Зміст:
- Як утворюються перлини?
- Як вирощують штучні перли?
- Як вирощують дикі перли?
- Як вирощують культивовані перли?
- Способи вирощування перлів
Купуючи каблучки з перлами, сережки чи ланцюжок, деякі покупці запитують: "А це справжні перли чи штучні?" Продавці ж доволі часто самі плутаються в однозначних відповідях.
Почнемо з того, що це не зовсім коректне питання. Натуральні (дикі) перли - справжнє диво природи, запаси якого на ринку практично вичерпані. Багато хто може подумати, що в такому разі покупцям пропонують лише штучне каміння. Але це не так. Є перли дикі, є культивовані, а є штучні. І останні два види – не тотожні поняття.
У цій статті ЮК вирішила розібратися в термінології, різновидах перлів, а також у способах їх вирощування. Аби у наших покупців не виникала плутанина.
Які камені представлені в прикрасах, як вони вирощуються, і хто вони - світові виробники перлів, з яких усі беруть приклад - про це читайте в нашій новій статті.
Читайте також: Перли: 7 маловідомих фактів про культову прикрасу
Як утворюються перлини?
Народження перлів у раковині молюска – справжня магія природи. Неможливо передбачити, якою буде перлина. У цьому її неповторність та водночас унікальність. У Греції колись ходили легенди, що перли – це затверділі сльози русалок. Але насправді все набагато прозаїчніше.
Будь-яку піщинку, яка потрапляє всередину, молюск сприймає вороже і починає затягувати шарами перламутру. Внаслідок такої захисної реакції народжується біла кулька під назвою “перлина”. Аби добути перлину, пірначі спускались на великі глибини й розкривали сотні раковин, які потім гинули. На початку 20 століття був винайдений більш гуманний спосіб. Перлини почали вирощувати на спеціальних фермах, де їм створювали умови, максимально наближені до природних.
Як вирощують штучні перли?
Штучні перли в сережках, каблучках, підвісках утворюються без участі молюсків. Першість у цій сфері належить японцям, які навчилися створювати перлини із підручних матеріалів. Спочатку вони робили імітацію зі скла та кришталю, але такі прикраси були важкими та незручними у носінні. Пізніше японці почали використовувати легші підручні матеріали, такі як бавовна. Волокно просочували перловою есенцією та надавали йому потрібної форми.
Сучасні технології дозволяють створювати перли у формі овалу, куба, краплі, серця тощо. Також їм можна надати будь-який колір (від пастельних та класичних до яскравих неонових). При виготовленні ювеліри використовують намистини з перламутрових раковин, а також знамениті "майорики". Останні роблять із алебастрових кульок, які покривають тонкими шарами перламутру. Відрізнити такі перли від натуральних досить складно.
Серед лідерів на світовому ринку також імітаційні перли Shell Pearl (США). Їх роблять на основі природного перламутру. При виготовленні майстри використовують спеціальні морські раковини (тридакн). Вони дробляться на частини, які потім поліруються до ідеально рівної форми. Щоб максимально наблизити імітацію до природних перлів, виробляють барочний Shell Pearl неправильної форми.
Зі штучними перлами зручно працювати, а головне — вони стійкі до зовнішніх впливів. Ще один важливий бонус – їх приємна ціна.
Як вирощують дикі перли?
Дикі перли мають органічне походження. Вони виробляються молюсками всередині раковини та складаються з шарів перламутру. Спочатку перли видобували з морських глибин. Для таких цілей були спеціальні люди - нирці, які спускались на велику глибину без жодних допоміжних приладів. Бувало, що таких занурень доводилося робити до 30-40 за день!
До кінця 19 століття видобуток диких перлів призвів до знищення цілих колоній молюсків. Щоб отримати 3-4 якісні перлини, потрібно було відкрити до тонни молюсків. Згодом всі вони гинули після розтину.
Згодом перли навчилися культивувати, щоб зберегти популяцію молюсків, а також прискорити масштаби їх виробництва. Сьогодні зустріти в прикрасах дикі перли – рідкість, хіба що у вінтажних. Цінність їх велика, тому задоволення це не з дешевих.
Як вирощують культивовані перли?
Багато хто помилково називає культивовані перли штучними. Насправді це натуральні перли, які вирощуються в природних умовах під контролем людини. Сьогодні вони займають 99% на світовому ринку.
Процес вирощування таких перлів - складний і копіткий. Загалом він займає до 3-8 років. При цьому люди практично позбавлені можливості якось впливати на процес: невідомо чи приживеться імплант, як ростиме і виглядатиме готова перлина. У цьому висока частка ризику для бізнесу. Кінцевий результат тут залежить тільки від природи.
Читайте також: У чому різниця між морськими та річковими перлами: 8 головних відмінностей
Як вирощують річкові перли?
Річкові перли ростуть у прісній річковій чи озерній воді. У Китаї, наприклад, для таких цілей виділяють цілі рисові поля.
"Перлинні" фермери постійно контролюють температуру води, її склад і pH. У процесі дозрівання перлини потрібно час від часу перевертати, щоб камінець не був "однобоким".
Прісноводні перли дуже популярні завдяки різноманітності форми, кольору та розміру. Їхній середній розмір становить від 4 до 6 мм.
Живе прісноводна перлина до 30 років. За цей час у ній можуть зрости кілька "поколінь" перлів. Зазвичай перлинки "зріють" від 3 до 5 років.
Знаєте, скільки перлин зазвичай "виношує" одна прісноводна ракушка? Не повірите: від 15 до 40!
Як вирощують морські перли?
Морські перли народжуються в тілах молюсків, що мешкають у теплих морських водах. Найпопулярніші елітні види - Акойя (у морях на півдні Японії) та перли південних морів.
Такі перли дорожчі за річкові у десятки і навіть у сотні разів! Чому так? Тому що солона морська вода надає перлам красивішого блиску, ніж прісна. Та й форма — набагато кругліша і рівніша. Проте є одне “але". Морські перлини дуже капризні. Вони обов'язково повинні жити на певній глибині у воді з постійним хімічним складом і t. При зміні води всього на 2 градуси організм молюска починає виробляти кислоту і перлина у ньому псується. Таким чином, фермери за один день можуть легко втратити результат багаторічної праці.
Способи вирощування перлів
Є два основні способи: ядерний (у раковину поміщають ядро-затравку для отримання морських перлів) та без'ядерний. Другий спосіб дешевший і використовується при культивуванні прісноводних перлів.
Ядерний спосіб
Вибирається перлина, в якій робиться розріз та вставляється імплант (частина мантії перлини-донора). Поряд з ним поміщають кульку, що витягується з двостулкового прісноводного молюска. Після цього перлина вирушає назад до лагуни, де вирощується ще 2-3 роки. Кульки, які поміщаються в устрицю, ретельно підбираються за розмірами – вони не повинні бути надто великими. Устриця може померти, не впоравшись із "стороннім вторгненням".
Деяка частина устриць гине в перший же місяць. Ще одна частина відкидає вміщену в них кульку. Аби виростити більш-менш великі перлини знадобиться щонайменше три роки. Після чого, нарешті, можна витягувати красиві перли. Із зовнішніх плюсів - ідеальна поверхня перлини, адже перламутр тонким шаром наростає на рівній штучній кульці.
Без'ядерний спосіб
Без'ядерний спосіб простіший, тому що за його допомогою вирощують перлинки довільної форми. У якості ядро-затравки використовується піщинка перламутру, взята із самої ракушки. Цей метод не такий затратний. За такою технологією вирощуються більшість прісноводних перлин розміром до 8-9 мм.
Як вирощують перли в Еміратах?
Знаєте, чим займалися мешканці Аравійського півострова до відкриття нафтових родовищ? Заробляли на життя ловом перлів. Це був їхній основний промисел. Плавці відправлялись в море в травні і поверталися аж восени. З часом араби перейняли досвід японців і почали культивувати перли на спеціальних фермах. В 2005 році це ремесло опанував онук останнього дайвера Абдулла Аль Сувайді. В його честь названо фабрику перлин (Suwaidi Pearls) в Рас-ель-Хаймі, яка є центром виробництва на всьому Аравійському півострові. Саме там культивують перли "акойя" за японською технологією. Завдяки своєму блиску вони вважаються еталоном якості на світовому ринку.
У якості імпанту араби використовують перламутрові кульки з раковин прісноводних молюсків, що виросли в річці Міссісіпі. Щоб організм устриці краще впорався зі стороннім тілом, на кульку кладуть шматочок мантії одного з молюсків-перлинок того ж виду. Попередньо шматочки мантії бризкають харчовим барвником, щоб зробити його більш помітним на фоні інших тканин усередині устриці. Досвідчений майстер здійснює до 450 подібних операцій на день!
Підсумкова вартість перлини залежить від кольору, форми та розміру. Найбільші екземпляри йдуть по 11 мм. Їхня середня вартість становить 310 доларів.
Як вирощують перли у Швеції?
Колись найбільшим постачальником прісноводних перлів була прісноводна перлина (Margaritana margaritifera), яка мешкала у річках Прибалтики, Карелії, Кольського півострова, Фінляндії, Швеції, Норвегії, Англії, Ірландії, Північної Америки. Ще не так давно вона була досить поширена. Але наприкінці 20 століття почалося її швидке зникнення у низці районів. Це було викликане як хижацьким винищенням, так і сильною заболоченістю річок, розвитком лісосплаву.
Сьогодні Швеція не славиться виробництвом натуральних перлів. Тим не менш, у країні є кілька великих компаній, які успішно займаються продажем штучних перлів.
Саме завдяки зусиллям шведського вченого К. Ліннея в 1761 році були вперше отримані штучні перли. Вчений пошкодив внутрішні органи молюска, у зв'язку з чим пішов процес утворення перлини.
Як вирощують перли в Японії?
Першою людиною, яка запатентувала культивування перлів на спеціальних фермах, став японець Мікімото. Його ідеї лягли в основу створення в Японії найбільшої перлинної галузі. Суть методу полягає у впровадженні кульки перламутру в мантію іншого молюска, де він приживається і обертається перлинним шаром.
Сьогодні фірма Мікімото є найбільшим постачальником якісних культивованих перлів на світовому ринку. Другий за величиною центр знаходиться у Північній Австралії.
Лише за останні десять років у Японії було вирощено 20 тонн перлів. До 2027 року японці мають намір підняти планку до 180 мільйонів доларів.
На перлинній фермі Sakaguchi Akoya вирощують перлинки в діаметрі від 3 мм до 1 см. Збір перлів відбувається в грудні, коли в затоці вже холодна вода. Після збору перли проходять суворий відбір. Тільки 5% устриць дають ті самі ідеальні перли, які пускають у виробництво.
Примітно, що у Японії вироби з перлів вважаються сімейною реліквією. Традиційно їх дарують нареченій перед весіллям.
Як вирощують перли у Таїланді?
У 60-х роках тайські вчені отримали від японців технологію культивування перлів, після чого її добре доопрацювали. Сьогодні Таїланд є найбільшим виробником річкових і морських перлів, а тайська якість визнається однією з найкращих у світі.
Пхукет називають "Перлиною Андаманського моря". Саме тут розташовано кілька найбільших ферм із вирощування морських перлів. Здебільшого цей бізнес є сімейним.
Phuket Pearl Industry – перший магазин у Пхукеті, який спеціалізувався виключно на ювелірних виробах із перлами.
Gems Gallery є найбільшою мережею ювелірних фабрик у Королівстві.
Phuket Pearl Art – відносно молода ферма на Пхукеті, заснована у 2013 році. Її дизайнери виробляють репліки з перлів на прикраси відомих світових брендів. Там можна знайти точні копії на всесвітньо відомі бренди Tiffany, Cartier, Chanel, Misaki та інші.
Як вирощують перли у Китаї?
Китай – світова столиця перлів. У деяких провінціях Китаю (Гуандун, Юньнань, Гуансі, Чжецзян) перлова індустрія стала основою економіки. У цих районах рисові поля перетворилися на цілі плантації з вирощування перлів.
У китайській провінції Чжецзян вирощують 70% річкових перлів у світі. Згідно зі світовою статистикою, Китай щорічно пропонує на світовий ринок прісноводних перлів майже на 200 мільйонів доларів, випереджаючи Японію. Лише одну третину видобутих перлин беруть ювеліри, решту використовують в косметиці та фармакології.
Основними вимогами до якості перлів є рівна поверхня без видимих дефектів, рівномірність та чистота кольору, правильність форми, блиск.
Найбільш дорогими є перлини природного забарвлення, чистого білого та сріблястого кольору. Також цінуються перлини світло-фіолетового кольору. Найбільш поширеним кольором серед прісноводних перлів є кремово-помаранчевий або золотистий.
Останнім часом більшість японських виробників займаються хімічною обробкою перлин: відбілюванням та фарбуванням для досягнення того чи іншого кольору. Однак така обробка перлів найчастіше негативно позначається на їх довговічності та міцності. Таке каміння з часом може змінювати колір, втрачати блиск, каламутніти і навіть тріскатися.