044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Прогноз цін на золото в 2021 році: чи чекати нових рекордів?

Що одним на біду, іншим на благо. Завдяки COVID, золото повернуло собі колишню славу самого надійного активу. На фоні ослаблення долара жовтий метал продовжує зміцнювати свої позиції, стаючи все більш привабливим для інвесторів.
Прогноз цін на золото в 2021 році: чи чекати нових рекордів?

Зміст:

  1. Основні фактори зростання цін на золото
  2. «Золота лихоманка»: $2200 чи вище?
  3. Прогноз від британської компанії «CRU Group»
  4. Прогноз від німецької компанії «Degussa»
  5. Прогноз від британського банку «HSBC»
  6. Прогноз від американського банку «Goldman Sachs»
  7. Прогноз від британського дилера «Direct Bullion»
  8. Прогноз від французького банку «Societe Generale»
  9. Прогноз австралійського банку «Commonwealth Bank of Australia» (CBA)
  10. Прогноз американської компанії «OANDA»
  11. Акції золотошукачів: які вигідно купувати?

Ось для кого 2020 рік став дійсно вдалим, так це для золота. Всупереч, а точніше завдяки COVID, про золото згадали всі. На фоні падіння ставок і зниження долара жовтий метал повернувся на міжнародну арену в якості головного захисного активу від фінансових катаклізмів.

Поточна ситуація на міжнародних ринках свідчить про те, що світ повертається в часи «золотої лихоманки». Економічний шторм на ринках, викликаний COVID, спростовує гіпотезу про золото як про «пережиток минулого». Поки економічна криза триває, жовтий дорогоцінний метал залишається головним захистом і страховкою від інфляції.

Світові банки не виключають, що золото ще покаже рекорди в 2021 році, перевищивши позначку в $2000. Що буде з цінами? На що звертати увагу при оцінці поточної ситуації на ринку? Ювелірна Карта зібрала найсвіжіші дані і прогнози по ринку золота.

Прогноз цін на золото в 2021 році: чи чекати нових рекордів?

Основні фактори зростання цін на золото

4 основні фактори, що впливають на ріст цін на золото:

  1. Невизначеність на ринку через COVID;
  2. Пом'якшення фінансової політики і, відповідно, падіння ставок;
  3. Ослаблення долара;
  4. Геополітичні чинники.

Традиційно попит на метал зростає при падінні прибутковості інших активів (облігацій, акцій), ослабленні національної валюти, а також при зростанні геополітичних ризиків. Головним драйвером всіх цих процесів в 2020-2021 рр. став коронавірус, який спровокував справжній колапс на міжнародних ринках.

Для стабілізації довіри і подолання паніки центробанки були змушені пом'якшувати фінансово-кредитну політику. У підсумку - прибутковість облігацій/акцій як головної «подушки безпеки» від інфляції впала до мінімуму, а золото знову опинилося на підйомі.

За результатами першого півріччя 2020 року прибутковість золота (на рівні 17%) перевершила всі інші активи (індекси NASDAQ, S&P 500, казначейські облігації), а також нафту. Ось такий несподіваний стрибок вмить змінив поточний фінансовий ландшафт, спростувавши гіпотезу про те, що золото - застарілий актив в сучасній економічній системі.

На зміцнення золота значно вплинуло і ослаблення долара (починаючи з осені 2020 року), завдяки чому дорогоцінний метал став більш вигідним активом для власників іноземної валюти.

Станом на кінець січня 2021 року золото продовжує дорожчати на тлі ослаблення долара. Так, на нью-йоркській біржі Comex зростання металу зафіксовано на $4,2 (тобто до $1833 за унцію).

Графік падіння долара протягом 2015-2020 рр./ Reuters

Графік падіння долара протягом 2015-2020 рр./ Reuters

Не менш важливий вплив на економіку чинять геополітичні фактори. Торгові війни між Америкою і Китаєм, а також загострення відносин з Іраном після атаки американських безпілотників в 2020 році призвели до різкого стрибка котирувань золота.

