044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Як носити обручку і каблучку для заручин: створюємо гармонійні сети

Коли на пальці красується довгоочікуваний символ скорого одруження, з ним не хочеться розставатись ні на день. Але виникає питання: як носити обручку і заручальну каблучку, щоб не применшити важливість кожної?
Як носити обручку і каблучку для заручин: створюємо гармонійні сети

Зміст

  1. Що таке каблучка для заручин?
  2. Що таке обручка?
  3. Основні відмінності заручальної каблучки від обручки
  4. Як носити/поєднувати заручальну каблучку і обручку?
  5. Як носити обручку і заручальну каблучку на одному пальці?
  6. Парні варіанти обручальних і заручальних каблучок
  7. Як підібрати обручку до заручальної каблучки?

Коли довгоочікуване освідчення відбулося, в голові у наречених виникає безліч питань: як і з чим носити цю саму каблучку, яким буде весільний образ і найголовніше - яку обручку підібрати до заручальної каблучки. Сучасна мода досить мінлива, але разом з тим і демократична. А це означає, що можна одночасно експериментувати з образами і без слів демонструвати оточуючим, як вас люблять.

Які існують негласні правила носіння обручки і каблучки для заручин, що каже ювелірний етикет, як надягати обидві каблучки і гармонійно поєднувати їх між собою? Є цілий ряд питань і нюансів. Але без паніки! Давайте розбиратися разом.

Що таке каблучка для заручин?

Каблучка для заручин - це ювелірний виріб, з яким чоловік робить пропозицію своїй дівчині. Цей момент тримається в таємниці, а саме освідчення відбувається в особливій обстановці. Перед цим наречений просить у батьків своєї коханої схвалення і згоду на законний шлюб.

Після отримання довгоочікуваного "Так!" пара набуває новий суспільний статус "наречений і наречена". До офіційного розпису в РАГСі дівчина носить каблучку для заручин на лівій руці (за православними традиціями), або на правій (за католицькими).

А ось що буде з каблучкою після весілля - вирішувати нареченій. Вона може носити заручальну каблучку "соло", або в парі з обручкою на одній руці/пальці. Але є й ті, хто вважають за краще берегти її в скриньці для передачі нащадкам.

Традиції і символіка носіння каблучок для заручин

Каблучку для пропозиції наречений купує без участі нареченої. Ця традиція тягнеться ще з часів Стародавнього Риму. Якщо саме весілля було пишним гулянням, то заручини супроводжувалася переговорами, під час яких вирішувалися важливі фінансові питання. Наприклад, визначалася сума пені в разі відмови однієї зі сторін.

Заручальна каблучка гарантувала чоловікові, що відтепер незаміжня жінка належить тільки йому. У свою чергу за нареченим закріплювалися фінансові зобов'язання перед сім'єю нареченої.

За традицією заручальна каблучка мала відрізнятися від обручки. На відміну від останньої, каблучка для пропозиції була з пишною інкрустацією. Вважалося, що чим більше і дорожче камінь, тим міцніше добробут у сім'ї.

Як носити заручальну каблучку до і після весілля?

Як не применшити значення заручальної каблучки і водночас не затьмарити нею обручку після весілля? Ось тут палиця з двома кінцями. Адже не хочеться таку красу ховати в довгий ящик.

До весілля

До весілля дівчина носить каблучку на заручини на безіменному пальці. А ось на якій руці - це вже залежить від географії її проживання. В Україні це права рука, в той час як в Німеччині - ліва.

Після весілля

Тут варіантів багато. Найпоширеніший - це коли обручка на правій руці, а каблучка для заручин - на лівій. Зручно, красиво і ніхто ні на кого не ображений. Але є й ті, хто знімають каблучку, надягаючи тільки на річницю заручин. Наречена зберігає її в скриньці для майбутніх дітей як сімейну реліквію.

Якщо хочете аби прикраси щодня нагадували вам про дві найважливіші події в житті, тоді створюйте оригінальні тандеми. Однак, такий сценарій варто продумувати заздалегідь, аби композиція з двох виробів виглядала цілісно і гармонійно.

Чи можна знімати заручальну каблучку до весілля?

Існують повір'я, які застерігають дівчину знімати заручальну каблучку. Ніби в такому випадку її чекають сварки і розлука з коханим.

Більшість сучасних наречених не вірять у прикмети і знімають каблучку перед сном або прийняттям ванни. Втім, хіба всякі прикмети можуть вплинути на подружні стосунки, якщо у пари міцні почуття? Якщо таке виникає, то тут, скоріше, питання до самої пари.

Читайте також: Як вибрати обручку: ТОП-10 порад

Що таке обручка?

Що таке обручка?

Обручка - це ключовий атрибут весілля, який офіційно наділяє пару новим статусом "чоловік і дружина". Вона купується для двох молодят і носиться не знімаючи після весілля.

Історія і символізм обручок

Обмін каблучками - давня традиція, що склалася в язичницькій культурі наших предків. Археологи знаходили їй підтвердження ще в давні часи, коли наречені плели собі каблучки зі звичайного очерету.

А ось з металу каблучки стали вперше робити в Стародавньому Римі. Незважаючи на тягу римлян до розкоші, каблучки тих часів були простими і гладкими шматочками металу. Прикрашати обручки діамантами та іншими каменями стали лише в Італії в епоху пізнього Середньовіччя.

З часом техніка виготовлення золотих обручок ставала все більш різноманітною. Активний період прикрашання каблучок починається в Європі з XIII століття. Деякі вироби стали справжніми витворами мистецтва: на них вирізали різноманітні візерунки та пам'ятні написи, доповнюючи рясною інкрустацією. Проте, одне залишилося незмінним - круглий замкнутий метал символізував нескінченність і вічну любов.

Чи можна носити обручку на шиї?

Обручку носять на ланцюжку, якщо раптом вона стала малою або заважає займатися домашніми справами. Не будемо стверджувати, що це зручно, адже, наприклад, виступаючий камінь може травмувати шкіру. Однак, з точки зору практичності, такий варіант прийнятний для заміжніх дам.

Основні відмінності заручальної каблучки від обручки

Коли ототожнюють «обручки» та «заручальні каблучки», втрачається їх основне смислове значення. А воно криється у двох принципових моментах:

  1. Сакральне значення. Заручальна каблучка немає особливого сакрального значення. Каблучка для пропозиції - подарунок нареченій, який лише демонструє наміри коханого узаконити стосунки. Це підготовчий етап до офіційного одруження. Якщо раптом пара розлучається з ініціативи нареченої, то заручальна каблучка повертається нареченому.
    А ось обручки не дарують. Ними обмінюються так само, як і клятвами бути "в горі і в радості". Вони демонструють сімейний статус чоловіка/жінки і є підтвердженням даних один одному зобов'язань.
  2. Зовнішні відмінності. Класична заручальна каблучка - золотий обідок з діамантом. Він може бути з будь-якого металу, але з обов'язковою інкрустацією. Обручка навпаки має бути гладкою, аби майбутнє подружнє життя було рівним.

Основні відмінності заручальної каблучки від обручки

Як носити/поєднувати заручальну каблучку і обручку?

Найчастіше обидві каблучки носять на безіменному пальці правої руки, або нарізно - на лівій і правій. Втім, деяким зручніше одягати заручальну каблучку на середній палець. Головне, щоб каблучки перегукувалися між собою за формою, стилем і декором.

Читайте також: Чи можна змінити обручки після весілля: правила і прикмети

Як носити обручку і заручальну каблучку на одному пальці?

Якщо вирішили носити обидві каблучки на одному пальці, тоді вироби повинні зовні гармоніювати один з одним.

Заручальна каблучка і обручка повинні мати схожий обідок (наприклад, напівкруглий, круглий, перетин «шайба» або «американка», «європейка»).

Гармонійний дует вийде тільки в тому випадку, якщо каблучки будуть з однаковим або схожим дизайном рівної ширини: вузькі (до 4 мм), середні (від 4 до 6 мм) або широкі (понад 6 мм). Можна поєднувати два вузьких золотих обідка або ж широкий (середній) + вузький. Для тих, кому складно визначитися, у продажу є комбіновані «двосплавні» каблучки.

Заручальна каблучка і обручка на різних руках

У плані стилістики це найбільш безпечний варіант. Навіть, якщо каблучки "з двох різних опер", вам не загрожує конфлікт коштовностей. Каблучки будуть виглядати як дві різнопланові прикраси.

Носити заручальну каблучку і обручку на різних руках слід в наступних випадках:

  • У обох занадто яскравий дизайн, який забиває один одного;
  • Для інкрустації використовуються різні камені;
  • Обидві каблучки широкі або середньої ширини.

Заручальна каблучка - на середньому пальці, обручка - на безіменному

Каблучка для заручин краще сіла на середній палець, ніж на безіменний? Значить там їй і місце! Якщо обидва вироби масивні і мають складний дизайн, тоді «садити» їх поруч не варто.

Чудово виглядають поруч дві каблучки, якщо вони із комбінованого, або з одного металу:

  • Перша - обідок без верхівки і без каменів, а друга - солітер з білими діамантами;
  • Перша - з шинкою середньої ширини, друга - з вузькою (або навпаки);
  • Перша - середньої ширини, друга - вузька з одним маленьким каменем.

Парні варіанти обручок і заручальних каблучок

Найпростіший спосіб ідеально поєднати заручальну каблучку і обручку - купити прикраси, що продаються сетом. Продуманий комплект ідеально «сидить» на безіменному пальці і виглядає єдиною прикрасою: елегантною, стильною і ефектною.

Для абсолютно закінченого сету шукайте «тріо», яке включає дві каблучки для нареченої і одну обручку для нареченого. Досить одного збігу для всіх трьох прикрас: золота ідентичного кольору, однакових каменів або єдиної стилістики.

Парні варіанти обручок і заручальних каблучок

П'ять порад від мережі Ювелірна Карта:

  1. Обручка з вінтажними мотивами буде добре виглядати разом з аналогічною каблучкою для заручин;
  2. Сміливо складайте з прикрас класичний «пасьянс»: каблучка-солітер з центральним великим каменем і гладкі обручки;
  3. Обідок каблучок має бути однаковий по ширині;
  4. Якщо на одній прикрасі є гравіювання або різьблений візерунок, то на іншій повинен бути такий же малюнок;
  5. Якщо на заручальній каблучці є велика верхівка, то на обручці дрібні камені можуть розташовуватися по колу. Альтернативний варіант - велика верхівка на заручальній каблучці + класична обручка.

Мрієте про обручку з діамантами або з іншими дорогоцінними каменями? Переконайтеся в абсолютній тотожності відтінків вставок. Загальну гармонію порушить навіть невелике відхилення, не кажучи вже про відверті контрасти.

Характеристики каменю в заручальній каблучці залишають бажати кращого? Візуально скоректируйте їх за допомогою обручки, інкрустованої каменями більш високого ступеня чистоти й прозорості. Вони підвищать загальний «показник блиску» весільного сету.

Як підібрати обручку до заручальної каблучки?

Аби ваш пальчик елегантно підкреслював головні атрибути двох важливих дат - зверніть увагу на стиль, пропорції, метал і камені. Вони повинні бути цільними в загальній композиції виробу і відрізнятися лише деталями.

Базові правила для створення гармонійного сета:

  • Стежте за сполучуваністю по стилю: класика не підійде під хай-тек;
  • Форми виробів повинні перегукуватися або бути ідентичними;
  • Найпрактичніші дуети - з виробами з комбінованого золота (наприклад, з жовтого + білого).
Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →