044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Яка проба золота краще 583 або 585?

Часто наші клієнти запитують: що краще проба 583 або 585? Насправді різниця між ними не істотна, але все ж таки є. Давайте з'ясовувати разом!
Яка проба золота краще 583 або 585?

Зміст:

  1. Особливості 583 проби золота
  2. Основні відмінності проби 583 від 585
  3. Чому 585 проба замінила 583?
  4. Яка проба більш якісна 583 або 585?
  5. Як дізнатися, що перед вами 583 проба?

Якщо заглянете до мами в скриньку, то, напевно, знайдете там каблучку з червоного золота радянського зразка. Такий метал був у СРСР найпопулярнішим. А ось пробу 583 вважали "золотим стандартом" якості. Вона цінувалася за добротну якість та міцність. Зовнішня естетика прикрас, як і оригінальність дизайну, була не так важлива. Зносостійкість підвищували за рахунок додавання до сплаву різних домішок. Від цього метал мав насичений червоний відтінок. Однак червоніший – не означав більш дорогоцінний. В експорті 583 проба попитом не користувалася, тому з розпадом Союзу виробники перейшли на 585-ту.

Сьогодні 583 проба зустрічається на ювелірних прилавках дуже рідко. Здебільшого – з-поміж антикварних прикрас. Масивні радянські обручки стали для багатьох сімейною реліквією. Їх носять як данину сімейній традиції, а також ті, хто сумує за радянським минулим.

Хоча 583 проба і зійшла з масового виробництва, її наступниця 585-та багато в чому її повторює. Різниця між ними не істотна, але все ж таки є. Насамперед - у кількості дорогоцінного металу в сплаві, що разом із сучасним дизайном позначається на вартості виробу.

Що краще проба 585 або 583? Чим вони відрізняються і які можуть бути похибки у чистоті металу – про це і не тільки читайте у новій статті від ЮК.

Читайте також: Види золота в прикрасах: якими бувають його кольори і сплави

Особливості 583 проби

Особливості 583 проби

У Союзі з 583-ї проби масово робили ювелірні вироби для внутрішнього ринку. За рахунок великої кількості домішок у сплаві вони вирізнялися високою міцністю, масивністю, не деформувалися і не втрачали колір. Найчастіше цю пробу використовували для обручок шириною від 6 мм.

У 1994 році радянський стандарт витіснила 585 проба, яка стала повним еквівалентом міжнародних 14 каратів.

Основні відмінності проби 583 від 585

Різниця між 583 й 585 пробами не лише у цифрах. А насамперед – у відсотковому змісті чистого ауруму. Він коливається в незначних межах – всього 0,2%. Решта – ідентичні домішки.

Через більший вміст міді 583 проба вважалася в СРСР найміцнішою. Але її насичений червоний відтінок не користувався попитом серед іноземців, які віддавали перевагу білій/лимонній гаммі.

Читайте також: Цитрусова родзинка: що таке лимонне золото?

Основні відмінності проби 583 від 585

Співвідношення домішок і дорогоцінного металу

Прикраси 585 проби містять більше чистого золота, ніж 583-ї (це 58,5% проти 58,3%). Хоча розбіжність незначна, але вона є. Мідь і срібло в обох сплавах виступають як основна лігатура. Тут відмінностей немає (33,5% та 8% відповідно). Чим більше міді у складі, тим сплав насиченіший. А ось срібло, навпаки, робить метал холоднішим.

Відсоток золота у сплавах

У 583-й пробі чистого ауруму 58,3%, а у 585-й – 58,5% відповідно. Ця відсоткова різниця не істотно впливає на ціну. Більше відіграє роль виробник та складність дизайну виробу.

Сьогодні майже не виготовляють прикраси радянського зразка. Але деякі цінителі радянського минулого спеціально замовляють вироби з червоного сплаву під старовину.

Похибки чистоти металу

У СРСР вважали допустимим відхиленням від норми чистоти металу +3/-3, оскільки досягти точної кількості дорогоцінного металу в сплаві досить важко. Це означало, що вміст чистого ауруму в 583 пробі має знаходитись в межах від 58 до 58,6%.

За загальносвітовими стандартами такий відступ для 585 проби може бути лише у плюсовий бік — до 5%. На блиск і якість готового виробу це практично не впливає.

Відтінок золота

Від того, в яких пропорціях і які метали містяться в лігатурі, змінюється колір металу. Метал може мати різні кольори та відтінки: від червоного і зеленого до рожевого, білого. Останній набуває холодного місячного сяйва при додаванні нікелю і паладію. Чим більше міді у складі (33,5%), тим більш червоним буде метал.

Сучасні ювеліри охоче експериментують зі складом лігатури, аби досягти вдалих колірних рішень.

Клеймо на ювелірних виробах

Клеймо на виробах

Клеймо ставлять на золотих аксесуарах, аби захистити річ від підробки. Якщо на прикрасі немає подібної позначки, то вона не пройшла перевірку якості.

Виготовлені з 1958 по 1994 роки золоті вироби можна відрізнити по пробі з зіркою. Далі – зірку на прикрасах змінив жіночий профіль у короні.

В Україні державне пробірне клеймо складається з тризуба та цифр проби. Для кожного типу металу – окрема форма клейма. Як правило, для золота використовується прямокутна, для срібла – прямокутна з заокругленнями на кінцях, для платини – восьмикінцева.

За всіма правилами, клеймо на ювелірному виробі не має впливати на його зовнішній вигляд. В залежності від типу прикрас воно може мати різне розташування. Наприклад, на каблучках клеймо ставлять на внутрішній стороні прикраси, а на кулонах і ланцюжках – біля застібки.

Чому 585 проба золота замінила 583?

Справа в тому, що 583 проба не дотягувала до міжнародних стандартів якості, що знижувало її можливості експорту. На зовнішніх ринках радянське золото вважалося низькопробним. Його приймали за ціною лому, що пояснювалося невідповідністю проб.

Згідно з міжнародними нормами, у сплаві має бути 14 карат чистого ауруму. При переведенні з метричної до каратної системи підсумкове значення радянського золота становило 13,9 карат. Бракувало всього 0,01 карат до норми. У зв'язку з цим виробники незалежної України одразу перейшли на всім відомий сплав 585, який відповідав міжнародним стандартам.

Яка проба більш якісна 583 або 585?

Яка проба більш якісна 583 або 585?

Обидва сплави однаково якісні, незважаючи на те, що в 585-й більше чистого ауруму. Істотно це не впливає на довговічність виробу. Склад обох металів практично ідентичний, лише інше клеймо та цифра. На відміну від радянського попередника, проба 585 визнана в усьому світі.

Ще один важливий факт, що змиває межі між пробами, – передбачена в СРСР похибка (ремедіум). Як відомо, для 583 проби вона могла бути +/- 3%.

Як дізнатися, що перед вами 583 проба?

Спочатку погляньте на відбиток на прикрасі або лазерне гравіювання. На радянських виробах стоять цифри проби та відбиток у вигляді зірки або голови робітника з молотом (вироби до 1958 р.). Для сучасної України (з 1994 р.) це знак герба та цифри сплаву.

Клеймо неодмінно ставлять на всі оригінальні прикраси, виготовлені з дорогоцінних металів. Сюди входять і моделі зі вставками з дорогоцінного, а також кольорового каміння.

А ось визначити пробу золота на око не фахівцю навряд чи вдасться. Червоний відтінок металу не завжди єдиний орієнтир. Тому радимо звернутися за допомогою до професіоналів.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →