044499 55 55
з 9:00 до 21:00 (без вихідних)
Мої бажання
Кошик

Питома вага дорогоцінних металів і її вплив на ціну прикрас

Однакові на перший погляд золоті каблучки можуть мати різну вартість. І річ тут не в модних трендах, а в простих законах фізики.
Питома вага дорогоцінних металів і її вплив на ціну прикрас

Золоті каблучки з білого та жовтого ауруму можуть мати однаковий об'єм i зовнішній вигляд, але при цьому відрізнятися за вартістю. Що на це впливає? Причина криється в лігатурі металу, яка визначає питому вагу та ціну майбутнього виробу.

Що таке питома вага дорогоцінних металів та навіщо його визначати? Чому ідентичні вироби із золота матимуть різну вагу? Про це і не тiльки читайте у новому матеріалі від ЮК.

Читайте також: Види золота в прикрасах: якими бувають його кольори і сплави

Що таке питома вага і навіщо її визначати?

Що таке питома вага і навіщо її визначати?

Про величину "питома вага" напевно чули всі школярі з уроків фізики. Для тих, хто вже призабув шкільну програму, зробимо короткий екскурс. Адже поняття "питома вага" має пряме відношення не лише до фізики, а й до ювелірної сфери.

Питома вага – один із параметрів, який розділяє між собою метали. Золоті вироби можуть мати однаковий об'єм, але в залежності від лігатури - різну вагу та ціну.

Співвідношення двох характеристик металу, об'єму до ваги, називають питомою вагою. У ювелірній сфері допустимо ототожнювати поняття питомої ваги і густини.

Навіщо визначати питому вагу? Це один із параметрів, який може допомогти визначити кількість дорогоцінного металу в сплаві. Чим більше чистого металу, тим виріб дорожчий.

Склад лігатури, а також витрати на виробництво матеріалу визначають кінцеву вартість коштовності.

Питома вага золота

Питома вага золота

Золото - це досить важкий метал, який має велику м'якість. Такі властивості чистого металу роблять його придатним для монет і банківських злитків, але не для ювелірних прикрас.

Якщо вилити прикрасу із стовідсоткового золота — вона буде деформуватися при торканні. Аби підвищити плинність матеріалу (при литті), а також його жорсткість та зносостійкість при носінні, ювеліри використовують лігатуру (домішки). Вони роблять сплав міцним, зменшують його окислення при литті та носінні.

Читайте також: Вплив легуючих елементів на властивості золота

В основному золото змішують із нікелем, сріблом або міддю. Але цей структурний ряд може також включати паладій, платину, залізо.

Кількість домішок впливає на густину матеріалу. Так питома вага чистого золота становить 19.3 г/см3. Показник 750 сплаву знаходиться в межах 15.3 г/см3 -16.6 г/см3, а 585-го - 12.85 г/см3 -13.24 г/см3.

Питома вага золотого металу

Однакові вироби 750 проби важчі і, відповідно, дорожчі, ніж 585, оскiльки вміст чистого золота у них вище (75% проти 58.5%). Наприклад, якщо каблучка 750 проби важить 5 г, то чистого золота в металі буде 3.75 г, решта - домішки.

Для білого ауруму основна лігатура – нікель, для жовтого – срібло. Відповідно, якщо більше срібла у виробі, то ціна лігатури вища. Однак слід враховувати, що біле золото потребує додаткових витрат в обробці. Для красивого сталевого блиску виріб покривають родієм, що підвищує його собівартість.

Додавання в розчин 2 г родію коштує близько $1500. Такої кiлькостi вистачає на покриття 1 кг металу.

Питома вага срібла

Питома вага срібла

Ювеліри цінують срібло за його пластичність. Воно добре піддається обробці (його легко різати, полірувати, витягувати, розкочувати), але це впливає на довговічність виробів. Срібні прикраси гнуться, легко дряпаються і швидше темніють.

А ви знали, що...

На 1 кг срібла можна отримати дріт завдовжки 2 км.

Срібло легше за золото. Питома вага чистого срібла становить 10.49 г/см3. Як і у випадку з золотом, для жорсткості та збільшення ливарних якостей сплаву до срібла додають домішки. Основна лігатура для срібла – це мідь.

Питома вага срібного металу

Найчастіше для виготовлення прикрас ювеліри використовують метал 925 проби, питома вага якого становить 10.36 г/см3. Друга за популярністю, 875 проба, має 10.28 г/см3.

Питома вага платини

Платина важча за золото і срібло. Питома вага чистої платини - одна з найвищих i становить 21.45 г/см3. Її перевищують за цим показником лише два елементи – осмій та іридій.

Питома вага платини

Сплави з платиною, на відміну від золота та срібла, одні з найчистіших. Найпоширеніший - 950-й (95% чистої платини). Його питома вага – 21.05 г/см3. За своєю красою ювелірні вироби з платини здатні розтопити серце найхолоднішої красунi. Однак, у зв'язку з м'якістю, платина - складний для обробки метал. Особливо це стосується закріплення та полірування. Виробництво виробів із платини вимагає від майстра не лише великого досвіду, а й певного рiвня підготовки.

Все частіше з платини замовляють обручки. Проте, навіть масивні платинові каблучки з лігатурою схильні до деформацій. Такі вироби більше підходять для окремих виходів, ніж для повсякденного носіння.

У зв'язку з тим, що ціна на платину вища, як і витрати на виробництво, платиновi вироби дорожчi за золото.

Питома вага платинового металу

Як за густиною визначити пробу в домашніх умовах?

Якщо ви сумніваєтесь в заявленій пробі виробу, ви можете спробувати її визначити в домашніх умовах.

Для цього вам потрібні точні ваги, склянка з водою та нитка:

  1. Зважуємо виріб на терезах і запам'ятовуємо значення.
  2. Ставимо на ваги склянку з водою і повністю занурюємо виріб у ємність (без торкання дна та стінок судини). Обнуляємо значення та зважуємо.
  3. Далі використовуємо формулу визначення щільності золота P = M / V (M – суха вага, V – вага при зануренні у воду). Проводимо обчислення.
  4. По таблиці щільності визначаємо, до якої проби відноситься виріб.

Увага! Такий метод перевірки не є достовірним. Він не підходить для виробів з рухомими деталями, а також із вставками з інших матеріалів.

Сookies
Продовжуючи користуватися сайтом diamant.ua ви підтверджуєте, що ознайомилися з публічною офертою, положенням про конфіденційність і погоджуєтеся з використанням файлів cookie.
Прийняти
Детальніше →