Аналітики попереджають: чим більш напруженою буде геополітична ситуація в світі і на Близькому Сході, тим рівень цін на золото буде вище.

Читайте також: Хто вони, найбільші видобувачі золота?

«Золота лихоманка»: $2000 чи вище?

Аналітики сходяться на думці, що незалежно від темпів поширення вакцини, світу потрібен час, щоб оговтатись від понесених втрат. А значить для інвесторів і центробанків золото буде залишатися більш ніж актуальним активом в 2021 році.

Експерти канадських і німецьких банків не виключають, що протягом року жовтий дорогоцінний метал наблизиться до нової рекордної позначки в $2000 за унцію. Тим часом, американські аналітики більш стримані в прогнозах. На їхню думку, початок вакцинації і менш конфліктна торгова політика нового президента США Дж.Байдена може сприяти відновленню ділової активності на ринках, що стабілізує ціни на золото.

Перший сценарій: $2200 і вище

Такі оптимістичні прогнози висловлює, зокрема, німецький банківський конгломерат Commerzbank. Як відзначають у фінустанові, в 2021 році золото може досягти рекордної цифри в $2100.

А ось експерти австралійського банку ANZ не виключають, що піковим значенням стане показник в $2300 за унцію.

Тим часом, популярна інвестиційна інтернет-платформа Wallet Investor пішла ще далі в своїх прогнозах. Експерти окреслюють межі цінових стрибків золота до $3048 протягом чотирьох наступних років!

«Золота лихоманка»: $2000 чи вище?

Другий сценарій: $2000 - межа

Експерти Capital Economics стриманіші у своїх оцінках. Так, аналітик компанії Семюел Берман вважає, що до кінця року золото стабілізується в ціні на рівні $1900. Цьому сприятиме менш конфліктна торгова політика нового президента США Дж.Байдена, а також відновлення світового споживання на фоні вакцинації.

Директор компанії Global Trading Пітер Хаг вважає, що потрібно враховувати і ті фактори, які можуть потенційно змінити поточну позитивну ситуацію навколо золота. Адже сьогодні інвестори вже більш-менш пристосувалися до нової реальності і деякі вважають за краще накопичувати гроші в умовах зростання безробіття. Це в свою чергу негативно впливає як на ринок акцій, так і на ціну золота.

Що з цінами на золото зараз?

Активне зростання цін на золото почалося в лютому 2020 року (ціни підскочили до $1600 за унцію) на фоні новин про поширення коронавірусу. До цього золото трималося на рівні $1100-1300 за унцію.

6 серпня 2020 року був побитий новий рекорд: золото досягло рекордної позначки в $2069!

Грудень 2020-го жовтий дорогоцінний метал завершив на рівні $1898 за унцію, а ось січень розпочався зі зростання цін до $1927. Підсумовуючи, в цілому за рік золото подорожчало майже на 24%!

На думку аналітиків, важливою умовою подальшої підтримки попиту на золото буде позначка в $1820. У разі її досягнення і утримання можна будувати довгострокові прогнози.

Графік зростання цін на золото грудень 2020-січень 2021 рр. / Fortrader.org

Графік зростання цін на золото грудень 2020-січень 2021 рр. / Fortrader.org

Прогноз від британської компанії «CRU Group»

CRU Group

За словами директора компанії П.Робінсона, в 2021 році буде достатньо причин для нестабільності на ринках, що дозволить золоту протягом півроку вирости в ціні до $2000.

Прогноз від німецької компанії «Degussa»

Degussa

Фінансисти компанії схиляються до думки, що поширення вакцини від COVID навряд чи кардинально змінить ситуацію на світових ринках. Куди більшу роль зіграє купівельна спроможність долара та інших національних валют, які демонструють тенденцію до зниження.

На їхню думку, протягом року золото може стрибнути в ціні до мінімуму в $2310 і до максимуму - в $2780.

Прогноз від британського банку «HSBC»

HSBC

Головний аналітик банку з дорогоцінних металів Джим Стіл вважає, що весь наступний рік середній цінник на золото буде триматися на рівні $1965. В умовах правління Дж. Байдена геополітичних ризиків стане менше, а значить і потреба в золоті ослабне.

Прогноз від американського банку «Goldman Sachs»

Goldman Sachs

На думку аналітиків банку, подальше зростання попиту на золото буде залежати від темпів інфляції. Якщо її показник буде рости, то процентні ставки будуть низькими, а прибутковість інших активів впаде до нуля, що, безумовно, зіграє на користь золота.

Прогноз британського дилера «Direct Bullion»

Direct Bullion

Британські аналітики вважають, що золото ще не досягло всіх своїх рекордів. За їхніми прогнозами, в 2021 році дорогоцінний метал виросте в ціні ще приблизно на 40%.

Директор компанії П. Уізерс впевнений, що зараз найсприятливіший час вкладати гроші в жовтий метал, а також в платину/срібло, які демонструють позитивну динаміку.

Прогноз від французького банку «Societe Generale»

Societe Generale

Аналітики банку вважають, що вже в першій декаді 2021 року золото досягне свого піку в $2340. Цьому сприятимуть низькі процентні ставки, слабкий долар і зміцнення китайської валюти. А ось через рік курс дорогоцінного металу знизиться до $1800 на фоні поширення вакцини і стабілізації економіки.

Прогноз від австралійського банку «Commonwealth Bank of Australia» (CBA)

Commonwealth Bank of Australia

Прогнози австралійських фінансистів стримано оптимістичні. На думку аналітика банку CBA Вівека Дхара, багато чого буде залежати від ситуації на ринку американських облігацій, а також від кампанії по вакцинації населення. У той же час складно однозначно передбачити, яким буде ефект від імунізації і чи відновить вакцина споживчу активність на ринках.

Середньорічний прогноз від CBA такий: до осені 2022 золото навряд чи перевищить позначку в $1970.

Прогноз від американської компанії «OANDA»

OANDA

На думку аналітика Едварда Моя, золото не втратить свою інвестиційну привабливість в 2021 році. Він допускає, що унція золота може подорожчати в ціні до $2300. Криза змушує державу стимулювати економіку і пом'якшувати кредитну політику, - підкреслює експерт, - а це означає, що купівельна спроможність долара зменшується.

Акції золотошукачів: які вигідно купувати?

ТОП-5 компаній-лідерів з виробництва золота в світі (дані за 2018-2019 рр.):

  • Newmont Goldcorp (7.4 млн унцій);
  • Barrick Gold (5.1 млн унцій);
  • AngloGold Ashanti (3.25 млн унцій);
  • «Полюс» (2.8 млн унцій);
  • Kinross (2.5 млн унцій).

Безумовно, більше всього виграють від зростання попиту на золото золотодобувні компанії. Поряд з ІТ-компаніями, їх акції стали найбільш швидкозростаючими.

Як пише Bloomberg, за підсумками 2020 року індекс акцій золотодобувних компаній виріс понад 20%. Зросли в ціні і акції російських золотошукачів: котирування "Поліметалу" - на 38%, а «Полюса» - на 40%.

Графік динаміки ціни золота (білим), індексу акцій золотодобувних компаній (блакитним) і індексу світового ринку акцій MSCI World (фіолетовим) / Bloomberg

Графік динаміки ціни золота (білим), індексу акцій золотодобувних компаній (блакитним) і індексу світового ринку акцій MSCI World (фіолетовим) / Bloomberg

За прогнозами в 2021 році акції золотодобувних компаній продовжать дорожчати, а найкращу динаміку покажуть ті з них, хто зможе збільшити свої дивіденди.

Зокрема, друга в світі компанія-лідер з виробництва золота, канадська Barrick Gold, в другому кварталі 2020 роки вже підвищила дивіденди на 14% до $0,08 на акцію.

Аналітик найбільшого швейцарського банку Credit Suisse Фахад Тарік вважає найбільш вигідними для покупки акції таких золотодобувних компаній, як Newmont Corp., Barrick Gold Corp., Agnico Eagle Mines Ltd, Yamana Gold Inc. і Endeavour Mining Corp.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →