамантами. А це означає, що при чищенні слід уникати контакту з лугом і грубими абразивними частинками. Хлорка, оцет і перекис водню можуть спричинити тьмяність виробу.

Кожен мінерал каламутніє по-своєму, залежно від різновиду дорогоцінних/напівкоштовних вставок та їх хімічних властивостей. Щоб не завдати шкоди виробу, потрібно враховувати різновид каменю, спосіб його кріплення та тип інкрустації.

Штучні вставки

Штучне каміння не менш затребуване в ювелірній справі, ніж натуральне. Серед найпопулярніших – кристали Сваровскі.

Фіаніти відмінно переносять чищення водними розчинами. А ось кристали Сваровскі ніжніші, для них не підходять ванни з мильного розчину — рекомендується сухе чищення мікрофіброю або спеціальними пастами.

Напівкоштовні інкрустації

Напівкоштовні інкрустації

Легкі забруднення напівдорогоцінного каміння найкраще чистяться за допомогою мильного розчину. Якщо наліт відразу не відійшов, тоді можна використовувати нашатир (5 крапель на півсклянки води).

Миття та промивання слід проводити без контрастних температур.

Не можна використовувати - високі температури та кислоти!

Дорогоцінні інкрустації

При слабких забрудненнях рекомендується застосовувати мильний розчин або протирати окремі важкодоступні місця ватною паличкою, змоченою в нашатирі. Після - обов'язкове полірування сухою фланеллю або оксамитом.

Не рекомендується:

  • Нагрівання та кип'ятіння;
  • Різкі перепади температур;
  • Сильні удари та чищення ультразвуком.

Як чистити золото з фіанітами?

Як чистити золото з фіанітами?

Золоті сережки з фіанітами не бояться занурення у воду та чищення нашатирним спиртом. Якщо забруднення сильне, фахівці радять використовувати мильний розчин+нашатирний спирт. У ньому виріб замочується на 5 хв, а потім промивається чистою водою.

Для свіжих забруднень найкраще підійде мильний розчин. Для цього теплу воду (1 склянку) змішують із ½ чайної ложки шампуню (або рідкого мила). Після цього прикрасу відправляють у рідину на 2-3 години.

За наявності нальоту у важкодоступних місцях, ви можете прочистити виріб м'якою щіткою або додати в розчин 10-15 крапель нашатирю.

Зробити блиск каменю більш яскравим допоможе розчин з нашатирного спирту + води. Змочіть у ньому ватний диск і акуратно пройдіться по виробу.

Порада від ЮК: Щоб фіаніти та циркони краще блищали, промийте їх розчином нашатирного спирту + води у співвідношенні 1:6.

Якщо немає часу на тривале замочування, швидкий спосіб очищення фіанітів - протерти їх звичайною горілкою або наполовину розведеним спиртом.

Як чистити срібло з фіанітами?

Найдієвіший спосіб, як зняти темний наліт на сріблі, це використовувати нашатирний спирт.

Берете 2 ст. л. нашатирного спирту (можна знайти в будь-якій аптеці) та розбавляєте його в 1 л холодної води. Далі - кладете виріб в розчин на 15 хвилин. Завершальний етап - прополосніть виріб і протріть м'якою ганчіркою. Цей метод дозволяє позбутися первинного потемніння металу.

Не варто боятись і зубної пасти. Головне - не забувайте про використання щітки з м'якою щетиною. Цей спосіб не лише позбавить від забруднень, а й відполірує прикрасу.

У деяких випадках підійде для чищення і розчин із кухонною сіллю, але лише дрібного помелу. Вироби слід замочити в сольовому розчині на 2-3 години з фольгою, а потім - 10-15 хвилин прокип'ятити.

Увага! Срібло - м'який метал, тому не рекомендується використовувати для догляду за ним великі (абразивні) частинки. Вони можуть призвести до подряпин верхнього шару виробу.

Народні засоби для чищення

Деякі винахідливі споживачі пропонують використовувати у чищенні народні засоби, такі як пиво чи сік цибулі. Кажуть, що тряпкою, змоченою у пиві, можна очистити забруднення з каменів. А сік цибулі, розбавлений у воді, нібито допомагає очистити метал. Але тут спірне питання, наскільки це дієво і чи не зашкодить виробу.

Народні засоби для чищення

Професійні засоби для чищення

Зручно, коли все вже передбачено. Але це, як правило, передбачає більше витрат. Професійні засоби очищення розроблені спеціально під певний тип виробу. Вони мають індивідуально підібраний склад під кожний метал і не містять кислоти.

Сучасні спреї, гелі та пасти мають у складі наночастинки, які дбайливо видаляють забруднення з важкодоступних місць.

Також існують ультразвукові прилади та щітки для глибокого очищення складного візерунка, без застосування дряпаючих абразивів.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →