044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Опал: цікаві факти про камінь, які вас здивують

Хіба осінь може бути одноманітною, коли на вас прикраси з опалом?! Багатогранне сяйво каменю привнесе новизну і неповторний акцент в будь-який ваш образ.
Опал: цікаві факти про камінь, які вас здивують

Для всіх, хто народився в жовтні, талісманом став один з найкрасивіших і таємничих каменів на нашій планеті - опал. Втім, не тільки на нашій. Не так давно вчені НАСА виявили частинки каменю на Марсі!

Опал має унікальний окрас, а також цікаву історію, насичену містичними легендами. Якими унікальними властивостями володіє опал, чому його називають "старіючим" каменем, кому він підходить і чому не рекомендується дарувати його коханим - про це і не тільки читайте в нашій статті.

Історія незвичайного каменя

На європейський ювелірний ринок опал потрапив з Індії, де вважався символом вірності. Стародавні люди вірили, що опал пророкує біду, змінюючи свій колір.

А ось греки прозвали його «вражаюче око». Чому так? Тому що, вірили в магію сяйва каменю, яка здатна зачаровувати оточуючих.

Історія незвичайного каменя

Чутки про надзвичайні властивості опала швидко поширилися серед населення, що призвело до зростання популярності мінералу серед магів. Спочатку тільки вони носили опал, інші - його боялися.

Лише на початку ХХ століття опали стали використовувати в золотих і срібних прикрасах.

Місцезнаходження опала

Батьківщина опала - це Австралія, відома його кращими екземплярами. На неї припадає понад 95% всіх видобутих каменів.

На початку XIX століття родовище чорного опала було випадково виявлено місцевим мисливцем. Побачивши камінчик, він навіть забув про свою здобич.

Новина про знахідку швидко облетіла округу і незабаром один за одним почали відкривати копальні в місті Кубер-Педі, в штаті Квінсленд, Новий Південний Уельс. Останній славиться видобутком самого рідкісного чорного опала з темно-сірими і блакитними переливами.

Ще один великий постачальник опалів - Мексика. Вона славиться камінням червоно-оранжевого кольору (вогненні опали).

Місцезнаходження опала

Фізико-хімічні властивості опала

Сам по собі опал - це аморфний, тобто не кристалічний різновид кварцу. Дивно, але факт: дві головні складові каменю - вода і кремнієва кислота!

Вміст води в камені коливається в межах від 1 до 5%, але іноді доходить і до 34%!

А ви знали, що...

Опал ще називають «старіючим» каменем. Коли вода випаровується, опал тріскається. А ось при зануренні у воду «молодшає». Підживлюючись своєю стихією, опал знову починає випромінювати блиск.

Опал не вирізняється високою твердістю (5-5.5 за шкалою Мооса). Він крихкий і при ударах може тріснути. Також камінь легко розчиняється у лугах.

Мерехтливі таємниці опала

Опал володіє двома унікальними властивостями, які наділяють камінь неймовірним мерехтінням і грою світла:

  1. Люмінесценція (світіння). У білих опалів - відблиски від білих до блакитно-зелених; у вогненних - від бурого до зеленуватого;
  2. Опалесценція (гра кольору).

Якщо ви ніколи не бачили опал, його важко описати, але, хоч раз побачивши, його вже ні з ким не сплутаєш.

Різнобарвні переливи каменю, мерехтливі, що спалахують при русі відблиски - опал заворожує своїм багатогранним сяйвом. Якщо придивитися ближче, на камені можна побачити крапочки зірок і навіть вогняні струмені.

Мерехтливі таємниці опала

Найбільшу гаму переливів дають темні опали. Саме тому цінуються вони набагато більше, ніж їх світлі побратими.

Якщо звернутися до науки, то різнокольорові переливи каменю пояснюються досить просто. Структура каменя складається з кульок кремнезему. При проходженні світла вони починають мерехтіти всіма кольорами веселки.

Лікувальні властивості опала

За свої магічні властивості камінь високо цінувався серед стародавніх лікарів. Вони вважали, що вода, настояна на опалі, має противірусні властивості.

У давнину вірили, що опали лікують різні хвороби тіла. Наприклад, синьо-зелений опал - серце і печінку, вогненний - нервову систему, а чорний камінь - сексуальні дисфункції.

Сучасні літотерапевти стверджують, що опал має позитивний вплив на нервову систему: лікує депресії, допомагає в боротьбі з безсонням.

Магічні властивості опала

Про магічну силу опала ходить чимало легенд. За однією з них, римський імператор Калігула одного разу виявив, що його захисний опал тріснув. Через кілька днів він помер - з того часу «смерть» каменя пророкувала його власнику швидку кончину.

У деяких народів опал вважався джерелом зла. Його навіть прозвали «зле око» через те, що він нібито штовхає людей на темні справи, викликає помутніння розуму.

Вироби з опалом не рекомендується дарувати дружині, оскільки вони вважаються провісниками скорого розлучення.

Магічні властивості опала

Читайте такожДо чого сняться золото і ювелірні прикраси: розбір "дорогоцінних" снів

Кому підходить камінь

Астрологи вважають, що купувати камінь потрібно виключно для себе в повний місяць. В цей час властивості опала розкриваються якнайкраще.

Якщо ви доброчесні, тоді самоцвіт принесе вам удачу. А ось темні особи відчують на собі зворотний ефект.

Блакитно-сині і вогненні опали найкраще підходять Рибам, Близнюкам, Козерогам, Тельцям, Левам, Терезам, Стрільцям, а ось чорні - Скорпіонам.

Прикраси з опалом

Різнобарвний опал універсальний. Многогранні переливи каменю "підлаштовуються" під будь-який тон шкіри, відтінок очей, а також тип металу.

Прикраси з опалом

Опал рідко гранують, в основному йому надають форму кабошона. У такому вигляді опал в повній мірі розкриває свою красу.

Зразковим вважається той опал, чиї переливи видно на відстані 70-80 см.

Для зміцнення сімейних уз опал рекомендують носити на вказівному пальці, а для успіху в справах - на середньому.

Порада від ЮК: Уникайте тандему опала з променистим янтарем, смарагдами. Опал сам по собі виступає яскравим акцентом у прикрасах.

Темні різновиди опала добре виглядають в оточенні прозорих фіанітів, діамантів, які відтінюють, але не перетягують на себе всю увагу. А ось світлі опали найкраще розкриваються в оточенні кольорових каменів.

Поповнюйте шкатулку прикрасами з різнокольоровими каменями і експериментуйте з образами. Якщо опал вам не припав до смаку, то ви знайдете тисячі прикрас на будь-який смак в нашому каталозі!

До каталогу

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →